Ukrainai atsivertų bendra 500 mln. ES vartotojų rinka, o lietuviams papildoma 45 mln. Ukrainos vartotojų rinka.

„Tai - naujos galimybės prekių ir paslaugų eksportui, darbo vietų kūrimui. Europietiškomis vertybėmis grįstas ekonominis ir prekybinis bendradarbiavimas užtikrintų saugesnes verslo investicijas, skaidresnį reglamentavimą, liberalesnę viešųjų pirkimų ir paslaugų rinką, sudarytų sąlygas sąžiningai konkurencijaiׅ“, – sakoma Prezidentūros išplatintame pranešime spaudai.

Penktadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė Jaltoje susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi. Dvišaliame susitikime aptartas pasirengimas Vilniaus viršūnių susitikimui, taip pat ES ir Ukrainos Asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties pasirašymui būtinos sąlygos.

„Penkerius metus trukusiame Ukrainos ekonominės eurointegracijos kelyje - finišo tiesioji. Beliko įveikti kelias paskutines kliūtis, atlaikyti suaktyvėjusį priešininkų spaudimą ir Ukraina bus vieningoje Europos šeimoje. Tai atvers naujas galimybes ir ukrainiečiams, ir lietuviams, ir visos Europos žmonėms", - teigia prezidentė.

Rytų partnerių asociacija su Europa sustiprins šių šalių demokratizacijos procesą, o žmonėms ir verslui užtikrins didesnį saugumą ir ekonomikos augimo galimybes.

Neturi būti selektyvaus teisingumo: priminė J. Tymošenko atvejį

Pasak šalies vadovės, strateginis Ukrainos apsisprendimas judėti demokratiniu, europietišku keliu labai ją pakeitė. Padaryta didelė pažanga ir šalis praktiškai atitinka Asociacijos sutarties su ES pasirašymui būtinus reikalavimus.

Belieka išspręsti selektyviojo teisingumo problemą, kurios ryškiausias pavyzdys - buvusios premjerės Julijos Tymošenko įkalinimas. Taip pat Ukrainai būtina tęsti teisinę reformą, sukurti atskirą instituciją kovai su korupcija, priimti Prokuratūros ir antidiskriminacinius įstatymus, tobulinti rinkimų įstatymus.

Prezidentės teigimu, artėjant svarbiam, kokybiškai naują ES Rytų kaimynystės raidos etapą nulemsiančiam sprendimui, Rytų partnerystės šalys ir šiuo metu ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva patiria ne tik politinį, bet ir ekonominį spaudimą. Demokratijos plėtrą bandoma sustabdyti eksporto ir prekybos apribojimais, totaliomis patikromis pasienyje, vadinamaisiais šokolado ir pieno karais.

Lietuva, pasak prezidentės, tokį spaudimą patiria dėl kiekvieno strateginio sprendimo, tačiau niekada jam nepasidavė. Taip buvo bandoma stabdyti mūsų nepriklausomybės siekį, Būtingės naftos terminalo, o dabar suskystintųjų dujų terminalo statybas.

Kiekviena šalis, prezidentės teigimu, pati turi priimti sprendimą dėl savo ateities.