Už ES vidaus rinką ir paslaugas atsakingas komisaras Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) pažymėjo, kad paviešinta informacija apie JAV vykdytą šnipinėjimą tapo sukrėtimui Europos pasitikėjimui tuo metu, kai abi pusės derasi dėl ambicingos laisvosios prekybos sutarties.

"Šis pasiklausymas ir šnipinėjimas kelia klausimų dėl sąjungininkų abipusio pasitikėjimo, - M.Barnier sakė per spaudos konferenciją Vašingtone. - Reikia, kad apie tai kalbėtume daugiau, o ne mažiau, ir kad visos kortos būtų paklotos ant stalo."

"Štai kodėl kartu su šalimis narėmis įkūrėme ... aukšto lygio grupę, kuri turės prisikasti iki dugno, sužinoti tiesą, gauti aiškius ir tikrus atsakymus į šį klausimą dėl šnipinėjimo, ypač prieš mūsų institucijas ir piliečius", - pabrėžė eurokomisaras.

M.Barnier atsisakė komentuoti, ar žinia apie šnipinėjimą paveiks JAV ir ES prekybos derybas, prasidėjusias liepos 8-ąją Vašingtone.

Skandalas dėl šnipinėjimas, kilęs dėl buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) nutekintos informacijos, meta šešėlį ant praeitą savaitę prasidėjusių derybų dėl Transatlantinės prekybos ir investavimo partnerystės (TTIP), kuriomis siekiama įkurti didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos zoną.

Žinia apie šnipinėjimą sukėlė įtūžį europiečiams.

Prancūzija reikalavo, kad prekybos derybos būtų atidėtos, tačiau galiausiai buvo susitarta, kad tas procesas vyks kaip planuota, jeigu tuo pat metu bus aiškinamasi dėl NSA veiksmų.

Prasidėjus deryboms dėl TTIP, Europos pareigūnai susirinko JAV Teisingumo departamente aptarti itin slaptos NSA veiklos.

"Tikiuosi, kad amerikiečiai suprato, jog siekiant užtikrinti visas sąlygas pasitikėjimui, kurių mums reikia sėkmei (derybose), ypač dėl TTIP, mums būtina gauti tikrus atsakymus ir galbūt sustabdyti kai kuriuos dalykus", - perspėjo M.Barnier.

Šis Prancūzijos pareigūnas Europos Komisijoje taip pat paragino 28 šalių bloką "priimti priemones savo piliečių duomenims apsaugoti", palaikydamas Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pasiūlymą dėl privačios informacijos reguliavimo.

"Dabar europiečiai turi liautis būti naivūs", - sakė M. Barnier.