Lietuvių bendruomenėje tai sukėlė mažiausiai nuostabą. Pasipiktinę tokiu akibrokštu tautiečiai kreipėsi į Lietuvos ambasadą JK, o ji išplatino pareiškimą, kuriame organizatorių reikalavo išimti Lietuvos vardą iš „Miss USSR UK“ konkurso.

Jeigu ne akylūs ir patriotiškai nusiteikę lietuviai, renginys, matyt, būtų praėjęs kaip daugelis tokių konkursų, ir nebūtų sulaukęs ypatingo žurnalistų dėmesio – pagrindinė kovo 1 dieną vykusio konkurso, kuriame tarpusavyje varžėsi lietuvės, tema buvo Tarybų Sąjunga.

„Mes nenorėjome įvelti politinių diskusijų, juo labiau ką nors įžeisti, čia - tik grožio konkursas, - apgailestavo konkurso rengėjos įmonės „Julia Boo parties“ įkūrėja Julia Boo. - Tarp buvusių Sovietų Sąjungos šalių yra daug bendro, todėl mes ir nutarėme, kad būtų simboliška visas penkiolika tautų sujungti viename renginyje“.

Akcentas uždėtas ne ten

Garsi pianistė, konkurso komisijos pirmininkė, pati patyrusi, ką reiškia gyventi Sovietų Sąjungoje, Eleonora Bekova, dar prisistačiusi kaip garsaus lietuvių pianisto Povilo Stravinsko žmona, sakė girdėjusi užvirusią polemiką dėl buvusios SSRS.

„Mes visi žinome istoriją, nuo jos niekur nepabėgsi, ir tikiu, kad užrašas SSRS daugumai kelia ne pačius geriausius prisiminimus, - kalbėjo menininkė, - tačiau organizatoriai, į pavadinimą įtraukdami šį junginį, turėjo omeny visiškai ką kitką: penkiolika šalių, kurios gyveno vienu režimu, patyrė daug bendrų dalykų. Dabar mes Londone, šie visi jauni žmonės aplink mus net neprisimena tų laikų, jų, ko gero, dar net nebuvo. Esu tikra, kad renginio pavadinimas - visiškai dekoratyvus, nei jokios gilumos, nei politikos čia nėra. Patikėkite, akcentas uždėtas ne ten“.

Kazachstane gimusi, augusi tremtyje garsi pianistė paklausta, ar pati nejaučia nostalgijos tiems laikams, sakė, kad sovietų laikais buvo ir minusų, ir pliusų.

„Pliusų buvo, pavyzdžiui, išsilavinimą galėjai gauti nemokamai, buvo stabilumas, - vardijo moteris, - bet, žinoma, mes nebuvome laisvi“.

E. Bekova sakė labai mylinti Lietuvą, tai esą jos antroji tėvynė, ji ten gyvenusi, dirbusi ir net dabar bendraujanti su kai kuriais Lietuvos muzikantais.

„Todėl man ypač malonu būti šio renginio komisijos pirmininke, girdėti lietuvių kalbą“, - džiaugėsi moteris.

Neigiamų asociacijų nesukėlė

Neigiamų asociacijų raidžių USSR junginys nekėlė ir konkursantėms.

„Mes visi žinome, kad mes nepriklausome Rusijai, mes nepriklausome niekam. Man šis konkursas nekelia neigiamų minčių, - sakė viena savo amžiaus nepanorusi išduoti dalyvių Kamilė. - Praeitis yra praeitis“.

22-ejų Samanta džiaugėsi galimybe dalyvauti tokiame konkurse: „Čia eini ne tam, kad laimėtum, o tam, kad dalyvautum. Labai smagu, vien tik geros emocijos.“

Pasiteiravus, gal mergina mano, kad šalis nugalėtoja jau ir taip aiški, mergina svarstė, gal ir aišku - juk Rusija organizuoja, bet ir negali žinoti.

Apie užvirusią diskusiją dėl TSRS Samanta irgi turėjo ką pasakyti: „Organizatoriai, manau, padarė gerą gestą, suvienijo visas posovietines šalis. Mes įėjome į Rusijos sudėtį, ir jau nieko nepadarysi, bet organizatoriai šiuo renginiu parodė, kad santykius nori išlaikyti gerus“.

Užrašas USSR renginyje buvo

Kovo 1 d., penktadienį, Londono centre esančiame klube „Beat” vyko vienas iš konkurso „Miss USSR UK” etapų – buvo renkamos dvi lietuvaitės, kurios šių metų balandžio gale su kitų keturiolikos šalių atstovėmis varžysis dėl „Miss USSR UK“ (Miss TSRS UK) nugalėtojos vardo.

Jokių aliuzijų, ženklų, primenančių Sovietų laikus, matyti neteko, išskyrus užrašą USSR stende (nors organizatoriai žadėjo, kad jo nebus galima aptikti „Mis Lietuva JK“ konkurse).

O juk būtent dėl jo ir kilo nepasitenkinimas. Kaip rašė vienas Facebook lankytojas, „USSR vardas nėra malonus daugeliui Rytų europiečių, taip pat kaip ir britams būtų nemalonu matyti Princą Harrį vilkintį vokiečių uniformą“.