DELFI pašnekovė į Tailandą išvyko pernai vasarą. Ji DELFI papasakojo ne tik apie komendanto valandą ir kitas naujojo gyvenimo Tailande ypatybes.

Šalis pasidalijusi į „geltonuosius“ ir „raudonuosius“

Pastaruoju metu Kristina gyvena netoli antro pagal dydį Tailando miesto Chang Moi. Nuo neramumų krečiamo Bankoko šį didmiestį skiria apie 700 kilometrų. Šiame Tailando krašte kol kas ramu.

„Padėtis gatvėse visiškai rami. Tik turime komendanto valandą (nuo 22 val. iki 5 val.). Viskas uždaroma apie 21 val.“, - kalbėjo Kristina.

Komendanto valandos vilnietė laikosi uoliai. Nors jauna moteris beveik įsitikinusi, kad Tailandą pinigais maitinantys užsieniečiai vėlyvu paros metu sulauktų nebent įspėjimo, ji nerizikuoja. Juolab, kad tokiame režime naktinis gyvenimas tikrai nekelia susižavėjimo.

Kristinos teigimu, Tailando gyventojai pasidaliję į dvi stovyklas – „raudonieji“ palaiko vyriausybę, prieš kurią sukilo kariuomenė, „geltonieji“ gi yra maištininkų pusėje.

Chang Moi, anot vilnietės, dominuoja „raudonieji“. Tačiau Kristina artimai bendrauja su „geltonųjų“ stovyklai stipriai prijaučiančia šeima. Vilnietės bičiuliai į kalbas apie politiką leidžiasi, tačiau santūriai.

Per 10 mėnesių viskas pasikeitė

Tailande arti metų jau praleidusi Kristina neslepia, kad dabar šalis smarkiai skiriasi nuo tos, į kurią ji atvyko pernai vasarą.

„Atvažiavau į ramią, turistams saugią šalį. Dabar turbūt niekam nepatarčiau keliauti į Bankoką“, - teigė pašnekovė.

Padėtis Bankoke koreguoja Kristinos planus. Tailando sostinėje šiuo metu turistai gali patekti į konfliktą net ir, pavyzdžiui, važiuodami taksi – pakanka ir tiek, kad vairuotojas pasidabina „ne tos“ spalvos atributika. Taigi netrukus keliauti atgal į Lietuvą ketinusi moteris nutarė neskubėti.

„Greičiausiai palauksiu. Dabar turbūt yra pats nesaugiausias metas vykti į Bankoką. Geriau palauksiu ir pažiūrėsiu – gal viskas aprims“, - svarstė Kristina.

Jei neramumai nesiliaus, DELFI pašnekovė jau svarsto ir alternatyvų kelionės variantą: vykti į kaimynines šalis – pavyzdžiui, Laosą.

Cenzūra ir kalbos apie ryšio išjungimą

Ar nebaisu? Į šį klausimą Kristina atsako trumpai – ne.

„Kaip bebūtų, užsieniečius jie saugo. Patekti į priešpriešinę ugnį, žinoma, galima“, - svarstė pašnekovė.

Tiesa, vilnietei nerimą kelia kalbos apie galimą interneto ryšio išjungimą. Tai vienintelis būdas, kaip ji gali be problemų palaikyti ryšį su Lietuvoje esančiais draugais ir artimaisiais.

„Televizija ir spauda jau paliesta – kai kurie kanalai iš viso uždrausti, kai kurie smarkiai cenzūruojami. O spauda – ji visa pereina per cenzūrą. Dabar viskas kariuomenės rankose“, - sakė Kristina.

Prostitucija klesti, o kiekvienas užsienietis matomas kaip pinigų maišas

Ar Tailandas panašus į valstybę iš atvirukų? Kristinai toks įspūdis nesusidaro. Pirmiausiai vilnietė baisisi prostitucijos mastais. Tiesa, tailandiečiai tokio požiūrio nesupranta.

„Prostitucija klesti. Ir visa tai jiems tiek natūralu, kad jie nesupranta, kai aš tuo stebiuosi. Tiksliau, baisiuosi“, - sakė Kristina.

Pasak jos, nedžiugina ir teisėsauga. „Visa, prisiekiu, visa policija paperkama. Ir už labai menkus pinigus“, - teigė vilnietė.

Dar vienas Kristinai nemielas Tailando bruožas – požiūris į užsieniečius. Vilnietė į Tailandą išvyko ne poilsiauti ir ne turtų krautis. Ji užsiėmė visuomenei naudinga veikla, pavyzdžiui, mokydama Tailando vaikus anglų kalbos. Tačiau Kristina, kaip ir visi kiti užsieniečiai, traktuojama kaip vaikštantis pinigų maišas.

„Į užsienietį, nesvarbu, kiek čia gyvenantį, ką dirbantį, net į puikiai kalbantį jų kalba – visada žiūri kaip į užsienietį. Čia niekada nebūsi savas. Visos kainos išpučiamos, jei perka baltasis. Kai pramoksti kalbą, gali nusiderėti. Dėl to labai greitai išmokau skaičius“, - šyptelėjo pašnekovė.