Nors nuo to laiko, kai būdamas vaikas buvau pamišęs dėl „Be namų negerai“, praėjo turbūt daugiau nei 15 metų, tačiau iki šiol prisimenu veikėjus, aktorių pavardes. Netgi pamenu filmo pradžioje skambėjusią dainą „Mums lemta būti kartu, priklausyti viens kitam amžinai...“

Dar ir šiandien menu, kai Selė pirmą kartą užsidėjo liemenėlę, kaip žuvo Bobi, du Pipos vyrai. Tuomet buvau moksleivis ir man įdomiausia buvo stebėti mokyklą – kaip griežtai mokinius auklėjo direktorius Donaldas Fisheris, pravardžiuotas kietakakčiu. Pavydėjau australams moksleiviams asmeninių spintelių ir galimybės per pietų pertrauką traukti į paplūdimį. O kur dar laisvalaikis su banglentėmis, jaunimo išvažiavimai pašėlti į Jabikryką (Yabbie Creek), laikas buriavimo klube.

Seniai juokaudavau, kad vieną dieną važiuosiu į Samerbėjų. Įsivaizduodavau, kaip užsisakysiu braškinį kokteilį Elzai Stiuart priklausančioje „Kavinėje prie įlankos“, aplankysiu buriavimo klubą, o apsistoti planuodavau priekabų aikštelėje pas Pipą – ten juk pigiau ir kokie žmonės malonūs!

Mano nuostabai, 1987 m. pradėtas kurti serialas Australijoje tebefilmuojamas ir teberodomas šiandien. Atsidūręs Australijoje, įgyvendinau savo svajonę: aplankiau vietas, kur gimsta „Be namų negerai“. Pasirodo, viskas kiek kitaip nei maniau ir įsivaizdavau.

Kur dingo Pipos priekabų aikštelė?

Iš tiesų Samerbėjus (Summerbay) neegzistuoja. Serialas filmuojamas Palm Beach – įstabaus grožio paplūdimyje, iki kurio nuo Sidnėjaus centro autobusu tenka važiuoti dvi valandas. Palm Beach – mažytis miestelis šiauriniuose Sidnėjaus paplūdimiuose, kurį skalauja įlanka ir vandenynas. Prabangūs privatūs namai, auksinis smėlis, žydras vanduo ir nuostabi gamta – tai geriausiai apibūdina šią vietovę.

Samberbėjuje labiausiai norėjau išvysti Pipos priekabų aikštelę ir Elzos „Kavinę prie įlankos“. Pasirodo, mano žinios apie filmą taip ir likusios vaikystėje – Pipos personažo, kuri globojo vaikus ir turėjo priekabų aikštelę, seriale nebėra. Pati priekabų aikštelė ir Pipos namas, kuriame būdavo filmuojama, sudegė dar 2002 m. per krūmynų gaisrus. Per šiuos gaisrus supleškėjo per 40 namų, stichija pareikalavo 2 žmonių gyvybių.

Kavinę turėjusi Elza Stuart filme jau seniai mirusi – jos kavinė stovi apleista ir nenaudojama. Pasirodo, po Elzos mirties našliu likęs Alfas Stuartas atidarė naują kavinę, kurioje ir dabar vyksta filmavimai. Jam kavinėje talkina iš užsienio grįžusi dukra. Naujoji kavinė sužavėjo jaukumu. Pirmiausia į akis krito daugybė gyvų gėlių, tarp jų – Lietuvoje augantys bijūnai. Pietų metu kavinė buvo sausakimša, vos radome kur atsisėsti. Kavinė pastatyta ant įlankos kranto, gerdamas kavą gali stebėti ramutėlę įlanką ir ant vandens besileidžiančius komercinius lėktuvėlius.

Nusifotografavau prie buriavimo klubo, kuris seriale buvo itin populiarus. Mačiau taką, kuriuo filme buriuotojai bėga ir pasineria į vandenyno bangas. Kadangi serialas tebekuriamas, tikėjausi išvysti filmavimo grupę. Tačiau buriavimo klubo kioske man paaiškino, kad „Be namų negerai“ daugiausia filmuojamas naktį – dieną sunku atsiginti smalsuolių dėmesio.

Iš bet kurio miestelio taško matyti ant kalno stovintis švyturys. Į jį veda pažintinis takas. Prieš keletą metų kalno augmeniją nusiaubė krūmynų gaisrai. Kadangi augmenija nespėjo atželti, kopiant į kalną atsiveria nepakartojami vaizdai.

Palm Beach lankiausi pirmadienį – žmonių beveik nebuvo, paplūdimys tuščias, gelbėtojai neturėjo ką veikti. Jau penktą visos kavinės ir parduotuvės užsidarė ir miestelis dar labiau apmirė. Dabar man aišku, kodėl patys serialo herojai Samerbėjų Australijos užkampiu vadindavo.

Nežinodamas, kad čia filmuojamas serialas, tą sunkiai įtartum: nėra jokių specialių ženklų ar užrašų. Žinomiausias pastatas – buriavimo klubas, ant kurio parašyta A. Stuarto pavardė. Serialas filmuojamas ne tik Palm Beach, bet ir studijose Sidnėjuje. Beje, serialo gerbėjams siūloma aplankyti net 95 vietas, kuriose nuo 1987 m. buvo filmuotas „Be namų negerai“.

Nuo 1988 m. rodomas filmas – tarp labiausiai pasaulyje žinomų Australijos muilo operų, rodytas ir teberodomas ne vienoje užsienio šalyje. Jau sukurta per 6000 šios muilo operos serijų. Juokaujama, kad tai – australiška „Santa Barbara“. TV kanalas „Seven“ „Home and Away“ rodo pirmadieniais, antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais.