Regioninės politikos iki 2013 m. strategijoje įvardinti 7 tokie miestai – tai Alytus, Marijampolė, Tauragė, Telšiai, Mažeikiai, Utena ir Visaginas. Jiems taikoma speciali Europos Sąjungos (ES) paramos priemonė – „Regioninių ekonomikos augimo centrų plėtra“, kuriai per 7 metus skiriami 452 mln. Lt paramos. Investuojama į kompleksinę šių miestų plėtrą: urbanistinės infrastruktūros rekonstravimą ir pritaikymą verslo ir gyventojų poreikiams.

Regioniniuose centruose jau finansuoti 63 projektai už 412 mln. Lt., 17 iš jų jau užbaigti. Panaudota 203 mln. Lt paramos. Vietoje fragmentuotų, atskirų ministerijų investicijų, kurioms svarbūs pavieniai objektai, problemos, pasiūlytas integruotas požiūris – padėti atsiskleisti visam miestų potencialui – sukurti viešąsias erdves, patrauklias bendrauti, dirbti, kurti, ar plėtoti verslą, sudaryti sąlygas aktyviam poilsiui, laisvalaikiui, prikelti naujam gyvenimui apleistas, užterštas pramonines teritorijas. Alytaus, Utenos, Marijampolės, Telšių, kitų regioninių centrų gyventojai jau naudojasi atnaujintomis aikštėmis, skverais, parkais, darnia transporto infrastruktūra, tvarkoma gyvenamųjų rajonų aplinka, pramoninėse zonose kuriasi naujos įmonės, viešąsias investicijas seka verslo projektai. Jau dabar galima teigti, kad regioniniai centrai tapo gerokai patrauklesni tiek gyventi, tiek investuoti – tikrais savo regionų lyderiais.

Alytus – ES paramos įsisavinimo pavyzdys

Dzūkijos sostinė Alytus – vienas iš septynių regioninių centrų, kuriems skirta tikslinė ES parama, leidžianti iš esmės sutvarkyti miesto infrastruktūrą, padidinti investicinį patrauklumą. Miestas gali būti sėkmingo ES struktūrinių fondų paramos panaudojimo pavyzdžiu. Šiuo metu Alytuje įgyvendinama 11 projektų, kurių bendra vertė 94 mln. litų. Jau panaudoti 53 mln. Lt paramos.

Daug stambių, kompleksinių projektų šiame mieste jau artėja prie pabaigos, todėl sukurta infrastruktūra jau kurį laiką naudojasi gyventojai ir įmonės. Čia pertvarkyta buvusio Alytaus eksperimentinio namų statybos kombinato ir Alytaus mėsos kombinato pramoninė teritorija, sudarant sąlygas plėtoti verslą, atnaujintas Dainavos mikrorajonas ir jį juosianti Naujoji gatvė, stadionas, Senamiesčio skveras ir aplinkinės gatvės, I Alytaus aikštė ir jos prieigos, baigiama rekonstruoti miesto centrinė dalis.

Telšiai atranda Masčio ežerą iš naujo

„Telšių miesto savivaldybė dalyvauja daugelyje projektų, finansuojamų iš Europos Sąjungos fondų. Pagal Regioninių ekonomikos augimo centrų plėtros priemonę vien šiais metais įgyvendinami 8 projektai, kurių bendra vertė 50 mln. litų. Dar 4 projektus savivaldybė jau yra oficialiai užbaigusi. Vieni ryškiausių projektų yra skirti teritorijų prie Masčio ežero sutvarkymui. Nors Telšiuose Masčio ežeras yra pačiame mieste, jis ilgą laiką buvo labai užterštas, nenaudojamas miesto reikmėms. Nemaža dalis darbų jau užbaigti, kiti įpusėję, bet jau dabar matosi, kad gyventojai ir svečiai iš naujo atranda Masčio ežerą, atgyja ryšys tarp Senamiesčio ir ežero, iš esmės keičiasi miesto vaizdas ir gyvenimo sąlygos“, – sako Telšių rajono savivaldybės administracijos Architektūros skyriaus vedėjas Algirdas Žebrauskas.

Įgyvendinant teritorijų prie Masčio ežero sutvarkymo projektus prie Žemaičių muziejaus „Alka“ pastatyta aikštelė renginiams, prieplauka, nutiestas takas, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, pliažas, sutvarkytas „piliakalnis“. Prie ežero bus pastatytos dar dvi prieplaukos. Numatyta netoliese įrengti automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimo aikšteles. Dar viena prieplauka bus Ežero gatvės lygyje. Čia šalia esantis skverelis taps apžvalgos aikštele, žemiau jos bus pastatytas lauko amfiteatras ir liftas, kad senyviems, neįgaliems žmonėms, mamytėms su vaikučiais būtų lengviau nusileisti prie ežero. Amfiteatras tarnaus renginiams. Manoma, kad jame būtų galima vasarą lauko sąlygomis rodyti kino filmus. Statant prieplaukas, tikimasi, jog Mastyje verslininkai užsiims komercine laivyba. Yra sukurti vandens maršrutai, kuriais laiveliai galės plukdyti telšiškius ir miesto svečius. Ežere bus įrengtas trykštantis fontanas. Prieš jį ežero krantinė bus specialiai sutvarkyta ir pritaikyta jaunavedžiams tuoktis. Čia bus galima ilsėtis. O netoli Telšės gatvės tikimasi įrengti vietą meno kūriniams eksponuoti. Prie Zakso kalno numatyta įrengti sporto aikštyną, pakrantėje taip pat iškils 3 pavėsinės, bus sutvarkytas apšvietimas.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos administruojamą priemonę Regioninių ekonomikos centrų plėtra įvairiuose Lietuvos regionuose šiuo metu įgyvendinami 46 projektai už 358 milijonus litų.

Užs. Nr. 2012/07/25-01

Šaltinis
Vidaus reikalų ministerija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)