ES diplomatiniai šaltiniai sakė „EUobserver“, kad planas aptariamas keliais lygiais.

Vieno šaltinio teigimu, buvęs Europos Parlamento prezidentas Patrickas Coxas ir buvęs Lenkijos vadovas Aleksandras Kwasniewskis yra „pagrindiniai komunikacijos šaltiniai“.

Pernai birželį EP juos išrinko rūpintis J. Tymošenko gerove. Anot šaltinio, ES ir JAV ambasadoriai Kijeve irgi ėmėsi veiksmų šiuo klausimu.

Dar vienas šaltinis teigė, jog planas – pagrindinė penktadienį vyksiančio Vokietijos užsienio reikalų ministro Guido Westerwelle ir Ukrainos užsienio reikalų ministro susitikimo tema.

Vokietijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai atsisakė patvirtinti šią informaciją.

Tiesa, Vokietijos URM atstovas spaudai pasakė: „Kai kalbame apie ES ir Ukrainos bendradarbiavimo perspektyvas, J. Tymošenko klausimas – iš tų, kuriuos norime iškelti. Norime konstruktyvaus požiūrio į jį.“

2011 m. J. Tymošenko nuteisė už piktnaudžiavimą įgaliojimais, būnant šalies ministre pirmininke.

Daugelio ES valstybių narių nuomone, ją įkalino, kad ateinančiuose prezidento rinkimuose nekonkuruotų su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

Daugelio nuomone, ES neturėtų pasirašyti politinio bendradarbiavimo ir laisvos prekybos susitarimo su Ukraina lapkritį Lietuvoje vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime, jeigu tuo metu J. Tymošenko vis dar bus už grotų.

Vokietijos sumanymas galėtų būtų naudingas. Jei ES lyderių ir V. Janukovyčiaus susitikimo Vilniuje metu J. Tymošenko būtų Vokietijos klinikoje, V. Janukovyčius galėtų pasirašyti sutartį, neprarasdamas kontrolės.

„Viskas priklausys nuo V. Janukovyčiaus sąlygų“, – sakė šaltinis.