aA
Maisto švaistymas – viena opiausių problemų visame pasaulyje. Nors milijonai žmonių planetoje badauja, vien Europos Sąjungoje (ES) per metus išmetama maždaug 88 tonos maisto. Pagal naujausias strategijas, iki 2030 metų šis skaičius turėtų sumažėti perpus. Tačiau prisidėti prie maisto atliekų mažinimo privalo visi.
Maisto švaistymas
© Shutterstock nuotr.

Tvarus maisto vartojimas dar nėra visiems suprantamas terminas. Statistika rodo, kad didžioji dalis pasaulio gyventojų net nesupranta maisto produktų ženklinimo ir nežino, ką reiškia ant pakuočių esantys užrašai „geriausias iki...“ ar „suvartoti iki...“. Nežinantys, iki kada gali vartoti įsigytus maisto produktus, žmonės be jokios sąžinės graužaties juos išmeta kada tik panorėję. Dėl šios priežasties daugiausia maisto atliekų kaupiasi ne viešojo maitinimo įstaigose ar maisto produktų apdirbimo įmonėse, o namų ūkiuose.

Ši problema ypatingai opi pasiturinčiose šalyse, kuriose aukšta gyvenimo kokybė leidžia netaupyti. Visoje ES per metus daugiausia maisto atliekų žmogui tenka Nyderlandų (541 kg), Belgijos (345 kg), Kipro (327 kg) ir kaimyninės Estijos (265 kg) gyventojams. Paradoksalu, tačiau labiausiai nuo tokio švaistymo kenčia lengviausiai pažeidžiamos šalys, kuriose maisto neužtenka net būtiniausioms reikmėms.

Europos Parlamento nariai vieningai pritaria – maisto atliekų kiekis turi būti sumažintas, nes tai yra visos planetos etikos ir pagarbos vieni kitiems klausimas. Be to, netausojant maisto resursų kenčia ir gamta – be reikalo ariami laukai, naudojama elektra, vanduo bei papildoma darbo jėga. Sprendimų, kaip sumažinti išmetamą maistą, ieškojimas yra visų žmonių rūpestis. Šioje kovoje kiekvienas žingsnis į priekį gali pakeisti planetos veidą ir nulemti skurdžiau gyvenančių likimą.

Kaip mes galime prisidėti prie maisto atliekų mažinimo? Štai keletas paprastų būdu, kurie padeda maistą vartoti taupiau ir efektyviau:

• Sudarinėkite pirkinių sąrašus. Gerai apgalvoję, ką ketinate pirkti parduotuvėje, ne tik sutaupysite pinigų, bet ir panaudosite kiekvieną įsigytą maisto produktą.

• Tikrinkite produktų galiojimo laiką. Kai kurie maisto produktai galioja labai trumpai nuo jų įsigijimo dienos, todėl verčiau nepirkite jų daug ir dažniau apsilankykite parduotuvėje. Tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė ES gyventojų nesupranta maisto ženklinimo reikšmės. Maisto produktai, pažymėti ženklu „geriausias iki...“ iki nurodytos datos išlieka geriausios kokybės, tačiau gali būti vartojami ir šiam terminui praėjus, tuo tarpu žymėjimas „suvartoti iki...“ reiškia, jog produktą turėtumėte suvartoti iki nurodytos datos.

• Suvartokite maisto produktų likučius. Dažnai įsigiję per daug konkrečios rūšies produkto ir jo nesunaudoję, likučius tiesiog išmetame. Tokiu būdu per metus galime sukaupti daugybę maisto atliekų. Atidžiai pagalvoję ir kūrybiškai pažvelgę į kasdienę virtuvės rutiną, tikrai sugalvotume gardžių patiekalų, kuriuose nesuvartoti likučiai rastų savo vietą.

• Įsigytus naujus maisto produktus dėkite į šaldytuvo galą. Tokie produktai galės būti naudojami ilgiau nei tie, kuriuos pirkote anksčiau, todėl pirmiausia suvartokite tuos maisto produktus, kurių galiojimo laikas trumpesnis.

• Maistą laikykite taip, kaip nurodyta pakuotėje. Jei neeksperimentuosite ir laikysitės nurodymų, išvengsite rizikos, kad produktai suges dar nepasibaigus jų galiojimo laikui. Be to, tinkamai laikomų produktų kokybė ilgesnį laiką išliks geriausia.

• Užšaldykite maistą. Jei gyvenate vienas (-a) ir nepajėgiate suvartoti didelio maisto kiekio, likusį maistą nedidelėmis porcijomis užšaldykite. Užšaldymas – vienas sveikiausių maisto apdorojimo būdų, leidžiančių išsaugoti didžiąją dalį naudingų maistinių medžiagų. Tokiu būdu jūsų produktai išliks geresnės kokybės, be to, galėsite juos vartoti ilgiau.

• Kompostuokite. Jei šalia namų turite nedidelį gėlyną ar daržą, iš maisto atliekų galite pasigaminti komposto. Maisto kompostavimas nereikalauja daug pastangų, o rezultatas bus naudingas ne tik jums, bet ir jūsų aplinkai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Ušackas pranešė, kad pralaimėjęs Šimonytei partinius rinkimus, Prezidento posto nesiektų (220)

Prie Prezidento rinkimų starto linijos – ir Ingrida Šimonytė . Ką pasirinks TS–LKD: ją ar...

Karbauskis už Grybauskaitės pasiūlymo mato kyšančias farmacininkų ausis (639)

Tikrasis prezidentės pateiktų priemonių konkurencingumui didinti tikslas yra sustabdyti planus dėl...

Orai: šaltis po truputį įsigalės (4)

Savaitė, prasidėjusi šalčiu, nelepins ir toliau. Artimiausiomis dienomis žadama daugiau...

Lietuviai nukeliavo į turistų aplenkiamą Iraną: šiurpių mirties bausmių vieta stebino svetingumu (59)

Keliauti į Iraną sugalvojau tada, kai perskaičiau daug informacijos apie tenykščius žmones, jų...

Broliai Ballai autobusu grįžo į Lietuvą (41)

Sausio mėnesį krepšininkai Lamelo ir LiAngelo Ballai atvyko į Lietuvą. Tuo metu Vilniaus oro...

Nekaltas pirkinys oro uosto užkandinėje baigėsi tragedija (35)

Viena mergina mirė nuo stiprios alergijos sezamams, kai oro uosto kavinėje „Pret a Manger“,...

FIFA metų geriausiu futbolininku išrinktas ne Ronaldo – triumfavo Modričius lietuvių balsai rinkimuose (14)

Šių metų sensacija Kroatijos rinktinės ir Madrido „Real“ variklis 33 metų Luka Modričius...

Putinas pateikė savo versiją dėl lėktuvo numušimo Sirijoje Kremlius išplatino viešą pareiškimą (470)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu pareiškė...

Per žiniasklaidos dieną Valančiūnas driokstelėjo: galime išspardyti kitų užpakalius (5)

Toronto „Raptors“ žiniasklaidos diena neaplenkė ir komandos vidurio puolėjo 26 metų Jono...

Lengviausias būdas iššveisti pridegusį puodą: jokio mirkymo – prireiks tik vienos priemonės (31)

Kam gi nepasitaiko, kad ruošiant maistą pora minučių, kurioms žūtbūt prireikia pasitraukti nuo...