Europos Komisija, planuodama kovoti prieš daugybę su nutukimu ir mitybos ypatumais susijusių ligų, tokių kaip padidėjęs kraujospūdis, cukraligė bei kai kurios vėžio rūšys, be priedų panaudojimo ketina mažinti cukraus, druskos ir transriebalų kiekį apdorotame maiste.
Didžiojoje Britanijoje praktiškai kas ketvirta moteris yra nutukusi
© Shutterstock nuotr.

Nutukimo epidemijai plintant Europoje, populiariuose greito maisto produktuose, pavyzdžiui, šaldytoje picoje, ir toliau randama per daug cukraus, druskos ir riebalų. Norėdama pažaboti šią tendenciją, EK strategijos įgyvendinimo, kuri gražintų problemą į 2007 m. lygį.
Tačiau į cukraus pakaitalus, tokius kaip mažo kaloringumo saldiklis aspartamas, žiūrima atsargiai

„Mes norime keistis“, - tvirtina Matthiasas Kückas, Biozoon Food Innovations įmonės savininkas.

M. Kückas priduria, jog jo įmonė siekia įvaldyti maisto apdirbimo technologijas, leisiančias sumažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį paruoštuose maisto produktuose nenaudojant priedų.

„Panaudodami technologinius procesus sieksime, kad naujojo produkto skonio savybės nesiskirtų nuo atitinkamų įprastų maisto produktų“, - teigia jis.

M. Kückas taip pat ir Europos Sąjungos (EU) finansuojamo projekto „Pleasure“ koordinatorius. Šis projektas orientuotas į produktus, priklausančius skirtingoms maisto grupėms: dešreles, picą ar pomidorų padažą.

Tarp projekto mokslininkų tiriamų technologinių sprendimų yra ir netrukus patentavimo sulauksiantis biotechnologinis procesas, apimantis enzymacijos ir fermentacijos procesus cukraus kiekio mažinimui obuolių sultyse.

Taip pat tiriami procesai, kurių metu panaudojamas didelis hidrostatinis spaudimas ar naujojo tipo homogenizatorius. Abi technologijos skirtos druskos ir riebalų pasiskirstymo gerinimui, kas užtikrintų šių komponentų sumažinimą 30 %.

Pagal ES reikalavimus, maisto produktas gali būti ženklinamas kaip „sumažinto kiekio“ tik tuo atveju, jei konkrečios maistingosios medžiagos kiekis yra 30 % mažesnis nei panašiuose produktuose.

Vartotojų įvertinimas

Specialistai teigia, jog maisto produktas gali išlaikyti savo skonio savybes sumažinus druskos kiekį, jei apdorojimo technologijos užtikrina geresnį ingrediento pasiskirstymą.

„Tokiu būdu žmonėms maistas atrodo sūresnis nei yra iš tikrųjų“, - sako Wolfgangas Meyerhofas, Molekulinės genetikos skyriaus vadovas.
Maisto produktų technologas Fredas van de Velde’as teigia, jog eksperimentavimas su maisto produktų sudėtimi nėra naujovė.

Tačiau, F. Van de Velde’o nuomone, vartotojams sužinant apie maisto priedus vis daugiau ir daugiau, priedų nebuvimas kartu su riebalų, druskos ir cukraus kiekio sumažinimu apdorotame maiste tampa „dviem pranašumais“.

Meyerhofas paminėjo, kad gali būti sudėtinga laimėti vartotojų įvertinimą, nes gali atsitikti taip, jog nepaisant pasiūlos jie nebūtų paklausūs.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Veryga brandina planą: palies pamėgusius privačias ligonines (8)

Sveikatos apsaugos ministerija sukūrė planą, kaip valstybės finansus ligoninėms susieti su...

Užkalnis. Vilnius nebetinka būti sostine. Perkelkime ją į Kauną (122)

Daug metų didžiavausi ir gyriausi, kad, gimęs Kaune, esu vilnietis. Džiaugiausi, kad po 16 metų...

LKL apdovanojimų ceremonija: Jasikevičius – geriausias treneris, Daviesas –naudingiausias finalo žaidėjas du titulus nugvelbė Birutis (14)

Šį vakarą 18.30 val. prasidėjo „Betsafe–LKL“ apdovanojimų ceremonija. Tiesioginę sezono...

Slapta rusų verbavimo technologija: atskleidė ukrainiečiai, atradę specialų raktą (27)

Ukrainos kontržvalgyba atskleidė naują Rusijos federalinės saugumo tarnybos ( FSB )...

Suarezas atvedė Urugvajų į pasaulio čempionato aštuntfinalį kitame etape – ir Rusija (4)

Trečiadienio vakarą Rostove prie Dono baigtas žaisti 2018 metų pasaulio futbolo čempionato A...

Gelbstint (ne)eilinį Skardžių – ar komisijos sprendimu siekiama išsaugoti koaliciją? (11)

Išsaugoti koaliciją Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai labai svarbu, o jei...

Diplomus atsiėmusios LEU studentės prikaustė žvilgsnius moteriškumu (19)

Trečiadienio popietę Lietuvos edukologijos universiteto Humanitarinio ugdymo fakulteto absolventams...

Vasara traukiasi: trankysis perkūnija, Jonines merks lietus (67)

Dar pavasarį Lietuvą sušildžiusi saulė tik retkarčiais pasislėpdavo už debesų, tačiau...

Specialistai įspėja – perkant panaudotus daiktus tyko nemenki pavojai (52)

Ne paslaptis, kad vaikų atsiradimas gerokai patuština šeimos kišenę. Vienas iš būdų, kaip...

Vilniuje įvyko avarija, kurios metu sužaloti du 17-mečiai (2)

Trečiadienį sostinėje eismo įvykio metu sužaloti du nepilnamečiai.