Europarlamentaro Bronio Ropės kvietimu šeši Europos Parlamento nariai, Europos Komisijos atstovas ir Baltarusijos antiatominio judėjimo aktyvistė Tatjana Novikova atvyksta į Lietuvą ir rugsėjo 6-7 d. dalyvaus B. Ropės organizuojamose tarptautinėse konferencijose bei diskusijose Kaune ir Vilniuje. Tai unikali proga Lietuvos žmonėms tiesiogiai susitikti su tais, kurie tiesiogiai dalyvauja Europos Sąjungos teisėkūroje bei priima svarbiausius sprendimus.

Pasak europarlamentaro Bronio Ropės, nemokamų renginių ciklą pradės diskusija, aktuali kiekvienam Lietuvos vartotojui. „Rugsėjo 6 d. Europos namuose (Gedimino pr. 16, Vilnius) rengiame diskusiją ekologinės žemdirbystės tema. Diskusijoje dalyvaus Martinas Hauslingas, Europos Parlamente kuruojantis ekologinio žemės ūkio teisės aktų rengimą, kuris šiuo metu ir derasi su Taryba dėl naujo ekologinę žemdirbystę reglamentuojančio dokumento. Būtent jis šiuo metu yra vienas kompetentingiausių žmonių, galinčių pasakyti, kokia ateitis laukia ekologinių ūkių. Šios diskusijos tikslas – įvardinti kliūtis, su kuriomis šiandien susiduria ekologinės produkcijos gamintojai, bei ieškoti išeičių, kad šis sektorius plėstųsi, o ekologiški gaminiai ir taptų pasiekiami kiekvienam šeimos ūkiui“, - teigia Europos Parlamento Žaliųjų grupės narys Bronis Ropė.

Anot europarlamentaro, rugsėjo 7 d. Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete organizuojama tarptautinė konferencija, kur mokslininkai ir ekspertai mėgins atskleisti klimato kaitos poveikį žemės ūkiui ir aplinkai, taip pat diskutuos apie darniai žemdirbystei atsiveriančias ateities galimybes.

„Klimato kaita – iššūkis ar galimybė žemės ūkiui?“ – tai tema, kurią aptarsime Kaune. Šioje konferencijoje diskutuos ūkininkų savivaldos atstovai bei mokslininkai, Žemės ūkio ministerijos atstovai, taip pat mano kolegos Europos Parlamente. Be minėto Martino, klausimus bus galima užduoti Žaliųjų grupės bendrapirmininkei Rebekai Harms, EP Žaliųjų grupės koprezidenti, kuri be kita ko yra viena aktyviausių kovotojų už Ukrainą, ar Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narei Marijai Heubuch, Aleksandro Stulginskio universiteto mokslininkams“, - pasinaudoti unikalia galimybe kviečia B. Ropė.

Renginių tąsa numatoma rugsėjo 7 d. Vilniuje, Europos namuose, kur nuo 16 val. vyks diskusija saugumo ir energetikos temomis.

„Pripažinkime, jog tikrosios energetinės nepriklausomybės dar nepasiekėme. Todėl labai svarbu, kad ir Europa išgirstų Lietuvos poziciją dėl būtinybės sujungti mūsų tinklus su Vakarų Europa. Kartu būtina užtikrinti, kad Lietuva nenukentėtų dėl grėsmingų mūsų kaimynų atominių projektų. Nelaimingų atsitikimų virtinė Astrave parodo, kokia didžiulė grėsmė auga mūsų pašonėje. Tačiau ne vien mes apie tai kalbame. Tuo įsitikinti bus galima bendraujant su Europos Parlamento nariais Klausu Buchneriu ir Tomu Meszerics. Į renginio dalyvių klausimus atsakyti atvyksta atominės energetikos ir saugumo klausimus kuruojantis Europos Komisijos atstovas Massimu Garribba, tad ši diskusija bus ne mažiau pilnavertė, nei kiti du renginiai“, - teigia B. Ropė.

Europos Parlamento narys pabrėžė, kad diskusijoje „Europos Sąjungos piliečių saugumas ir energetikos ateitis“ dalyvaus ir viena žinomiausių kovotojų prieš Astravo atominę elektrinę Tatjana Novikova. Iš jos renginio dalyviai galės išgirsti išsamią informaciją apie padėtį Astrave.

Dalyvavimas renginiuose nemokamas. Pageidaujančius dalyvauti renginiuose kviečiame registruotis el. paštu ruta@rope.lt.

UŽs. Nr. 16-036-DJ/01

Šaltinis
Žalieji Europos Parlamente
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)