aA
Europos Komisija, planuodama kovoti prieš daugybę su nutukimu ir mitybos ypatumais susijusių ligų, tokių kaip padidėjęs kraujospūdis, cukraligė bei kai kurios vėžio rūšys, be priedų panaudojimo ketina mažinti cukraus, druskos ir transriebalų kiekį apdorotame maiste.
Didžiojoje Britanijoje praktiškai kas ketvirta moteris yra nutukusi
© Shutterstock nuotr.

Nutukimo epidemijai plintant Europoje, populiariuose greito maisto produktuose, pavyzdžiui, šaldytoje picoje, ir toliau randama per daug cukraus, druskos ir riebalų. Norėdama pažaboti šią tendenciją, EK strategijos įgyvendinimo, kuri gražintų problemą į 2007 m. lygį.
Tačiau į cukraus pakaitalus, tokius kaip mažo kaloringumo saldiklis aspartamas, žiūrima atsargiai

„Mes norime keistis“, - tvirtina Matthiasas Kückas, Biozoon Food Innovations įmonės savininkas.

M. Kückas priduria, jog jo įmonė siekia įvaldyti maisto apdirbimo technologijas, leisiančias sumažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį paruoštuose maisto produktuose nenaudojant priedų.

„Panaudodami technologinius procesus sieksime, kad naujojo produkto skonio savybės nesiskirtų nuo atitinkamų įprastų maisto produktų“, - teigia jis.

M. Kückas taip pat ir Europos Sąjungos (EU) finansuojamo projekto „Pleasure“ koordinatorius. Šis projektas orientuotas į produktus, priklausančius skirtingoms maisto grupėms: dešreles, picą ar pomidorų padažą.

Tarp projekto mokslininkų tiriamų technologinių sprendimų yra ir netrukus patentavimo sulauksiantis biotechnologinis procesas, apimantis enzymacijos ir fermentacijos procesus cukraus kiekio mažinimui obuolių sultyse.

Taip pat tiriami procesai, kurių metu panaudojamas didelis hidrostatinis spaudimas ar naujojo tipo homogenizatorius. Abi technologijos skirtos druskos ir riebalų pasiskirstymo gerinimui, kas užtikrintų šių komponentų sumažinimą 30 %.

Pagal ES reikalavimus, maisto produktas gali būti ženklinamas kaip „sumažinto kiekio“ tik tuo atveju, jei konkrečios maistingosios medžiagos kiekis yra 30 % mažesnis nei panašiuose produktuose.

Vartotojų įvertinimas

Specialistai teigia, jog maisto produktas gali išlaikyti savo skonio savybes sumažinus druskos kiekį, jei apdorojimo technologijos užtikrina geresnį ingrediento pasiskirstymą.

„Tokiu būdu žmonėms maistas atrodo sūresnis nei yra iš tikrųjų“, - sako Wolfgangas Meyerhofas, Molekulinės genetikos skyriaus vadovas.
Maisto produktų technologas Fredas van de Velde’as teigia, jog eksperimentavimas su maisto produktų sudėtimi nėra naujovė.

Tačiau, F. Van de Velde’o nuomone, vartotojams sužinant apie maisto priedus vis daugiau ir daugiau, priedų nebuvimas kartu su riebalų, druskos ir cukraus kiekio sumažinimu apdorotame maiste tampa „dviem pranašumais“.

Meyerhofas paminėjo, kad gali būti sudėtinga laimėti vartotojų įvertinimą, nes gali atsitikti taip, jog nepaisant pasiūlos jie nebūtų paklausūs.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Lietuva gerovės valstybę kuria iš likučių: kol vieni murkdosi skurde, kiti lepinasi privilegijomis (239)

„ Gerovės valstybė “ – šis terminas ne kartą nuskambėjo Gitano Nausėdos rinkiminėje...

Vieniša mama dirbo per du darbus, bet kai prireikė pagalbos, valstybei pasijuto „per turtinga“ (50)

Viena auginau vaikus, dirbau per du darbus, tačiau staiga tapau per turtinga, – taip į DELFI...

Nerimaujama dėl centrinių bankų vaidmens skaitmeninių pinigų revoliucijoje (36)

Pasak Tarptautinių atsiskaitymų banko (Bank for International Settlements, BIS) vadovo, centriniai...

Gydytoja sukritikavo populiarius vaistus nuo peršalimo: pasijaučiate apgaulingai gerai, bet situaciją tik pabloginate (17)

Tikriausiai ne kartą vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, skubate į vaistinę ir jau...

Draugas nusprendė papasakoti apie paskutines Freddie Mercury gyvenimo dienas: poelgis mirties patale padėjo jam mirti ramiau (17)

Legendinis grupės „Queen“ vokalistas Freddie Mercury viešai prisipažino apie savo kovą su...

Netoli Laisvės statulos – šūviai: per kapinėse prasidėjusį susišaudymą žuvo 6 žmonės (18)

Per kelias valandas trukusį susišaudymą Niujorko priemiestyje netoli Laisvės statulos antradienį...

Po svarbaus revanšo – taškais prapliupusio Echodo padėka sirgaliams ir komplimentai snaiperiams (5)

Jau rungtynių pradžioje Martynas Echodas po puikaus Pako Cruzo perdavimo efektingu epizodu...

Greičiausi planetos gyvūnai: jų nepavytume nei ore, nei vandenyje, nei ant žemės (4)

Jūs žinote, kad gepardas yra greičiausias bėgikas Žemėje, bet ar jis yra greičiausias...

Etan Bernstein ir Ben Waber

Tiesa apie atviruosius biurus: yra priežastys, kodėl jie būna neveiksmingi

Atrodo, kad darbuotojams bendradarbiauti dar niekada nebuvo lengviau. Darbovietėse kabinas pakeitė...

Pardavėjų triukai, ant kurių pasimauname patys to nesuprasdami (7)

Žmonių poelgių veikimas rinkodaroje – kasdienybė. Kaip bebūtų, prekybininkų vienas iš...