aA
Europos Komisija, planuodama kovoti prieš daugybę su nutukimu ir mitybos ypatumais susijusių ligų, tokių kaip padidėjęs kraujospūdis, cukraligė bei kai kurios vėžio rūšys, be priedų panaudojimo ketina mažinti cukraus, druskos ir transriebalų kiekį apdorotame maiste.
Didžiojoje Britanijoje praktiškai kas ketvirta moteris yra nutukusi
© Shutterstock nuotr.

Nutukimo epidemijai plintant Europoje, populiariuose greito maisto produktuose, pavyzdžiui, šaldytoje picoje, ir toliau randama per daug cukraus, druskos ir riebalų. Norėdama pažaboti šią tendenciją, EK strategijos įgyvendinimo, kuri gražintų problemą į 2007 m. lygį.
Tačiau į cukraus pakaitalus, tokius kaip mažo kaloringumo saldiklis aspartamas, žiūrima atsargiai

„Mes norime keistis“, - tvirtina Matthiasas Kückas, Biozoon Food Innovations įmonės savininkas.

M. Kückas priduria, jog jo įmonė siekia įvaldyti maisto apdirbimo technologijas, leisiančias sumažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį paruoštuose maisto produktuose nenaudojant priedų.

„Panaudodami technologinius procesus sieksime, kad naujojo produkto skonio savybės nesiskirtų nuo atitinkamų įprastų maisto produktų“, - teigia jis.

M. Kückas taip pat ir Europos Sąjungos (EU) finansuojamo projekto „Pleasure“ koordinatorius. Šis projektas orientuotas į produktus, priklausančius skirtingoms maisto grupėms: dešreles, picą ar pomidorų padažą.

Tarp projekto mokslininkų tiriamų technologinių sprendimų yra ir netrukus patentavimo sulauksiantis biotechnologinis procesas, apimantis enzymacijos ir fermentacijos procesus cukraus kiekio mažinimui obuolių sultyse.

Taip pat tiriami procesai, kurių metu panaudojamas didelis hidrostatinis spaudimas ar naujojo tipo homogenizatorius. Abi technologijos skirtos druskos ir riebalų pasiskirstymo gerinimui, kas užtikrintų šių komponentų sumažinimą 30 %.

Pagal ES reikalavimus, maisto produktas gali būti ženklinamas kaip „sumažinto kiekio“ tik tuo atveju, jei konkrečios maistingosios medžiagos kiekis yra 30 % mažesnis nei panašiuose produktuose.

Vartotojų įvertinimas

Specialistai teigia, jog maisto produktas gali išlaikyti savo skonio savybes sumažinus druskos kiekį, jei apdorojimo technologijos užtikrina geresnį ingrediento pasiskirstymą.

„Tokiu būdu žmonėms maistas atrodo sūresnis nei yra iš tikrųjų“, - sako Wolfgangas Meyerhofas, Molekulinės genetikos skyriaus vadovas.
Maisto produktų technologas Fredas van de Velde’as teigia, jog eksperimentavimas su maisto produktų sudėtimi nėra naujovė.

Tačiau, F. Van de Velde’o nuomone, vartotojams sužinant apie maisto priedus vis daugiau ir daugiau, priedų nebuvimas kartu su riebalų, druskos ir cukraus kiekio sumažinimu apdorotame maiste tampa „dviem pranašumais“.

Meyerhofas paminėjo, kad gali būti sudėtinga laimėti vartotojų įvertinimą, nes gali atsitikti taip, jog nepaisant pasiūlos jie nebūtų paklausūs.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Skvernelio reitingo paslaptis: surastas priešas ir galandami nauji ginklai (215)

Spalis Lietuvos Vyriausybei buvo tikrai karštas, bet ne dėl to, kad šiemet mūsų šalyje...

Kad pavakarieniautų, vienu ypu perka 200 kiaušinių: mūsų gaili, lyg būtume nukankinti tėvai (7)

„Kai turi vieną vaiką, supranti, koks sunkus tavo gyvenimas. Viską sureikšmini, stengiesi, kad...

Visame pasaulyje sutriko „Facebook“ ir „Instagram“ veikla (70)

Visame pasaulyje sutriko socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ veikla. Svetainės su...

Pasaulio prekybos organizacijos vadovas tikisi įveikti dabartinį neramų periodą

Įtampą prekyboje lemia didesnis ją ribojančių priemonių skaičius, sako Pasaulio prekybos...

Prieš policijos automobilį užlindęs ir avariją sukėlęs dviratininkas stebina įžūlumu (92)

Į redakciją kreipėsi vilnietis Vadimas M., kuris rugpjūčio 10 d. Vakariniame Vilniaus...

Apsilankė vilniečių namų vakarėliuose: studentiškos linksmybės šiais laikais ramesnės, nei mokytojų įkurtuvės

Iš vakarų kultūros prieš gerus dvidešimt metų Lietuvoje įsitvirtino nauja mada – prieš...

Kručinskų advokatai: vaikų atėmimo dramoje – skandalingas posūkis (82)

Visa Lietuva užgniaužusi kvapą stebėjo širdį veriančias dramas, kai Kauno vaikų teisių...

Petrauskienė žada 40 proc. didesnes algas dėstytojams ir mokslininkams (83)

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pasirašė įsakymą dėl studijų kainų...

Kelerius metus su ketvirta vėžio stadija gyvenanti Rasa: be proto noriu gyventi (57)

Ketvirtos stadijos vėžio diagnozę prieš ketverius metus sužinojusi Rasa Vaitekūnienė savo...

Žinomi bičiuliai ir kolegos gedi netikėtai mirusio Eimunto Nekrošiaus: liko nepapasakotos istorijos ir neįgyvendinti planai (143)

Antradienį, lapkričio 20 dieną žinomas teatro režisierius Eimuntas Nekrošius iškeliavo...