Bulgarijos ministras pirmininkas Plamenas Orešarskis gegužės 27 d. susitiko su J. M. Barroso bei patikino jį, kad šio dujotiekio tiesimas bus vykdomas pagal ES teisės aktus, rašo „Euractiv“.

Tačiau šio susitikimo metu paaiškėjo, kad Rusijos įmonės, kuri vykdys šio dujotiekio atkarpos Bulgarijos teritorijoje tiesimo darbus, savininkas yra įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą.

Remiantis Bulgarijos dienraščio „Capital“ gegužės 27 d. paskelbta informacija, „Gazprom“ remiamo dujotiekio statybos darbus atliks Rusijos koncernas „Stroytransgaz“.

Didžiausia šio koncerno akcijų savininkė, kuriai priklauso 63 proc. „Stroytransgaz“ akcijų paketas, - tai „Volga Group“, priklausanti Genadijui Timčenkai, kurio pavardė įtraukta į JAV sankcijų sąrašą.

Remiantis „Forbes“ pateikiama informacija, G. Timčenka užima 6-ąją vietą turtingiausių Rusijos gyventojų sąraše bei palaiko glaudžius ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Bendra Bulgarijos teritorijoje ketinamų vykdyti darbų vertė – 3,5 mlrd. eurų (12,08 mlrd. litų), tačiau tik 20–30 proc. darbų atliks Bulgarijos įmonės.

Jau anksčiau šiais metais buvo pranešama apie tai, jog „Stroytransgaz“ domisi dujotiekio „South Stream“ tiesimo darbais, tačiau oficialus „South Stream Bulgaria“ vykdomojo direktoriaus Vladimiro Inkovo patvirtinimas, jog šis koncernas vykdys dujotiekio tiesimo darbus, pasirodė gegužės 27 d.

Sprendimas dėl šio projekto įgyvendinimo buvo priimtas likus valandai iki P. Orešarskio susitikimo su J. M. Barroso Briuselyje.

EK prieštarauja šiam projektui bei teigia, kad Bulgarijos ir Rusijos pasirašyta dvišalė sutartis dėl dujotiekio „South Stream“ sukuria išskirtines sąlygas Bulgarijos ir Rusijos įmonėms, tokiu būdu pažeidžiamos ES konkurencijos taisyklės.

Nepaisant EK pozicijos šiuo klausimu, „Gazprom“ generalinis direktorius Aleksejus Milleris šių metų balandžio mėn. patvirtino, jog šio dujotiekio atkarpos Bulgarijos ir Serbijos teritorijoje bus pradėtos tiesti jau šių metų liepos mėn.

Paprašytas pakomentuoti susiklosčiusią situaciją, J. M. Barroso pareiškė, kad ES viršūnių susitikimo metu paaiškėjo, jog svarbu tai, kad ES išlieka vieninga energetikos saugumo klausimais. „Niekas tam neprieštaravo“, - pridūrė jis.

Taip pat J. M. Barroso supažindino ES Tarybos narius su EK pozicija, jog kai kurios sutartys dėl „South Stream“ tiesimo neatitinka ES keliamų reikalavimų.

„Taigi mes imsimės atitinkamų veiksmų“, - patikino jis.

„Iš esmės aš informavau Bulgarijos ministrą pirmininką dėl EK ketinimų. Turime užtikrinti ES vidaus rinkos taisyklių paisymą ne tik iš pareigos, tačiau taip pat ir dėl to, jog Bulgarijos ir ES energetikos saugumui kiltų pavojus, jei šių taisyklių nebūtų paisoma“, - sakė J. M. Barroso.

„Puikiai suprantame situaciją, atidžiai ją stebime pastaruosius keletą mėnesių“, - pridūrė jis.

Centro dešiniųjų opozicija Bulgarijos parlamente ragina surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo socialistų vadovaujamos vyriausybės vykdoma energetikos politika, kurią vadina prorusiška. Debatai Bulgarijos parlamente vyks gegužės 28 d.