Pasak literatūrolgų, šioje vienoje knygoje sutelkta visa poetės kūryba, praneša LTV „Panorama“.

Zinaida Nagytė Katiliškienė gimė Mažeikiuose prieš aštuoniasdešimt metų. Per karą tėvams pasitraukus iš Lietuvos, gimnaziją baigė jau Vokietijoje.

Paskatinta brolio poeto Hennriko Nagio pradėjo rašyti. Vokietijos universitetuose studijavo vokiečių literatūrą. 1949 m. įsikūrė Lemonte, Jungtinėse Valstijose, kur gyvena iki šiol.

Poeziją pradėjo kurti pasirinkusi Liūnės Sutemos slapyvardį, kurio sąskambį literatūrologai įvardija kaip taikliai atitinkantį jos vidinę erdvę.

Į Lietuvą Liūnė Sutema nebuvo nė karto sugrįžusi. Ir Nacionalinės premijos ji neatvyks atsiimti.

„Aš niekur nepriklausau, nesu pilietė niekur, aš neturiu jokio paso, niekad nepaėmiau pilietybės čia, kuri man atrodė nereikalinga. O Lietuvos pilietė, galvojau, kad esu, kadangi gimiau Lietuvoje. Bet paso neturiu“, – „Panoramai“ sakė ji.

Poetė sako neatvyksianti į Lietuvą dar ir todėl, kad nori prisiminti tokią tėviškę, iš kokios ji išvažiavo.

„Aš ją noriu pasilaikyti tokią, kokią ją išsivežiau. Tegu ji būna atsilikus, bet ji yra mano“, – ištarė rašytoja.

Liūnės Sutemos gyvenimas kupinas skaudžių išgyvenimų, netekčių – po sunkios ligos mirė vyras Marius Katiliškis, prozininkas, jauni miršta sūnus ir duktė.

Šiuo metu monografiją apie poetę rengianti muziejininkė Virginija Paplauskienė keliolika metų bendrauja su poete ir teigia, kad poezijos rašymas jai tapo išsigelbėjimu sunkiais gyvenimo momentais.

„Kūryba jai – terapija, ji atsigauna rašydama. Ji nerašo, kada jai gerai, ji rašo, kai jai skaudu“, – teigia V. Paplauskienė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus Išeivių literatūros skyriaus vedėja.

Lietuvoje išleista tik viena Liūnės Sutemos poezijos rinktinė, visos kitos – Amerikoje. Pirmoji, „Tebūnie lyg pasakoj“, pasirodė 1955-aisiais.

„Gali kilti tokia mintis: kaip už vieną knygą suteikti Nacionalinę premiją? Be tai yra knyga, į kurią suteka kūryba ir iš kurios išteka svarbiausieji dalykai“, – aiškina premijų skyrimo komisijos narė literatūrologė prof. Viktorija Daujotytė.

2007-ųjų nacionalinės kultūros ir meno premijos bus teikiamos Vasario 16-osios išvakarėse.