Diskusijos dalyviai diskutavo apie galimybes kurti savo verslą Lietuvoje, taip pat apie iššūkius, su kuriais susiduria Lietuvos verslo atstovai pasaulyje. Sičio klubo nariai domėjosi dabartiniu verslo klimatu Lietuvoje, taip pat, kaip privačiam sektoriui atsiliepia valstybės vykdoma politika.

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas kalbėjo apie Europos demokratijos krizę, kuri vargu ar bus išspręsta be ryškios valdymo reformos. Pasak jo, Europa šiuo metu yra atsidūrusi kryžkelėje, ir Briuselyje esančios institucijos, balsuodamos prieš bankų politiką, neįvertina, iš ko bus finansuojamas ekonomikos augimas.

S. Kropas pabrėžė, kad Europoje trys ketvirtadaliai finansinių resursų ateina iš bankų sektoriaus, skirtingai nuo JAV, kur trys ketvirtadaliai finansavimo ateina iš kapitalo rinkų. Pašnekovas domėjosi Sičio klubo narių nuomone apie plačiai diskutuojamą finansinių sandorių mokestį bei pasakojo apie galimą įtaką šalies ekonomikai šį mokestį įvedus Lietuvoje.

Advokatas Irmantas Norkus tikino, kad profesionalių paslaugų sfera turi potencialą Lietuvoje, ir pasakojo apie savo patirtį, kai prieš 15 metų padirbėjęs Sityje, grįžo į Lietuvą kurti savo teisininkų kompanijos. Lygindamas Lietuvos teisininkus su užsienyje dirbančiais profesionalais, I. Norkus džiaugėsi, kad šie niekuo nenusileidžia savo kolegoms. Anot jo, galimybės kurti savo verslą niekur neišnyko ir egzistuoja, nepaisant to, kad Lietuvos rinka tampa atvira ir konkurencija didėja.

Vertindamas Lietuvos finansinių paslaugų sferą, EVLI banko partneris Julijus Grigaliūnas pasakojo, kad dažnai klientai vis dar turi rinktis tarp pasitikėjimo vietiniais žaidėjais ir gilesnės globalių bankų kompetencijos, tačiau taip pat pabrėžė, kad greitu metu paslaugų kokybė susilygins ir šio pasirinkimo turėtų nebelikti.

„Verslios Lietuvos“ Verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius pažymėjo, kad Lietuva gali pasiūlyti nebrangiai kainuojančią kvalifikuotą darbo jėgą ir pasidžiaugė, kad į rinką atėjus tokiems žaidėjams kaip „Barclays“ ir „Western Union“, kvalifikacijos vidurkis dar išaugo. Šnekėdamas apie Lietuvos eksportą jis užtikrino, kad esame lankstūs ir kokybe nenusileidžiame Vakarų gamintojams.

Pašnekovai apgailestavo, kad šiuo metu Lietuvoje palankesnės sąlygos sudaromos užsienio investuotojams bei vidutinio ir smulkaus verslo atstovams, o stambūs verslai yra priversti galimybių ieškoti užsienio rinkose. Stambiojo lietuviško kapitalo išėjimą pašnekovai siejo su rizikos diversifikacija, kai didžiosios įmonės, įvertinusios valstybinio reguliavimo riziką, pradėjo perkelti savo verslus į kitas rinkas.

Renginį, kuriame dalyvavo daugiau kaip 50 Sičio klubo narių ir jiems prijaučiančiųjų.