Rusija ir jos statytiniai rytų Ukrainoje toliau pažeidinėja paliaubas“, – pažymėjo I. Klimpuš-Cincadzė, pridūrusi, kad dėl to Avdijivkos mieste neseniai žuvo 15 Ukrainos karių ir trys civiliai, taip pat daug žmonių sužeista. Ministro pirmininko pavaduotoja atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos remiami kovotojai naudojo tankus ir sunkiąją artileriją, nors Minsko susitarimai tai draudžia. Avdijivka taip pat atsidūrė ant humanitarinės krizės slenksčio, nes dėl kovų nutrūko elektros ir šilumos tiekimas.

Ukrainos atstovė teigė, kad norint sustabdyti konflikto eskalavimą svarbu išlaikyti ilgalaikes paliaubas, išvesti Rusijos dalinius iš rytų Ukrainos ir užtikrinti, kad ESBO galėtų veiksmingai stebėti 409 km Ukrainos ir Rusijos sienos dalį, kurios šiuo metu Ukraina nekontroliuoja. Pasak prelegentės, tai leistų sustabdyti šaudmenų, karių ir samdinių judėjimą į rytų Ukrainą.

Diskusijoje kalbėję EP Saugumo ir gynybos pakomitečio nariai išreiškė susirūpinimą dėl blogėjančios padėties rytų Ukrainoje. Daugelis buvo įsitikinę, kad Rusija „testuoja padėtį“ naujos JAV administracijos akivaizdoje. Dauguma kalbėjusių europarlamentarų ragino Rusiją vykdyti Minsko susitarimus ir išlaikyti ES sankcijas šiai šaliai, kol susitarimai nebus įgyvendinti.

Kai kurie kalbėtojai ragino ES aktyviau veikti rytų Ukrainoje ir aptarti galimybę ten nusiųsti ES bendrosios saugumo ir gynybos politikos misiją. Tam pritarė ir Lietuvoje išrinktas EP narys Petras Auštrevičius (Liberalų ir demokratų aljansas), pasiūlęs „pereiti nuo stebėsenos prie prevencijos“ ir padaryti viską, kad neatsirastų dar vienas įšaldytas konfliktas. Kiti kalbėjusieji ragino netrukus įvykdyti ES pažadą suteikti Ukrainos piliečiams bevizį režimą, nes Ukraina atitiko visus jo kriterijus.

Saugumo ir gynybos pakomitečio narių dauguma parėmė siūlymą aptarti šį klausimą artimiausioje EP plenarinėje sesijoje, kuri rengiama vasario 13-16 d. Strasbūre, ir balsuoti dėl atitinkamos rezoliucijos.