Projekto rengėjai dirba savo iniciatyva, važinėja po lietuvių bendruomenes, išsibarsčiusias po pasaulį ir ragina specialistus, įgijusius išsilavinimą ar turinčius darbo patirties įvairiose užsienio kompanijose grįžti į Lietuvą.

Galima dirbti Lietuvai ir negyvenant Lietuvoje

Šio projekto vadovas Linas Stankus sakė, kad kaip ir visose Backto.lt - „Atgal į Lietuvą!“ konferencijose jį nustebino kiek daug Airijoje dirba ir studijuoja išsilavinusių jaunų Lietuvos žmonių, gerų ir talentingų specialistų, kurie šiandien labai reikalingi lietuvai.

Jis patikino, kad dabar Lietuvoje didžiosios kompanijos, priimdamos žmones į darbą, labai vertina tuos, kurie yra studijavę užsienyje arba yra yra įgiję ten darbo patirties.

„Tokia tendencija labai stipriai įsivyrauja ir tą turi žinoti lietuviai, dirbantys ar studijuojantys užsienyje“, – sakė L. Stankus. Jo nuomone, galima dirbti Lietuvai ir negyvenant Lietuvoje – paprasčiausiai galima padėti kompanijoms įeiti į Lietuvos rinką, galima ieškoti investuotojų, kurie Lietuvoje įsteigtų kompanijas arba padalinius ir įdarbintų mūsų žmones. Dabar tam yra ypač palankus momentas – esant „Brexit“ situacijai, tikrai bus kompanijų, kurios, tarkim, iš Anglijos norės perkelti savo paslaugų centrus į Europos Sąjungos šalis, būtų puiku, jeigu jos pasirinktų Lietuvą ir įdarbintų lietuvius.

„Nepamirškite, kad jūs reikalingi Lietuvai, Lietuva jūsų laukia – dabar yra tas laikas, kuomet grįžę namo, jūs sėkmingai galite ne tik rasti gerą darbą, bet ir pradėti savo verslą – permainos Lietuvos politiniame ir ekonominiame gyvenime šiuo metu labai tam palankios. Reikia griauti stereotipus, kad Lietuvoje yra viskas blogai, maži atlyginimai, žmonės pikti – taip tikrai nėra. Lietuvoje yra apstu gražių ir šviesių momentų“, – kalbėjo LR ambasadorė Airijoje Rasa Adomaitienė.

Dabar tinkamas metas grįžti į Lietuvą

„Nors dabar gyvename ekonominio ir politinio neapibrėžtumo laikotarpyje, bet visgi dabar yra pats tinkamiausias laikas grįžti į Lietuvą, – kalbėjo „Swedbank“ atstovė Laura Galdikienė.

„Bendrasis vidaus produktas (BVP) šių metų antrąjį ketvirtį buvo daugiau nei 4 procentais didesnis, nei prieš krizę ir tai didelis Lietuvos laimėjimas. Be to, prognozuojame, kad darbo užmokestis šiemet augs 7 procentais. Per ketverius metus net 5 kartus buvo didinamas minimalus atlyginimas. Prognozuojame, kad Bendrasis vidaus produktas šiemet išaugs 2.5 procento, o ateinančiais ir 2018 metais atitinkamai išaugs 3 procentais ir 2.5 procentų”.

Pagrindiniai verslo stabdžiai yra su darbu susiję mokesčiai, nelankstus darbo santykių reglamentavimas ir neefektyvi valdžios biurokratija.

Lietuvos visuomenė senėja – kas penktas žmogus Lietuvoje yra vyresnis nei 65 metų.

„Swedbank“ atstovė patvirtino neigiamą emigracijos poveikį šalies ekonomikai – paskutiniais duomenimis, per mėnesį dėl emigracijos gyventojų skaičius Lietuvoje sumažėja maždaug 2500 žmonių,

Lietuvos stiprybėjos tautoje

Kompanijos „Wide Wings“ vadovas Gediminas Tamulynas teigė, kad Lietuvos stiprybė yra jos tautoje.

„Smagu gyventi Lietuvoje, čia geri žmonės, čia mūsų šaknys – juk Lietuvos stiprybė yra jos tautoje. Mes tai turime suprasti ir vertinti, turime didžiuotis, kad kalbame viena seniausių kalbų pasaulyje, kad turime garbingą praeitį. Be to, Lietuvoje yra kur kas didesnės galimybės, nes nepalyginamai mažesnė konkurencija negu, sakykim, Paryžiuje“, – įsitikinęs G. Tamulynas.

Paskutinis konferencijos dalyvis dainininkas Jurgis Didžiulis papasakojo savo sėkmės istoriją.
„Jūs palikote Lietuvą, bet Lietuva jūsų nepaliko – mes čia, kad sugriautume tą sieną tarp lietuvio Airijoje ir lietuvio Lietuvoje. Reikia griauti stereotipus, kad esame nacionalistai, kad emigrantai yra tautos išdavikai – mes tokie nesame, mes tiesiog dar neišsilaižėme sovietinės okupacijos žaizdų, mums dar lig šiol skauda ir mes dar tik mokomės gyventi naujame pasaulyje.

Aš neraginu jūsų grįžti į Lietuvą, aš tik noriu jūsų paprašyti, kad labiau mylėtume ir gerbtume vienas kitą, nes Lietuva yra ne kas kita, kaip jos žmonės, nesvarbu kur jie dirbtų ar gyventų. Aš jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad Lietuva be jūsų nesusitvarkys, bet visgi manau, kad jūsų indėlis Lietuvai būtų svaresnis ir labiau įvertintas, jeigu jūs gyventumėte ir dirbtume Lietuvoje”, – sakė J. Didžiulis.

Jis gimė Bogotoje, Kolumbijoje. Apsispręsti padėjo pusmetį Lietuvoje ir pusmetį Kolumbijoje gyvenančio senelio raginimai. Kolumbijoje Jurgis turėjo pankroko grupę, su kuria 1999 metais patraukė laimės ieškoti į Ispaniją. Deja, neradęs ten laimės, susikrovė lagaminą ir grįžo į Lietuvą ir, kaip pats sako, nei vieną dieną dėl to nesigailėjo.

„Lietuvoje yra mano šeimos šaknys, aš čia jaučiuosi reikalingas, čia man gera gyventi ir kurti”, – konferencijos dalyvius užtikrino muzikantas ir tikrai nei vienas salėje sėdintis žmogus nesuabejojo jo žodžiais, juolab, kad jį lydėjo jo žmona airė Erica Jennings. Būtent Lietuvoje ji pradėjo savo muzikinę karjerą,

O kokį ženklą – šauktuką ar klaustuką – po Backto.lt- „Atgal į Lietuvą“ padėsime kiekvienas iš mūsų, parodys laikas, bet viena tikrai aišku – lietuviai visada padeda, kai reikia pagalbos ir visada grižta ten, kur yra laukiami ir mylimi.

Konferenciją Dubline rėmė tokios stambios kompanijos kaip “Western Union”, TEO/Omnitel, CITCO, ALLIANCE for Recruitment. Backto.lt projekto mecenatas - Tauragės Industrinis Parkas (www.tip.lt).