Taip rašoma J.V.Paleckio parengtame pranešimo projekte dėl rekomendacijų ES Tarybai ir Komisijai numatant politiką Baltarusijos atžvilgiu. Šį pranešimą svarstys Europos Parlamentas.

Projekte teigiama, kad nuo 1994 metų Baltarusijoje nebuvo demokratiškų ir skaidrių rinkimų, atitinkančių tarptautinius standartus. Taip pat jame sakoma, kad 2008-2010 metais ES ir Baltarusijos santykiai įgavo pozityvaus pobūdžio aspektų, kurie prarasti po prezidento rinkimus sekusio brutalaus susidorojimo su opozicijos atstovais.

Dokumente sakoma, kad "naujausi teisės aktų pakeitimai Baltarusijoje leido tolesnes represijas prieš civilius, tarp jų žmogaus teisių gynėjus, nepriklausomą žiniasklaidą ir advokatus", kartu rašoma, kad "2012 metais buvo galima įžvelgti ir žmogaus teisių situacijos pagerėjimo aspektų".

Rekomendacijose siūloma pakartotinai reikalauti nedelsiant išlaisvinti ir reabilituoti visus politinius kalinius. Siekiant dialogo su Baltarusija raginama pasinaudoti Lietuvos pirmininkavimu ES Tarybai, kartu svarstyti galimybę kai kuriuos pareigūnus braukti iš asmenų, kuriems neleidžiama atvykti į ES, sąrašo, taip praplečiant diplomatinės komunikacijos su Baltarusija galimybę bei atsižvelgiant į Vilniuje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28-29 dienomis, Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai. Lietuva svarsto, ką iš Baltarusijos atstovų reikėtų kviesti į šį susitikimą. Tiek Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, tiek užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus yra įtraukti į neįleidžiamų į ES asmenų sąrašą.

Seime penktadienį EP pirmininkų sueigos ir Seimo atstovų susitikime Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui Benediktui Juodkai iškėlus šį klausimą, EP pirmininkas Martinas Schulzas atsakė, jog Baltarusijos prezidento rankos suteptos krauju ir jam ne vieta demokratijų bendrijoje.

"Tai diktatorius, kurio rankos suteptos krauju, ir jam nėra vietos mūsų demokratijų bendrijoje", - sakė M.Schulzas.