MyEP publikuoja šio laiško turinį:

Gerbiamasis Prezidente,

2014 m. gegužės 14 d. kelioms Europos Sąjungos valstybėms narėms siuntėte laišką. Į jį atsakau Europos Sąjungos ir 28 jos valstybių narių vardu.

Savo balandžio 16 d. laiške Jums nurodžiau, kad Europos Komisijos narys Oettinger galėtų nedelsdamas pradėti trišales diskusijas su Ministru Novaku ir Ministru Prodanu, kaip siūlė Europos Sąjunga, kad būtų stabilizuotas dujų tiekimas Ukrainai ir dujų tiekimas per Ukrainą į Europos Sąjungą. Pirmame konstruktyviame esminiame susitikime, vykusiame Varšuvoje gegužės 2 d., buvo sutarta surengti technines diskusijas (jos prasidėjo gegužės 12 d.) ir paskesnius dvišalius Europos Komisijos nario Oettinger ir atitinkamų Rusijos Federacijos bei Ukrainos atstovų susitikimus.

Vykusiosiose diskusijose visų pirma aptartas Ukrainai tiekiamų dujų kainos klausimas ir nustatytas Ukrainos Vyriausybės noras padengti sutartus įsiskolinimus. Būtina, kad visos šalys ir toliau konstruktyviai dalyvautų šiame procese ir taip pat sutartų dėl būsimos kainos, kuri atspindėtų rinkos sąlygas. Vykstant trišalėms deryboms, dujų tiekimas neturėtų būti nutrauktas. Tikiuosi, kad Rusijos Federacija išlaikys šį įsipareigojimą. Todėl tiekimo sutartyse su Europos bendrovėmis nustatyto reikiamo kiekio tiekimo užtikrinimas tebėra „Gazpromo“ atsakomybė. Taip pat primenu, kad Europos Sąjunga tikisi, kad Rusijos Federacija, reikalui esant, tinkamu laiku pasinaudos išankstinio perspėjimo sistema.

Taip pat, siekiant struktūrinio sprendimo, reikia, kad visos šalys įsipareigotų užtikrinti skaidrumą ir rinkos atvėrimą Ukrainos dujų sektoriuje, taip pat skaidrias dujų saugojimo Ukrainoje ir dujų tranzito per Ukrainą sąlygas, pavyzdžiui, bendradarbiaujant visiems atitinkamiems perdavimo sistemų operatoriams ir Rusijos bei Ukrainos pasienyje pastačius reikiamas dujų apskaitos stotis.

Šiuo tikslu Europos Sąjunga yra pasirengusi pateikti faktinius duomenis apie dujų srautą iš Ukrainos. Tikiuosi, kad ir Rusijos Federacija, ir Ukraina artimiausiu metu įsipareigos teikti faktinius duomenis apie dujų srautą į Ukrainą ir tranzitą per Ukrainą.

Europos Sąjunga tikisi, kad visos šalys išliks patikimomis ir atsakingomis tiekimo bei tranzito partnerėmis; tai visiškai atitinka ir jų pačių interesus. Europos Sąjunga ir kiti tarptautiniai donorai jau suteikė nemažą paramą Ukrainai ir toliau laikysis įsipareigojimų. Taip pat tikiuosi konstruktyvaus Rusijos Federacijos požiūrio sprendžiant aktualius klausimus.

Galiausiai norėčiau dar kartą pabrėžti, kad Europos Sąjunga yra pasirengusi tęsti esmines trišales diskusijas ir padėti rasti greitą ir tvarų sprendimą, priimtiną visoms šalims.

Europos Komisijos Pirmininkas

José Manuel BARROSO