Europos Sąjungoje veikia apie 3600 tarptautinių nusikalstamų organizacijų, kurios kelia grėsmę ES vidaus saugumui ir tuo pačiu ekonomikai. Organizuotas nusikalstamumas vis labiau panašėja į pasaulinio masto ekonominį subjektą, vienu metu besispecializuojantį skirtingų rūšių neteisėtose ir teisėtose veiklose. Iš šios veiklos organizuoto nusikalstamumo grupės gauna milžinišką pelną. Tuo tarpu vien dėl sukčiavimo PVM kasmet ES prarandama apie 100 mlrd. EUR, dėl neteisėtos prekybos cigaretėmis - 10 mlrd. EUR, dėl prekybos suklastotais vaistais – 3 mlrd. EUR. O dėl elektroninių nusikaltimų vartotojai kasmet praranda maždaug 290 mlrd. eurų.

Įprastos organizuotų nusikaltėlių veiklos priemonės jau apima ne tik smurtą ir turto prievartavimą, bet ir korupciją. Pinigų plovimas yra glaudžiai susijęs su korupcija, mokestiniu sukčiavimu bei mokesčių slėpimu. Todėl Europos Parlamentas, ragina stiprinti valstybių narių teisėsaugos institucijų, Europolo, Eurojusto, Europos kovos su sukčiavimu tarnybos (OLAF) bei Europos tinklų ir informacijos apsaugos agentūros tarpusavio bendradarbiavimą.

Mes paraginome Komisiją kuo skubiau parengti direktyvos projektą dėl nusikalstamu būdu įgytų pajamų konfiskavimo. Turėtų būti prengtos teisinės priemonės, kurios įgalintų nustatyti didelį pavojų ES saugumui keliančias tarpvalstybines nusikalstamas organizacijas bei įšaldyti jų nuosavybę, turtą ir turtines teises. Kovojant su korupcija ir pinigų plovimu, reikėtų panaikini banko informacijos slaptumą ir taip vadinamus mokesčių rojus. Be to, labai svarbu skatinti ir pilietinį nepakantumą šiems nusikalstimams, užtikrinti asmenų, teikiančių informaciją apie nusikaltimus, tinkamą apsaugą.

Europos Parlamente jau ne kartą pasmerkėme prekybą žmonėmis, ypač vaikais, todėl raginame Komisiją kuo skubiau imtis priemonių, kovojant su prekyba žmonėmis ir prievartiniu darbu, visų pirma nepilnamečių ir moterų, nustatant griežtesnes sankcijas. Būtina parengti ES prekybos žmonėmis aukų apsaugos ir pagalbos joms chartiją bei įsteigti pagalbos liniją prekybos žmonėmis aukoms.

Nusikalstama veika turėtų būti įvardintas balsų pirkimas rinkimuose bei sukčiavimas sporte. Ūkio subjektai, teismo nuosprendžiais pripažinti kaltais už dalyvavimą darant organizuotus nusikaltimus, korupciją arba pinigų plovimą, neturėtų ES dalyvauti viešojo pirkimo procedūrose, o nuteisti asmenys negalėtų dalyvauti rinkimuose į viešas pareigas ir jų užimti mažiausiai penkerius metus.

Pateikėme siūlymus kovai su korupcija, kurios smulkių atvejų per metus ES viešajame sektoriuje yra apie 20 mln. Komisija turėtų teikti rekomendacijas šalims, viešinti gerąją praktiką, rengti išsamią korupcijos pažeidžiamų sričių analizę. Taip pat reikėtų griežtinti ribojimus valstybės tarnautojams pereiti į privatų sektorių, kai gali kilti interesų konfliktas. Analogiški ribojimai turėtų būti taikomi ir pereinant iš privataus į viešą sektorių.

Taipogi siūlome įsteigti bendrą Europos prokuratūrą, kuri padėtų kovoti su sukčiavimu naudojant ES lėšas, nes kasmet dėl įtariamo sukčiavimo ES netenka ne mažiau kaip 500 mln. eurų pajamų. Be to, labai svarbu stiprinti teisėjų, prokurorų ir policijos bendradarbiavimą bei užtikrinti šių pareigūnų tinkamą parengimą ir mokymą. Europos Parlamento rezoliucijoje pateikiama nemažai kitų pasiūlymų, apimančių visus kovos su organizuotu nusikalstamumu, pinigų plovimu ir korupcija aspektus.

Svarbu, kad pačios valstybės narės šalių įgyvendintų siūlomas priemones, vykdytų griežtą politiką kovojant su šiais nusikaltimais. Be to reikia bendradarbiauti ir su trečiosiomis šalimis, nes tik taip bus galima suardyti organizuotų nusikaltimų tinklus ir neleisti jiems toliau plėstis bei įsitvirtinti Europos Sąjungoje. Tik dirbant kartu, keičiantis turima informacija apie nusikaltėlius ir jų tinklus, galėsime apsaugoti savo piliečius ir jų turtą.