aA
Naminė lietuviška duona - tai gardėsis, kuriam abejingų nėra. Neįmanoma iškepti tokios pačios duonos du kartus, nes ji kas kartą gaunasi skirtinga, dar sakoma, kad elgiasi, kaip jai reikia ir net nepriklauso nuo šeimininkės pastangų. Pasakojimą apie tai DELFI išgirdo Anykščiuose esančiame etnografinių sodybų ir amatininkų dirbtuvių komplekse.
Ūkininkų kepta kaimiška duona
Ūkininkų kepta kaimiška duona
© A.Stackevič nuotr.

11 žurnalistikos studentų iš visos Lietuvos kartu su DELFI kolektyvu nusprendė parodyti savo gimtuosius miestus netikėtu kampu – kuris gi iš jų europietiškiausias, o kuriam dar reikėtų pasitempti? Tačiau vos kibus į darbus jaunųjų žurnalistų laukė netikėtumas: pristatyti savo gimtinę jie turi ne tik žiūrovams, bet ir miesto svečiui, kuris regi ne akimis, o širdimi.

Anykščių pažinimas prasidėjo menų inkubatoriuje, kur kvapų žinovės parodė, kaip uosle sugauti tikrąjį Anykščių kvapą ir pasigaminti savo asmeninį eterinių aliejų mišinį.

Viešnagę Anykščiuose laidos kūrėjai tęsė Niūronių kaime įsikūrusiame „Arklio muziejuje“. Šiame amatininkų dirbtuvių komplekse žurnalistams ir projekto svečiui teko įsijausti į virtuvės šeimininkų vaidmenį ir patiems pamėginti išsikepti duoną. O „Arklio muziejaus“ keramikė parodė, kaip pasaulį patirti per jutimus, minkant molį.

Neregintį jaunimo iniciatyvos „Nematyta...“ dalyvį Justą Pažarauską Niūronys nustebino ir dar viena pramoga – pasijodinėjimu žirgu. Tikslus ir autentiškas lietuviškos ruginės duonos receptas, patarimai, kaip susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą, ir tautinio paveldo pilnatvė – visa tai šioje išskirtinėje medžiagoje iš europietiškųjų Anykščių.

Daugiau atradimų Anykščiuose - jau visai netrukus.

Išsamią pažintį su Vilniaus regionu galite pamatyti čia.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Karo ekspertai: laukti liko nedaug

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai teigia, kad Ukraina...

Pensijų fondai jau „atidirbo“ pusę praėjusių metų nuostolių: prognozuoja, kad šiemet pasieksime rekordines aukštumas

Lietuvos akcijų pensijų fondų grąža nuo šių metų pradžios siekia 6–8 proc. Tai reiškia,...

Žiniasklaida: dronai „Bayraktar“ praktiškai dingo iš mūšio lauko

Pirmaisiais Rusijos invazijos į Ukrainą mėnesiais Ukrainos pajėgos dažnai naudojo bepiločius...

Vilniečiai liko nesupratę pakeitimų prie perėjos: pirma padaro, po to pagalvoja

Kelio darbai Vilniuje – veikiausiai nieko nebestebina, tačiau štai pradėti įgyvendinti pokyčiai...

Suirutė konservatorių gretose – šansas kai kuriems iš jų: gali imtis netikėtų veiksmų (6)

42 proc. Seimo konservatorių nepasirašė nutarimo projekto dėl pirmalaikių Seimo rinkimų. Vieni...

Karolina Gansovskaja, delfi.lv

Išbandžiusi tris būrimo salonus, moteris pateikė savo verdiktą: perspėja būti atsargiems

„Linija byloja kažkokį sukrėtimą – gal avarija, gal ir koks kitas kataklizmas. Jeigu jau tokį...

Gamtininkai kviečia masiškai naikinti lietuvių pamėgtą augalą – už jo dauginimą baudos

Baltažiedė robinija, mūsų tėvų ir senelių dažnai vadinama akacija , yra invazinis, mūsų...

Ligoninėje Kelmickaitę lankiusi Edita Mildažytė prisiminė paskutinį jos ištartą žodį: galvojau, kad Zita gyvens

Su šeštadienį ligoninėje mirusia Zita Kelmickaite atėjusi atsisveikinti jos kolegė, žurnalistė...

Su Rusija siejami programišiai „už padlaižiavimą Ukrainai“ atakavo Seimo ir kitas Lietuvos interneto svetaines

Pirmadienį prieš įvairias Lietuvos interneto svetaines, įskaitant Seimo, buvo vykdomos...

Gandai apie Lukašenkos „nunuodijimą“: ukrainiečiai atskleidžia svarbią detalę (1)

Susitikimo su Vladimiru Putinu metu Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka buvo...