Šįmet sukanka 75 metai, kai Balinrobo miestelyje, taip ir nepasiekęs Kauno, nusileido lakūnas F. Vaitkus. Airijoje įsikūrę lietuviai, drauge su vietiniais gyventojais, šią datą kasmet mini rugsėjo pabaigoje.

Čia organizuojamas lietuvių sąskrydis, kuris šįmet vyko ketvirtus metus iš eilės. Pasibūti tautiečių būryje surinko daugiau kaip trys šimtai lietuvių iš įvairių Airijos kampelių.

Ta proga sveikinimo laiškus tautiečiams atsiuntė Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Renginiuose dalyvavęs Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento direktorius Arvydas Daunoravičius už nuoširdų darbą padėkos raštais ir atminimo medaliais apdovanojo Airijos Mėjo apskrities ir Airijos lietuvių bendruomenės atstovus.

„Neabejoju, kad bendradarbiavimas tarp Balinrobo miestelio, Mėjo apskrities ir Lietuvos ir toliau plėtosis. Feliksas Vaitkus yra Lietuvos didvyris, o Balinrobo miestelis tapo Lietuvos istorijos dalimi, kai lakūnas nusileido čia“, – kalbėjo Mėjo apskrities tarybos pirmininkas Michaelis Burke.

Lietuvos ambasadorius Airijoje Vidmantas Purlys džiaugėsi airių ir lietuvių tarpusavio bendradarbiavimu. Jis įsitikinęs, jog lietuviams ir Lietuvai rodomas airių dėmesys yra labai geras ženklas.

Mėjo apskrityje kone kiekvienas airis didžiuojasi, kad lietuvis lakūnas F. Vaitkus nusileido netoli Balinrobo miestelio.

Tačiau deramai įamžinti skrydžio neskubama. Jo atminimą ir toliau mena tik prieš ketverius metus pastatytas laikinas žymeklis. Tuomet jį atvežę Kauno savivaldybės atstovai pažadėjo, kad netrukus šioje vietoje iškils nuolatinis paminklas. Tačiau pablogėjus ekonominei situacijai pažadai buvo užmiršti.

„Airijos lietuvių bendruomenė nusprendė, kad neverta laukti, kol anksčiau duoti pažadai galbūt bus įvykdyti. Todėl jau kitą mėnesį pradėsime rinkti lėšas. Viso pasaulio lietuvius raginsime aukoti šio paminklo statybai, bus paskelbtas sąskaitos numeris, vyks įvairūs renginiai“, – kalbėjo Airijos lietuvių bendruomenės administracijos direktorius Arūnas Teišerskis.

Kol kas neaišku, kiek tiksliai lėšų reikės paminklui pastatyti, tačiau viliamasi, kad kitąmet per lietuvių sąskrydį vėl minint F. Vaitkaus skrydžio atminimą Balinrobe jau stovės paminklas.

Ar po visą pasaulį išsibarstę lietuviai aukos paminklo statybai Airijoje?

„Tą skrydį F. Vaitkus skyrė visų lietuvių garbei ir viso pasaulio lietuviams. Neabejojame, kad lietuvių, kurie palaikys šią gražią iniciatyvą, atsiras ne tik Airijoje, bet ir visame pasaulyje“, – kalbėjo A. Teišerskis.