aA
Jungtinių Tautų (JT) specialusis pranešėjas teisės į maistą klausimais Olivier de Schutteris paragino priimti pasaulinį susitarimą dėl sveikų mitybos įpročių skatinimo bei pareiškė, kad nesveikas maistas šiuo metu kelia didesnį pavojų žmonių sveikatai nei tabakas.
© Shutterstock nuotr.

Gegužės 18 d. Ženevoje surengtoje konferencijoje „Pasaulinės konvencijos sveikos mitybos apsaugos ir skatinimo link“ kalbėjęs O. de Schutteris sakė, jog tabako vartojimo pavojų reglamentavimo tikslais susivienijusi pasaulinė bendruomenė turėtų parengti tinkamos mitybos gaires, rašo „Euractiv“.

O. de Schutteris pareiškė, kad nepaisant vis didėjančių nerimą keliančių signalų bei tinkamai nustatytų prioritetinių veiksmų, tarptautinė bendruomenė neskiria pakankamai dėmesio prastėjančiai situacijai dėl nutukimo epidemijos bei netinkamos mitybos.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateikiamais duomenimis, 50 proc. visų Europoje gyvenančių vyrų ir moterų 2008 m. turėjo antsvorio, o 23 proc. buvo nutukę.

Nutukimas dažnai tampa fizinio aktyvumo trūkumo ir netinkamos mitybos padariniu. Tai vienas iš didžiausių rizikos faktorių, turinčių įtakos neužkrečiamų ligų, tokių kaip vėžys, diabetas, širdies ir kraujagyslių bei plaučių ligos, vystymusi.

„Prieš dvejus metus buvo paskelbta mano ataskaita dėl mitybos, prieš dešimt metų PSO pradėjo pasaulinės mitybos ir fizinio aktyvumo strategijos įgyvendinimą. Tačiau nutukimo problema ir toliau didėja, o kartu ir diabeto, širdies ligų bei kitų sveikatos sutrikimų atvejų dažnumas“, - samprotavo O. de Schutteris.

JT nustatė penkis problemų, susijusių su nutukimu ir netinkama mityba, įskaitant ir nesveikų produktų apmokestinimą, maisto produktų, kurių sudėtyje daug sočiųjų riebalų, druskos ir cukraus, reglamentavimą bei greito maisto reklamos apribojimą, sprendimo būdus. Taip pat JT nori peržiūrėti netinkamai skiriamas žemės ūkio subsidijas, dėl kurių tam tikri ingredientai tapo pigesni nei kiti, bei paramą vietiniams maisto produktams tam, kad vartotojams būtų užtikrinta prieiga prie sveikų, šviežių ir maistingų produktų.

O. de Schutteris pridūrė, kad pastangos skatinti sveiko maisto vartojimą bus sėkmingos tik jei sveikos mitybos pagrindą sudarančios maisto sistemos bus vykdomos tinkamai.

„Vyriausybė telkia dėmesį į didėjantį maisto produktų kaloringumą, tačiau dažnai nekreipia dėmesio į tai, kokio pobūdžio šios kalorijos, kokia jų kaina, kam jos yra prieinamos ir kaip jomis yra prekiaujama“, - atkreipė dėmesį O. de Schutteris.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Šimonytė: aš nevengiu sąsajų su partija, tačiau turiu visišką sprendimų laisvę (449)

Prezidento posto siekianti Ingrida Šimonytė sako, kad rinkimų kampanija niekaip nepakeitė jos...

Lietuvos nusikalstamumui – dar neregėtas teisėsaugos smūgis: paviešino, kaip gudriai grupuotės veikia šiais laikais (132)

Trečiadienį spaudos konferencijos metu Lietuvos policija paskelbė, kad bendradarbiaujant su...

Rusijos propagandistas prisikalbėjo, sulaukė kvietimo į dvikovą (278)

Rusijos valstybinės televizijos propagandininkas sulaukė kvietimo į dvikovą – ir viskas dėl...

Įsivyraus vėsesni orai (3)

Penktadienio dieną šaltasis atmosferos frontas iš mūsų šalies stums paskutinius šiltos ir...

Valinską pagyręs Jasikevičius kalbėjo apie White'o svorį ir svarbiausią faktorių finale (2)

Į „Betsafe– LKL “ finalą žengusio Kauno „Žalgirio“ vedlys Šarūnas Jasikevičius...

Mėnesio prognozė: birželio orai džiugins, bet ne visą laiką (16)

Lietuvos upėse ir ežeruose paviršinė vandens temperatūra netoli kranto jau yra pasiekusi...

Panevėžyje rimto pasipriešinimo nesulaukęs „Žalgiris“ – LKL finale (46)

Kauno „Žalgiris“ tęsia tradiciją – jau 26-tą sezoną iš eilės iškopė į...

Mokslų daktarė išaiškino, kokia smidrų nauda mūsų organizmui ir kaip tinkamai juos reikia paruošti (53)

Nors lietuviai smidrus atrado pakankamai neseniai, tačiau kulinariniame meniu jie gyvuoja jau...

Neatsilaikė rusaitės kerams: „nuodų spintoje“ laikytas įrašas paviešintas Europai lemtingu metu (79)

Nelyginant perkūnas iš giedro dangaus į Austrijos vyriausybę trenkė kompromituojantis vaizdo...

Neseniai vaikelio susilaukusi Gerda Žemaitė švenčia gimtadienį: ryte sulaukė ypatingos sūnaus dovanos (44)

„TV pagalbos“ žvaigždė Gerda Žemaitė švenčia 38-ąjį gimtadienį. Balandžio 3-iąją...