Kai kurie iš šių darbų yra savotiški gyvenimo svetur dienoraščiai, kai kurie – meninė dominuojančių institucijų ir dominuojančios kultūros kritika.

Pirmoji grupinė lietuvių menininkų, gyvenančių ir dirbančių Didžiojoje Britanijoje, paroda „Kitur. Elsewhere“ rengiama birželio 7-13 d. naujose Lietuvos ambasados patalpose (2 Bessborough Gardens, London SW1V 2JE). Ją bus galima aplankyti kasdien 16-20 val.

Parodos atidarymas vyks penktadienį, birželio 6 d., 19.30 val. Jame žadami Naczaman aka Darius Žičkus, IJO ir Neri Jass pasirodymai.

Parodos kuratorės: Agnė Narušytė ir Lina Butkutė, partneriai – Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje ir Kultūros ministerija.

Anot rengėjų, „kitur“ yra ir vieta, ir idėja. Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lietuvių menininkai geografiškai yra kitur. „Buvimą kitur apibūdina ne tik (ir ne tiek) apčiuopiami, esantys dalykai: vietos spalvos, charakteris, personažai, vaizdai, receptai, įvykiai ir papročiai, bet ir neakivaizdus trūkumas tos vietos, iš kurios išeita. Tas trūkumas ar nebuvimas veikia savivoką – mūsų identitetas taip pat painus, kartais dvilypis, kartais nejaukiai įsikūręs, netgi slepiamas“, - rašoma pranešime.

Per nepriklausomybės metus į Jungtinę Karalystę persikėlė tūkstančiai lietuvių, dauguma – ekonominių paskatų vedini, bet kai kurie – privilioti neribotų šios šalies galimybių. Dalis išeivių nuolat dirba vizualiųjų menų ar fotografijos srityse, vaizdu paversdami savo buvimą „kitur“ ir su tuo susijusias transformacijas.

Paroda „Kitur. Elsewhere“, kaip teigia rengėjai, bus pirmas bandymas aprėpti įvairiose terpėse tarpstančią lietuvių menininkų kūrybą, kuri atskleidžia „įvairius buvimo „kitur“ modalumus, tapatybės transformacijas, iliuzinę nežinomybės paslaptį, vietos, iš kur esame, trūkumą bei trauką vietos, kurioje galime būti kažkuo „kitu“.

Daugelis parodoje eksponuojamų darbų primena asmeninius dienoraščius, o kai kurie tampa meninės dominuojančių institucijų ir dominuojančios kultūros kritika. Visi menininkai pagaliau susiduria su neišsprendžiama dilema: geriau būti didele žuvimi mažame tvenkinyje ar maža žuvele dideliame?

„Kitur. Elsewhere“, kaip teigiama pranešime, yra ir intervencija: lietuvių – į tradicinę britišką daugiakultūrę didmiesčio terpę, marginalizuotos mažumos – į pasaulio meno centrą, įvairia menine veikla užsiimančių asmenų – į institucionalizuotą ne meno kontekstą.

Lietuvos ambasada projekto rengėjus įsileido į naujas savo patalpas, kurios netrukus bus renovuojamos. Tai esą taip pat galima vadinti intervencija: erdvėje, kuri reprezentuos oficialią šalies politiką, suteikta erdvė laisvamanei meninei veiklai.

Parodoje savo darbus pristatys Aleksandras Aleksejevas, Alma Alex, Miglė Bačkovaitė, Cooltūristės, Nomeda Čiurlionytė, Lina Eidėnaitė, Liutauras Griežė, JAKA, Asta Kalpokaitė, Audrius Kazbaras, Mindaugas Komskis, Judita Kuniskytė, Aidas Nemunaitis, Olga Onaitienė, Marijus Petrušonis, Vytenis Sinkevičius, Leonas Somovas, Julijonas Urbonas, Jovita Valaitytė, Milda Vasiliauskaitė.