Stipendijos visiems studentams svyruoja nuo 150 iki 300 eurų (520-1040 Lt). Dydis priklauso nuo šeimos pajamų, atstumo iki gimtojo miesto ir studijų metų. Tačiau baigus du kursus, vyriausybė pakeitė įstatymą, kuris nebeleido ne Slovėnijos piliečiams prašyti išmokų.

„Šių pinigų užtekdavo sumokėti kambario bute nuomai. Pragyvenimui Liublianoje užtenka 400 – 550 eurų (apie 1400-1900 Lt) per mėnesį. Padeda tėvai, nuolatos stengiuosi šen bei ten užsidirbti. Prižiūrėdavau čia gyvenančios lietuvės vaiką, teko ir pašte skrajutes dėlioti. Taip pat palaikydavau ryšį su Lietuvos nevyriausybinėmis organizacijomis, padėjau rengti projektus“, – apie pajamas pasakojo 23 metų mergina ir pridūrė, jog vietiniams studentams čia įsidarbinti paprasčiau, nes darbdavys turi sumokėti mažiau mokesčių.

Padengia dalį bendrabučio kainos

Eglė Samoškaitė
Studentiškas būstas Liublianoje atsieina apie 100 eurų (apie 345 Lt) per mėnesį. Tačiau kiekvienoje sąskaitoje gyventojai gali išvysti eilutę pavadinimu „subvencija“ (t.y. subsidija), kuri lygi 20 eurų (70 Lt). Be to, bendrabučius valdanti įmonė suteikia galimybę užsidirbti.

Priklausomai nuo bendrabučio dydžio, studentų kiekio, kiekvienas gyventojas kelis kartus per metus privalo budėti „dežurna loža“ – prie įėjimo esančiame poste, kuris prižiūrimas ir dieną, ir naktį. Atlygis priklauso nuo dirbtų valandų ir paros laiko. 50 eurų (170 Lt) – tiek studentas gauna už 12 valandų budėjimą dieną.

Eglė niekada negyveno bendrabutyje, nes negalėjo į jį pretenduoti. O teigė ir nenorėjusi, nes privati erdvė jai yra svarbesnė nei kaina.

„Tačiau Liublianos bendrabučių net negalima lyginti su lietuviškais. Keletą kartų lankiausi vienos Vilniaus kolegijos studentų namuose. Tikrai nepaliko gero įspūdžio. Liublianoje bendrabučiai naujai įrengti, labai tvarkingi“.

Kiekvieną dieną valgo restoranuose

Maisto kompensavimo sistema veikia elektroniniu principu: prisiregistravimas mobiliuoju telefonu ir parodytas asmens dokumentas sumažina pietų kainą maždaug perpus. Bet kuris restoranas, užtikrinantis visaverčio maitinimo reikalavimus, gali dalyvauti programoje. Valstybė prašo, kad studentams būtų pasiūlyta sriubos, tam tikras daržovių kiekis ir karštas patiekalas. Pagal sudarytą meniu gali būti pridedamas ir desertas. Per mėnesį studentai gali pasinaudoti nuolaida tiek kartų, kiek yra darbo dienų.

Už 2-4 patiekalų pietus restoranuose studentai sumoka nuo 2 iki 5 eurų (7-17 Lt). Kaina svyruoja priklausomai nuo restorano lygio. Universiteto valgykloje už 2,5 euro galima gauti sriubą, dubenėlį salotų, karštą patiekalą, gėrimą ir desertą. Miesto centre esančioje geroje picerijoje 4 eurus tenka sumokėti už sriubą ir didelę picą.

Eglė bendraudama su bendramoksliais girdėjo nusiskundimų, kad tokios kainos per aukštos: „Sako, kad galėtų būti pigiau, nes viskas brangsta. Man, kaip užsienietei, tokia sistema atrodo fantastiška, o slovėnams tai visiškai normalu. Sutikau žmonių, kurie galvojo, kad valstybės studentus maitina visur“.

Namo važiuoja kiekvieną savaitgalį

Eglė Samoškaitė
Kiekvieną ketvirtadienio ir penktadienio vakarą sostinės traukinių stotis būna apgulta studentų, kurie su savimi nešasi didesnius lagaminus nei Eglė atsivežė iš Lietuvos.

„Man atrodo juokingas įprotis kiekvieną savaitgalį važiuoti namo. Tai neprideda savarankiškumo. Esu vienos studentės klaususi, kodėl ji tempia didžiulį maišą su visais skalbiniais į gimtąjį miestą, kai namuose Liublianoje turi skalbimo mašiną. Sakė, kad patinka, kaip mama pagal spalvą sudėlioja drabužius ir gražiai sulanksto“, – stebėjosi mergina.

Dar vienas priežastis, dėl kurios Eglė nesupranta dažno važinėjimo yra viešasis tarpmiestinis transportas: „Tai tragedija: jis lėtas ir brangus. Pavyzdžiui, su mašina į Bovecą galima nuvažiuoti per 1,5 val. O vienintelis autobusas per dieną tikslą pasiekia per 4,5 val. Sostinėje viešasis transportas yra gerai sutvarkytas, bet ir pastarasis pabrango. Už 90 min. trukmės bilietą reikia sumokėti 1,20 euro (4 Lt). Studentams mėnesinis bilietas kainuoja 20 eurų (70 Lt)“.

Eglė pasakojo, kad po šalį populiaru keliauti su pakeleiviais. Tam specialiai yra sukurtas internetinis puslapis, kuriame žmonės skelbia, kur, kada važiuoja ir už kokią kainą paimtų keleivius.