„ES požiūriu, bet koks grasinimas iš Rusijos Ukrainai, siejant tai su šios šalies asociacijos sutarties su ES pasirašymu, yra nepriimtinas“, – pareiškė ES prekybos komisaro atstovas spaudai Johnas Clancy.

Taip jis atsakė į klausimą apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino ketvirtadienį išsakytus komentarus.

„Jeigu mūsų kaimynai pasiryš smarkiai liberalizuoti muitų režimą su ES, tada į Ukrainą tikrai neišvengiamai plūstelės prekės, gana neblogos ir kokybe, ir kaina, bet tada tai stums iš Ukrainos rinkos Ukrainoje pagamintas prekes“, – sakė V. Putinas pasitarime Rostove prie Dono.

„Tada Muitų sąjungos šalys turės pagalvoti apie ginamąsias priemones; tokios galimybės esama“, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

V.Putinas dar pridūrė, kad Ukrainos delegacija kitą savaitę atvyks į Maskvą aptarti tokios sutarties pasirašymo pasekmes.

„Kitą savaitę į Maskvą atskirs mūsų kolegos ukrainiečiai, kad vyriausybių lygiu būtų išanalizuotos visos galimos grėsmės, susijusias su šia situacija“, – sakė jis.

Kol kas vis buvo delsiama pasirašyti ES ir Ukrainos sutartį dėl kai kurių nesutarimų tarp Kijevo ir Briuselio, turbūt labiausiai dėl valdžios elgesio su buvusia premjere Julija Tymošenko; tačiau dabar atrodo, kad ši sutartis bus pasirašyta per ES rytų partnerystės viršūnių susitikimą lapkritį Vilniuje.

Ši sutartis atvertų ES rinką Ukrainos eksportui ir būtų ryškus Kijevo posūkis Vakarų link, o tai tik dar labiau erzina Maskvą, kuri laiko Ukrainą tvirtai priklausančia Rusijos įtakos sferai.

Praėjusį mėnesį V.Putinas susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi; anot politologų, tai buvo paskutinis mėginimas įtikinti Kijevą nepasirašyti sutarties su ES.

Atrodo, iš esmės nebuvo susitarta, todėl Rusijos muitinė sugriežtino importuojamų Ukrainos produktų patikrą; ir kaip viešai pripažino V. Putino padėjėjas Sergejus Glazjevas, tai buvo perspėjimas Kijevui.

Tiesa, pastarąją savaitę Ukraina pažymėjo, kad patikrinimai muitinėse sušvelnėjo ir įtampa santykiuose su Maskva atslūgo.