Jau antri metai Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gatvėmis kursuoja nauji ekologiški autobusai, kuriuos savivaldybės suskubo įsigyti pasinaudodamos Europos Sąjungos (ES) parama.

„Naujosios transporto priemonės miestams suteikė galimybę atsisakyti seniausių nepatogių ir taršių autobusų, todėl susisiekimas tapo daug patogesnis ir patrauklesnis, gatvėse mažėja transporto keliamas triukšmas, į orą išmetama mažiau teršalų. Be to, mažiau kainuoja autobusų remontas ir priežiūra, pagerėjo ir vairuotojų darbo sąlygos“, – sako Susisiekimo ministerijos ES paramos koordinavimo skyriaus vedėjas Ramūnas Rimkus.

Vos prieš mėnesį į Vilniaus gatves išriedėjo 19 ekologiškų autobusų – paskutinė 2007–2013 m. ES sanglaudos fondo paramos lėšomis įsigyta naujų autobusų siunta. Panaudodama šio fondo paramą iš viso sostinė įsigijo 37, Kaunas – 24, Klaipėda – 12, Šiauliai – 8 naujus suspaustas gamtines dujas naudojančius autobusus. Panevėžiečiai didžiuojasi bene vieninteliai Lietuvoje įsigiję 6 modernius hibridinius, elektra ir dyzelinu varomus autobusus.

Naujiems autobusams pasiekus miestų gatves, gyventojai netruko pajusti skirtumų ir įsitikinti jų privalumais. Autobusai žemagrindžiai, aprūpinti keleivių informavimo sistema, saugumą viduje ir išorėje užtikrina vaizdo stebėjimo kameros, autobusų duryse įmontuota apsauga nuo prispaudimo.

Vilniečių teigimu, sprendimas įsigyti naujus ekologiškus autobusus gali būti vertinamas tik labai gerai. Pasak jų, vis dažniau kalbama apie ekologiją, todėl tokie autobusai yra puikus žingsnis ekologijos link. Be to, nauji ir gražūs autobusai, iš kurių nebus matyti kylantys juodų dūmų debesys, tikrai pagražins miestą ir bus patrauklesni važinėti ne tik vilniečiams, bet ir miesto svečiams. Naujieji autobusai prisidės prie modernaus miesto įvaizdžio kūrimo. Šiaulių gyventojai labiausiai vertina naujųjų autobusų patogumą: šie važiuoja minkščiau ir tyliau. Važiuojant senais „Ikarus“ autobusais buvę galima kiekvieną kelio duobę suskaičiuoti, o naujieji juda ir stoja plastiškai.

Kauno miestas, pasinaudodamas ES parama, įsigijo 24 naujus ekologiškus autobusus. Anot Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo Pauliaus Kero, šį pokytį spėjo įvertinti ir gyventojai: „Girdime išties gerus gyventojų atsiliepimus. Visuose šiuose autobusuose įrengtos netgi dvi rampos neįgaliesiems, kurios pagerina galimybę jiems naudotis šiomis transporto priemonėmis. Be abejo, gyventojai džiaugiasi ir kondicionieriais, ypač karštais vasaros mėnesiais. Kelionė autobusu tampa daug patrauklesnė“. Jo teigimu, tyrimai rodo, kad palyginti su praėjusiais metais gyventojai geriau vertina miesto viešąjį transportą.

Naujieji autobusai didžiuosiuose šalies miestuose įsigyti pagal Susisiekimo ministerijos administruojamą 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Kompleksinė ekologiško viešojo transporto plėtra“, kurios projektams įgyvendinti skirta 75,4 mln. Lt ES sanglaudos fondo paramos. Tikimasi, kad naujos transporto priemonės paskatins gyventojus vis dažniau palikti savo automobilius namuose ir naudotis viešuoju transportu, taip prisidedant prie spūsčių ir taršos gatvėse mažinimo.

Užs.Nr. Sumin-02-01