Susitikime buvo aptarti aktualiausi ES užsienio politikos klausimai. Daugiausiai dėmesio skirta pasirengimui lapkritį Vilniuje įvyksiančiam Vilniaus viršūnių susitikimui.

„Atėjo lemiamas laikas ES ir Rytų partnerių santykiuose. Iki Vilniaus viršūnių susitikimo lieka tik du mėnesiai, todėl labai svarbu padaryti namų darbus. Ir juos turi padaryti tiek ES, tiek ir šalys partnerės. Europos Parlamento vaidmuo šiame procese taip pat yra reikšmingas", - sakė Prezidentė.

Šalies vadovė pabrėžė, kad šiuo metu turėti vieningą ES poziciją yra svarbiau nei bet kada anksčiau. ES turi siųsti aiškią žinią, jog bendradarbiavimas su Rytų partnerystės šalimis jai yra reikšmingas ir reikalingas.

Pasak prezidentės, Vilniaus viršūnių susitikime svarbu nubrėžti ateities gaires Rytų partnerystės programai, kad ji liktų patraukli. Asociacijos sutartys su Rytų partnerėmis - pirmas žingsnis kokybiškai naujų santykių su šiomis šalimis link.
Dalia Grybauskaitė susitiko su Elmaru Broku

Asociacijos sutartys su Rytų partnerėmis - pirmas žingsnis kokybiškai naujų santykių su šiomis šalimis link, teigiama pranešime.

Rytų partnerystės programoje dalyvauja Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina.

Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas šią savaitę po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pranešė apie sprendimą jungtis prie Muitų sąjungos. Anksčiau tikėtasi, kad per ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje bus parafuota Armėnijos ir ES asociacijos ir laisvos prekybos sutartis.

Rusija pastarosiomis savaitėmis ėmėsi priemonių prieš Rytų partnerystės šalis, kurių glaudesnius ryšius su ES tikimasi įtvirtinti per viršūnių susitikimą šių metų lapkritį Vilniuje. Rusijos pareigūnai neseniai perspėjo, kad Ukrainai pasirašius sutartį su ES ir atsisakius įstoti į Rusijos proteguojamą Muitų sąjungą, gali būti apribotas importas iš šios šalies. Maskva taip pat žada Ukrainai pigesnes dujas, jei ši pasirinks jos sąjungą, o ne artimesnius ryšius su ES.

Rusijos pareigūnai taip pat perspėjo Moldovą, kad glaudesni jos santykiai su ES gali sutrukdyti Padniestrės problemos sprendimui, taip pat prakalbo apie vyno importo apribojimus.