Atverti Anykščių paslapčių išsiruošė DELFI kūrybinių dirbtuvių žurnalistai lydimi aklo svečio Justo Pažarausko.

Projektas „Nematyta“ vienija 11 žurnalistikos studentų iš visos Lietuvos ir visą DELFI TV komandą. Po portalo DELFI stogu įsikūrusių kūrybinių dirbtuvių tikslas – atskleisti įvairių Lietuvos regionų grožį ir parodyti, kaip šias vietas keičia ES ir EP vykdoma politika. Kiekvienos kelionės metu studentus lydi ypatingas svečias – tarptautinio mokymo centro „Dialogas tamsoje“ dalyvis neregys.

Filmavimo grupės kelionė prasidėjo Anykščių menų inkubatoriuje – vietoje, kur po vienu stogu susibūrė daugybė iniciatyvių jaunų ir energingų žmonių.

Inkubatoriaus atsiradimas miestelyje buvo tvirtas žingsnis, kuriant europietiškomis vertybėmis gyvenančią visuomenę. Jis suteikė galimybę iniciatyviems Anykščių gyventojams įgyvendinti savo verslo idėjas ir tarpusavyje dalintis gerąja patirtimi.

DELFI kūrybinių dirbtuvių žurnalistams teko nelengva užduotis: visos dienos ekskursija jie turėjo sudominti ir aklą bičiulį. Šiam tikslui pasiekti visa filmavimo grupė sudalyvavo programoje „Sukurk savo kvapą“.

„Gamtos pilnatvės“ kvapų žinovės parodė, kaip uosle sugauti tikrąjį Anykščių kvapą ir pasigaminti savo asmeninį eterinių aliejų mišinį.

Aktyvią dieną laidos dalyviai tęsė Niūronių kaime įsikūrusiame „Arklio muziejuje“. Amatininkų dirbtuvių kompleksas tą dieną kvepėjo ką tik iškepta duona. Žurnalistams ir projekto svečiui Justui teko įsijausti į virtuvės šeimininkų vaidmenį ir patiems pamėginti išsikepti duoną. Dirbtuvių vedėja, muziejininkė Rita Vasiliauskienė, užsiminė, kad universalus duonos receptas neegzistuoja. Kiekviena šeimininkė iš savo duonkepės krosnies ištraukia unikalaus skonio kepaliuką.

Tyrinėjant duonos gaminimo padargus Justui teko įrodyti savo vyriškumą – pakilnoti maždaug 30 kg sveriantį tešlos kubilą. Tiesa, vaikinui užduotis nebuvo sudėtinga. Rio parolimpinėse žaidynėse golbolo rungtyje aukso medalį iškovojęs laidos svečias sporto pasaulyje ne naujokas ir gali didžiuotis savo ištverme.

Kol į krosnį pašauta naminė duona kepė, Anykščiai ir toliau lepino „Nematyta“ dalyvius pramogomis. Rita Vasiliauskaitė, „Arklio muziejaus“ keramikė, parodė kaip pasaulį patirti per jutimus, minkant molį. Keramikė papasakojo, kaip molio dirbinius lipdydavo mūsų protėviai ir atkleidė, kuo šis procesas primena duonos kepimą. Žurnalistai kartu su laidos svečiu galėjo pasitelkti visą savo fantaziją ir patys pamėginti susikurti unikalų molinį dirbinį.

Niūronys tarp daugybės įvairiausių amatų nustebino ir dar viena pramoga – pasijodinėjimu žirgu. Aklas laidos svečias Justas neslėpė emocijų – ši pramoga galėjo trukti ir ilgiau. Vaikinui ypač patiko, kad paragintas žirgas ėmė šuoliuoti ristele, pasijodinėjimas tapo ekstremalesnis.

Iš „Arklio muziejaus“ visa filmavimo grupė patraukė link pramogautojų ir sportininkų traukos centro – „Kalitos kalno“. Šis pramogų centras ypatingas dar ir tuo, kad visi jame siūlomi užsiėmimai pritaikyti neįgaliesiems. Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvencija, prie kurios prisijungusi ir ES, teigia, kad žmonėms su negalia turi būti užtikrinta galimybė aktyviai leisti laisvalaikį, pramogauti ir sportuoti. Be to, integrali parko politika leidžia pritraukti į jį dar daugiau lankytojų.

Pasilinksminus „Kalitos kalne“ visa komanda nusprendė aplankyti ir kitus Anykščių traukos centrus – garsųjį medžių lajų taką, miestelio senamiestį. Besidairant į spalvingus senamiesčio namelius buvo galima justi, kad miestelis iš tiesų alsuoja europietiškomis vertybėmis, kūrybine laisve ir troškimu puoselėti kitas kultūras, nepamirštant savojo identiteto.

Lietuviško kulinarinio paveldo skonį laidos dalyviai prisiminė apsilankę „Arbatos magijoje“. Be daugybės įvairių arbatos rūšių čia jie atrado ir autentiškos gilių kavos bei kitų Anykščių apylinkėse surinktų augalų gėrimų.

Tonizuojantys gėrimai suteikė energijos visos dienos linksmybes užbaigti Anykščių sunkiosios muzikos festivalyje „Velnio akmuo“. Šis festivalis ypatingas tuo, kad visam savaitgaliui vienoje erdvėje suburia ir sunkiosios muzikos gerbėjus, ir netradicinių menų atstovus, be to, festivalyje nuolat zuja savanoriai.

Savanorystės principų laikymasis ir puikus organizuotumas priartina festivalį prie kitų Europoje vykstančių festivalių. Be to, visos šventės metu vykę praktiniai mokymai, paskaitos, įvairūs užsiėmimai tapo dingstimi pritraukti menininkų iš viso pasaulio ir skatinti idėjų bei sugebėjimų mainus.

Kūrybingų muzikai atsidavusių žmonių DELFI kūrybinių dirbtuvių žurnalistėms toli ieškoti neteko. Atsidūręs festivalio meninėje erdvėje „Masinė hipnozė“ Justas atskleidė dar vieną savo talentą – aistrą muzikai. Laidos svečias pripažino, kad jo gyvenime sportas ir muzika užima skirtingus vaidmenis. Golbolas jau seniai tapęs ne tik pomėgiu, bet ir darbu, o muzikuoti jam patinka laisvalaikiu.

Pramogų ir kūrybos kupiną dieną užbaigė pokalbis su Anykščių verslininke Giedre Leitone: „Europietiškiau nerasi kaip gyvenimo Lietuvoje, šių sąlygų ir aplinkybių, ypatingai pakeliavus po užsienius, <...> Grįžęs čia atgal namo, į Lietuvą, supranti, kad čia yra puikiausia vieta gyventi. Čia yra ir kokybė, ir kraštovaizdis, ir visas grožis, ir žmonių kultūros lygis, mūsų suvokimai, mūsų bendruomeniškumas,“ – džiaugėsi moteris.