Liūdnieji įvykiai buvo prisiminti ir Čekijos sostinėje Prahoje. „Azerbaijan Student Network“ organizacijos iniciatyva drauge su Gruzinų jaunimo sąjunga Čekijos Respublikoje ir bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos ambasada Čekijos Respublikoje Prahos centre, Vaclovo aikštėje, esančiame Liucernos rūmų pasaže sausio 19 d. buvo atidaryta paroda Kelias į nepriklausomybę: Azerbaidžanas, Gruzija, Lietuva.

Parodoje iš viso eksponuojamos 46 nuotraukos. Lietuvos įvykius reprezentuoja simbolinis 13 nuotraukų stendas. Vieta parodai buvo pasirinkta neatsitiktinai: vienas iš rūmų statytojų Čekijos prezidento Vaclavo Havelo, kurio vardas tapęs laisvės ir nepriklausomybės sinonimu, senelis.

Šioje erdvėje nuolat vyksta šviečiamojo pobūdžio parodos, pasažą per dieną aplanko tūkstančiai žmonių.

Atidarant parodą, aukų atminimas buvo pagerbtas tylos minute. Apie tragiškuosius įvykius savo šalyje kalbėjo Azerbaidžano ambasadorius Čekijos Respublikoje Faridas Shafiyevas, Lietuvos Respublikos ambasadorius Čekijos Respublikoje Aurimas Taurantas ir Gruzijos ambasados Čekijos Republikoje ministras patarėjas Alexanderis Chelidzė.

Į atidarymą susirinko užsienio šalių ambasadų atstovai, Čekijos politikai, tarp jų – buvęs eurokomisaras Štefanas Fiulė, čekų visuomenės ir akademinės bendruomenės nariai, taip pat čia gyvenanatys lietuviai, gruzinai ir azerbaidžaniečiai.

Idėja organizuoti bendrą parodą kilo neatsitiktinai. Griūvant Sovietų Sąjungai, Lietuvai, Azerbaidžanui ir Gruzijai teko panašios patirtys.

1989 m. sovietų tankai į Tbilisio gatves įvažiavo balandžio 9 d. Oficialiais duomenimis, žuvo 16 taikių piliečių. 1990 m. sausio 20 d. kariuomenės siautėjimo sostinėje Baku pasekmė – 130 žuvusiųjų ir daugiau kaip 700 sužeistųjų. Lietuvoje sovietų kariuomenė savo galią bandė įrodyti 1991 m. sausį.

Kiti parodos partneriai – Azerbaidžano ir Gruzijos ambasados Čekijos Respublikoje, Nacionalinis Gruzijos archyvas ir Liucernos rūmai. Parodos organizatoriai dėkoja Lietuvos Respublikos Seimo archyvui už nuotraukas.

Prie parodos paruošiamųjų darbų prisidėjo ir Prahos Karolio universiteto Filosofijos fakulteto Baltistikos studentės, vadovaujamos lietuvių kalbos lektorės Gedos Montvilaitės-Sabaitienės.

Paroda veiks iki 2015 m. vasario 2 d.