Rytų Londone gyvenanti 38 metų Sonata Šliužaitė buvo pričiupta 2015 metų rugsėjį grybaujanti Epingo miške. Jauna moteris sakė nežinojusi, kad taip elgtis nevalia.

Jungtinės Karalystės teisės aktuose numatyta, kad iš miškų teritorijų namo galima neštis tik nedideles šakas. Kitais atvejais būtinas atsakingų pareigūnų sutikimas.

Per pastaruosius penkerius metus policijos įspėjimus gavo 80 žmonių, du buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Čelmsfordo magistratų teismas išgirdo, kad lietuvę miške pastebėjo jį prižiūrėjęs pareigūnas Glenas Mulleady. Incidentas įvyko 2015 metų rugsėjo 21 dieną. Jauna moteris bandė pareigūnui paaiškinti, kad jos gimtinėje Lietuvoje miškuose grybauti nedraudžiama, esą vaikai su tėvais dažnai vyksta į mišką rinkti grybų.

Kai pareigūnas apieškojo lietuvės kuprinę, joje rado tris maišelius, pilnus grybų. Jauna moteris tvirtino, kad grybų neketina parduoti, ji planavo juos pasigaminti namie.

Jungtinėje Karalystėje restoranai gana brangiai superka laukinius grybus. Vienas kilogramas gali kainuoti iki 50 svarų (64,53 Eur), o Epingo mieste auga net 1600 grybų rūšių.

Teismas sulaukė lietuvės laiško, kuriame ji teigia nežinojusi, kad miške draudžiama grybauti. Ji taip pat teigia nemačiusi jokių ženklų, kurie būtų leidę suprasti, kad taip elgtis negalima. Laiške pabrėžiama, kad „Lietuvoje grybavimas itin populiarus, grybus renka ištisos šeimos“.

„Tikrai nežinojau, kad elgiuosi netinkamai. Ketinome patys juos suvalgyti. Dabar turiu įrašą apie teistumą, nors tai tebuvo apmaudi ir kvaila klaida“.

Teisme lietuvė pripažino savo kaltę pažeidusi įstatymą. Jai skirta 80 svarų (103 Eur) bauda ir teks padengti teismo išlaidas, kurios siekia 284 svarus (366 Eur).

6 tūkst. metų skaičiuojantis Epingo miškas Londono miesto valdžiai perleistas tik 1878 metais. Iki tol jis buvo laikomas karališkuoju medžioklės plotu.

„Epingo miške auga apie 55 tūkst. senų medžių, kiekvienas iš jų skaičiuoja šimtmečius. Labai daug augalų, kurie puikiai sutaria su įvairiomis grybų rūšimis – jie tarpusavyje keičiasi mineralais ir maistingomis medžiagomis. Vienas iš svarbiausių mūsų uždavinių – rūpintis Epingo miško ekologija.

Grybavimas kenkia medžiams ir mikroorganizmams, ima trūkti maisto elniams ir kitiems miško gyvūnams. Be to, grybų rinkimas trukdo miško lankytojams pažinti tokį mišką, koks jis yra iš tikrųjų. Grybais reikia grožėtis, o ne juos rinkti dėl naudos“, – teigiama teismo išvadose.