"Nei aukštoji atstovė/viceprezidentė, nei abu prezidentai nėra konkrečiai pakviesti. ES bus atstovaujama normaliai - ES delegacijos vadovo, kurį lydės visi 27 ES ambasadoriai (prie Norvegijos). Taip buvo susitarta tarp visų (Bendrijos) narių ir tai yra normali pozicija", - sakė C.Ashton atstovas spaudai Darrenas Ennisas.

Kalbėdamas apie prezidentus, atstovas turėjo omenyje ES prezidentą Hermaną Van Rompuy ir Europos Komisijos pirmininką Jose Manuelį Barroso.

Šis pranešimas tapo atsaku į Prancūzijos europarlamentaro Danielio Cohn-Bendito, kuris yra vienas iš Žaliųjų frakcijos vadovų, prašymą, kad C.Ashton pademonstruotų solidarumą su šių metų Nobelio taikos premijos laureatu - kalinamu Kinijos disidentu Liu Xiaobo.

"Jeigu ponia C. Ashton sakytų norinti dalyvauti Nobelio premijos ceremonijoje, Oslo vyriausybė neuždraustų jai atvykti į šalį, o Nobelio komitetas taip pat nepaliktų ant ledo. Klausimas, ar ji turės valios vykti ir pademonstruoti, kad Europa gina žmogaus teises ir žodžio laisvę", - D.Cohn-Benditas atsakė į C.Ashton deklaruotą poziciją.

Norvegijos Nobelio institutas antradienį pažymėjo, kad į Taikos premijos teikimo ceremoniją savo atstovus pareiškė atsiųsiančios 44 ambasados. Tuo tarpu 19 šalių atstovybės šiuos kvietimus atmetė, o dvi dar nebuvo atsakiusios.

Ceremonijoje atsisakė dalyvauti Kinija, Rusija, Kazachstanas, Kolumbija, Tunisas, Saudo Arabija, Pakistanas, Serbija, Irakas, Iranas, Vietnamas, Afganistanas, Venesuela, Filipinai, Egiptas, Sudanas, Ukraina, Kuba ir Marokas.

Alžyras ir Šri Lanka savo atsakymų kol kas nepateikė.