„Žinoma, nei Lietuva, nei ES neturi galių užrausti Baltarusijai statyti naująją jėgainę Lietuvos pašonėje. Tačiau Europos Parlamento turimi politiniai įrankiai gali padėti iškelti šią diskusiją į platesnį tarptautinį lygmenį – vienas tokių įrankių yra rašytinis pareiškimas, kurį su kolegomis iš Latvijos pateikiau europarlamentarų pritarimui“, - pranešime spaudai cituojamas Leonidas Donskis.

Jei iki spalio 14 dienos šiam pareiškimui savo parašu pritars daugiau nei pusė Europos Parlamento narių, jis įsigalios ir taps oficialia Europos Parlamento pozicija, kuri bus perduota Europos Komisijai, Europos Tarybai, Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) bei nacionaliniams ES šalių narių parlamentams.

Rašytiniame pareiškime pabrėžiama, jog Baltarusijos, kuri ribojasi net su trimis ES narėmis, planuojama nauja atominė elektrinė, kuri iškiltų 23 kilometrai nuo Lietuvos ir 55 kilometrai nuo jos sostinės Vilniaus, kelia didžiulę riziką ir visų pirma reikalauja itin išsamaus pasiruošimo bei konsultacijų su tarptautiniais ekspertais. Dabartiniai Baltarusijos planai bei pasiruošimas nėra patenkinami ir neišsklaido susirūpinimo, kylančio tiek pačioje Baltarusijoje, tiek kaimyninėse šalyse.

Pareiškimo teikėjai taip pat atkreipia dėmesį, jog projekto mastas yra toks, kad neabejotinai turėtų kelti susirūpinimą visai Europos Sąjungai, kadangi gali turėti rimtų neigiamų pasekmių didelei ES teritorijos daliai. Rašytinis pareiškimas ragina ES ir TATENA daryti spaudimą Baltarusijai, kad jos planai dėl branduolinės jėgainės atitiktų tarptautinius standartus. Baltarusija turėtų atlikti bei pristatyti patobulintą poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą, bendradarbiauti su tarptautiniais ekspertais, ypač iš TATENA, visuose pasirengimo, jėgainės statybos bei eksploatacijos etapuose.

LR Aplinkos ministerijos parengtoje ataskaitoje išsakyta oficiali Lietuvos pozicija nepritarti atominės elektrinės statyboms apie 50 km nuo Vilniaus esančioje Astravo aikštelėje, Gardino srityje. Baltarusijai perduotame dokumente nurodoma, kad poveikio aplinkai vertinimas nėra pakankamai išsamus, pateikiama kritika dėl netinkamo statybų aikštelės pasirinkimo, neišsamaus reaktoriaus aprašymo, neaiškaus radioaktyvių atliekų, branduolinio kuro tvarkymo, poveikio Neriai ir žmonėms. Baltarusija jėgainės statybas pradėti planuoja jau šiais metais, o pirmojo reaktoriaus eksploatacijos pradžia numatyta 2016-aisiais.