"Šįryt pastebėjome, kad bent 12 vietovių lietuviški užrašai užtepti raudona ir balta spalvomis ir nupieštas ženklas - pakelta ranka su kalaviju", - BNS sakė miestelio viršaitis Vytautas Liškauskas.

Nuniokotas ir Punske esantis paminklas, skirtas pirmojo lietuviško vaidinimo šimtmečiui. Ant jo esantis užrašas taip pat užpaišytas balta ir raudona spalvomis, parašytas žodis "Falanga". Taip vadinosi anksčiau veikusi radikali dešinioji lenkų nacionalistinė organizacija. Kalaviją laikanti ranka - šios organizacijos simbolis.

"Čia buvo suplanuota, organizuota akcija. Pavienių vandalizmų atveju būta ir anksčiau, bet čia organizuoti veiksmai - važiuota po savivaldybę ir dažyta", - kalbėjo V.Liškauskas.

Apie incidentus bendruomenė pranešė policijai.

Remiantis Lenkijos tautinių mažumų įstatymu, Punsko savivaldybėje 2009 metais pakabinti ženklai, kuriuose miestelių pavadinimai parašyti ir lenkiškai, ir lietuviškai.

Konsulas: išpuolius tiria kriminalistai, vietos valdžia apgailestauja

Kriminalistai ėmėsi tirti antilietuviškus išpuolius Lenkijos pasienio rajonuose, o vietos valdžia pareiškė apgailestaujanti dėl lietuviškų užrašų nuniokojimų, pirmadienį sakė Lietuvos konsulas Seinuose Liudvikas Milašius.

Diplomatas teigė su policijos ir valdžios atstovais jau aptaręs incidentus, kai Punsko valsčiuje buvo užteplioti lietuviški miestelių pavadinimų užrašai ir nuniokotas paminklas, skirtas lietuvių teatro 100-osioms metinėms, taip pat palikti radikalios nacionalistinės organizacijos ženklai.

"Kriminalistai važinėja po kaimus, apklausinėja žmones, aiškinasi, kas tai padarė", - BNS sakė L.Milašius.

Pasak konsulo, Seinų apskrities, kurioje yra Punsko valsčius, viršininkas Ryszardas Grzybowskis žadėjo spausti policiją, kad ši kuo greičiau atliktų tyrimą.

"Apskrities viršininkas yra už bendradarbiavimą. Vietos valdžia nuoširdžiai išgyvena, kad tai įvyko", - sakė L.Milašius.

Punsko valsčiuje pirmadienio naktį raudonos ir baltos spalvos dažais užtepta 12 lietuviškų miestelių ir kaimų pavadinimų, išpaišyti lenkų nacionalistų organizacijos ženklai.

Nuniokotas ir Punske esantis paminklas, skirtas pirmojo lietuviško vaidinimo šimtmečiui. Ant jo esantis užrašas taip pat užpaišytas balta ir raudona spalvomis, parašytas žodis "Falanga". Taip vadinosi anksčiau veikusi radikali dešinioji lenkų nacionalistinė organizacija. Kalaviją laikanti ranka - šios organizacijos simbolis.

Organizacija oficialiai uždaryta 1939 metais, bet interneto svetainėje falanga.boo.pl skelbiama apie dabartinę veiklą.

Lietuvos ambasados Lenkijoje interneto svetainėje rašoma, kad Lenkijoje šiuo metu yra apie 15 tūkst. lietuvių kilmės gyventojų. Netoli Lietuvos sienos esančioje Punsko savivaldybėje lietuviai sudaro apie 80 proc. gyventojų.

Piktinasi sprendimu panaikinti lietuviškas laidas

Lenkijoje gyvenantys lietuviai taip pat pasipiktino sprendimu nutraukti lietuviškų laidų transliacijas Balstogės televizijoje.

"Lietuvių tautinės mažumos padėtis Lenkijoje blogėja. Pasitvirtina informacija, kad nuo rugsėjo 5 dienos visiškai nebus lietuviškų laidų ("Lietuvių panoramos“) Balstogės televizijoje", - rašoma Lenkijos lietuvių interneto svetainėje punskas.pl.

Pasak portalo, protestuojant dėl tokio žingsnio rugpjūčio 18 dieną buvo išsiųstas raštas radiofonijos ir televizijos tarybos pirmininkui Janui Dworakui, o rugpjūčio 29 dieną planuojama surengti protesto akciją prie Balstogės televizijos būstinės.

Lenkijoje esančio lietuviško Punsko miestelio vadovas Vytautas Liškauskas BNS pirmadienį sakė, kad jis taip pat kreipsis į J.Dworaką prašydamas tiek atkurti laidas, tiek sudaryti technines sąlygas jas matyti Punske, nes iki šiol dėl techninių priežasčių jos praktiškai buvo nematomos nei Punske, nei Seinuose.