Visada buvęs sąžiningas, įgijęs svetimos šalies pilietybę D. Burzminskas elgėsi pagal Lietuvos įstatymus ir nedelsdamas pranešė apie pasikeitusią savo padėtį. Pranešė ir viską pamiršo. Ramiai gyveno iki tos dienos, kol nusprendė vesti lietuvaitę.

„Tiesos“ redakcija sulaukė pasipiktinusio vyro laiško, kuriame pasakojama apie valstybinės įstaigos klaidą ir jau kelerius metus neišspręstą vyro pilietybės klausimą. Ir nors klaida bei valdininkų apsileidimas – kaip ant delno, kaltų nėra.

Lietuvos pilietybę iškeitė į Anglijos

Įsitvirtinęs D. Britanijoje vyras ilgokai svarstė, kur planuoti savo ateitį. Jis teigė ilgainiui supratęs, kad svajonės gyventi ir dirbti Lietuvoje taip ir liks neįgyvendintos. Susidėliojęs visus „už ir prieš“, D. Burzminskas nusprendė pasilikti Anglijoje, nes gyvenimas klostėsi sėkmingai.

„Pasibaigus Jungtinės Karalystės rezidento kortelės galiojimui, paskambinau pasiteirauti, kaip man geriausia elgtis tokioje situacijoje. Ir buvau labai nustebintas, kai patys migracijos pareigūnai patarė tapti JK piliečiu. Jų argumentas buvo vienas ir nenuginčijamas: šalyje gyventi pilnavertį gyvenimą galima tik tapus piliečiu. Be to, tuo metu jau sklandė kalbos apie D. Britanijos norą išstoti iš ES. Tai man buvo dar vienas papildomas argumentas ir priežastis tapti D. Britanijos piliečiu“, – vardijo D. Burzminskas.

Vyras taip pat tikino, kad jeigu būtų bent menkiausia galimybė išsaugoti gimtosios šalies pilietybę, jis mielai taip ir padarytų, tačiau pagal dabartinius Lietuvos Respublikos įstatymus vyras neatitinka nei vienos išimties, kai suteikiama galimybė turėti dvigubą pilietybę.

Taigi 2013 m. sausio 22 d. D. Burzminskas tapo Jungtinės Karalystės piliečiu.

Elgėsi pagal Lietuvos įstatymus

Įstatyme nurodoma, jog Lietuvos Respublikos (LR) pilietis, įgijęs kitos valstybės pilietybę, privalo per du mėnesius nuo kitos valstybės pilietybės įgijimo dienos raštu pranešti apie tai Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliotai institucijai arba Lietuvos Respublikos diplomatinei atstovybei ar konsulinei įstaigai.

Gavęs džiugią žinią, kad oficialiai tapo D. Britanijos piliečiu, D. Burzminskas nedelsdamas susisiekė su LR ambasados atstovais ir pranešė apie ką tik įgytą JK pilietybę.

„Man atsakė, kad laiško forma turiu parašyti pranešimą, jį nusiųsti į LR ambasadą Londone, taip pat pridėti LR piliečio pasą ir asmens tapatybės kortelę bei JK piliečio paso kopiją. Tą ir padariau “, – pasakojo D. Burzminskas.

Po kelių dienų D. Burzminskas gavo ambasados darbuotojo patvirtinimą elektroniniu paštu, kad visi dokumentai gauti, o jam daugiau nieko daryti nereikia. Pasak ambasados darbuotojo, LR pilietybė bus panaikinta automatiškai nuo kitos dienos, kai įgyjama kitos valstybės pilietybė.

Pagal Lietuvos pilietybės įstatymo 26 straipsnį, LR pilietis, įgijęs kitos valstybės pilietybę, netenka Lietuvos Respublikos pilietybės nuo kitos valstybės pilietybės įgijimo dienos, išskyrus asmenis, kurie pagal šio įstatymo 7 straipsnio 1–5 ir 7 punktus gali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės piliečiai.

„Tiesos“ pašnekovas džiaugėsi, kad viską pavyko sutvarkyti sklandžiai ir greitai. Vyras būtų viską ir pamiršęs, jeigu ne vienas svarbus įvykis jo gyvenime. 2013 m. spalio 4 dieną D. Burzminskas susituokė su mylimąja lietuve.

Darbuotojos klausimai sukėlė įtarimų

„Vis planavom įregistruoti santuoką Lietuvoje, nes mano žmona vis dar yra LR pilietė, o aš jau keletą mėnesių buvau netekęs Lietuvos pilietybės“, – pasakojo D. Burzminskas.

2015 m. rugpjūčio 10 d. su visais reikalingais dokumentais pora nuvyko į LR ambasadą Londone. Sumokėjus 14 svarų konsulinį mokestį, pateikus pasus, prašymą įregistruoti santuoką, anglišką santuokos liudijimą su apostile, santuokos liudijimo vertimą į lietuvių kalbą, apostilės vertimą į lietuvių kalbą, ambasados darbuotojai kilo papildomų klausimų.

„Darbuotoja pradėjo klausinėti, ar pranešiau apie JK pilietybės įgijimą, o jei taip, tai kada pranešiau, kokiu būdu ir pan. Viską papasakojau jai, kaip ir buvau padaręs iškart po JK pilietybės įgijimo 2013 m. sausio 22 d.“, – prisiminė D. Burzminskas.

Darbuotoja jaunavedžių porai paaiškino, kad dabar iš Lietuvos Civilinės metrikacijos įstaigos reikės sulaukti jų santuokos liudijimo.

Jau kitą dieną D. Burzminskas parašė į LR ambasadą dėl įtartinų klausimų apie įgytą JK pilietybę. Netrukus pora gavo atsakymą, kad dokumentai buvo perduoti Migracijos valdybos Pilietybės reikalų skyriui 2013 m. kovo 5 d., tačiau jokio atsakymo iš jų ambasada negavo.

„Bijau, kad kol tai dar nėra sutvarkyta, Jūsų santuokos įtraukimas gali būti problemiškas. Remiantis Lietuvos Respublikos gyventojų registru, Jūs vis dar esate Lietuvos pilietis, todėl Jūsų sutuoktinės pavardė turi būti rašoma lietuviškomis raidėmis. Jei pilietybės klausimas būtų išspręstas, jos pavardė galėtų būti kaip ir Jūsų britiškame pase“, – vyrui aiškino ambasados darbuotojas.

Atsakymas šokiravo

D. Burzminskas „Tiesai“ sakė negalėjęs patikėti, kad taip apskritai gali įvykti: „Kodėl aš vis dar esu Lietuvos pilietis, jei ambasados darbuotojas 2013 m. patvirtino, kad man automatiškai panaikinama Lietuvos pilietybė pagal LR pilietybės įstatymą?“, – retoriškai klausė vyras.

2015 m. rugpjūčio 12 d. D. Burzminskas dar kartą pateikė papildomus natūralizacijos dokumentus dėl LR pilietybės panaikinimo. Ambasados darbuotoja patvirtino, kad dokumentai gauti ir persiųsti Migracijos valdybos Pilietybės reikalų skyriui.

Laukęs kelis mėnesius, prieš kelias savaites vyras nusprendė pasiteirauti, kaip šis klausimas sprendžiamas, ir kas nutiks su žmonos prašymu įregistruoti santuoką Lietuvoje. D. Burzminskas gavo štai tokį iškalbingą elektroninį laišką: „Norėčiau Jus informuoti, jog Jūsų Lietuvos Respublikos pilietybės netekimo klausimas nėra išspręstas. Vis dar esate Lietuvos pilietis, todėl Jūsų žmonos pavardė negali būti tokia, kaip Jūs pageidavote.“

Toliau elektroniniame susirašinėjime dėstoma: „Prašom, patikslinkite, ar pageidaujate, jog Jūsų santuokos dokumentai būtų perduoti užsienyje sudarytos santuokos įtraukimui į apskaitą Lietuvoje nesulaukus Jūsų pilietybės klausimo sprendimo. Ir jeigu taip, prašau Jūsų sutuoktinės patikslinti, kokią pavardę ji renkasi po santuokos.“

D. Burzminskas teigė, kad pasiūlymo pažeisti LR pilietybės įstatymą iš valstybės darbuotojo tikrai nesitikėjo. Vyras stebėjosi, kad nors jis ir stengėsi viską atlikti teisingai, laikėsi tiek Lietuvos, tiek JK įstatymų, tačiau Lietuvos valstybinės įstaigos darbuotojams tai nė motais.

„Lietuvos pilietybės reikalų skyrius kažkodėl pažeidė LR pilietybės įstatymą ir per dvejus metus neišsprendė mano pilietybės klausimo. Gal aš klystu? Gal jie turi neribotą laiką spręsti klausimus ir priiminėti sprendimus atgaline data?“, – piktinosi Birminghame gyvenantis lietuvis.

Viską žino, tik nespėja…

Po paskutinio elektroninio laiško D. Burzminskas negavo jokio atsakymo. Vyras sakė, kad net nežino, kiek dar laiko tęsis toks nekompetentingas Lietuvos Respublikos valstybinių institucijų darbas ir LR Pilietybės įstatymo negerbimas ir kiek dar bus vilkinamas poros santuokos įregistravimas Lietuvoje.

Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje atstovas spaudai Gvidas Venckaitis „Tiesai“ patvirtino, kad ambasados Londone darbuotojams šis atvejis yra žinomas.

„Su į Jus besikreipusiu asmeniu susiklosčiusią situaciją, aplinkybes ir priežastis aptarėme telefonu ir elektroninio susirašinėjimo metu. Šiuo atveju, piliečio LR pilietybės netekimo klausimo sprendimas užtruko Migracijos departamente prie LR vidaus reikalų ministerijos (VRM). Šiuo metu ambasada yra gavusi šios institucijos patikinimą, jog besikreipiančio asmens pilietybės netekimo klausimas turėtų būti išspręstas per du mėnesius“, – aiškino G. Venckaitis.

„Tiesai“ pavyko išsiaiškinti, kad visi D. Burzminsko dokumentai yra užfiksuoti, o šiuo metu vyksta pilietybės panaikinimo procesas. Pasak šaltinio, Migracijos departamentas prie LR VRM patiria didžiulę apkrovą, darbuotojai nespėja, nes institucijoje dirba ribotas skaičius žmonių.

Pagal Pilietybės dokumentų rengimo tvarkos aprašą, dokumentai turi būti išnagrinėti per 6 mėn. D. Burzminsko atveju buvo daromi patikrinimai, ar asmuo neatitinka pilietybės įstatymo 7 str. 4 dalyje numatytų nuostatų, kai leidžiama turėti dvigubą pilietybę, tačiau dėl tam tikrų aplinkybių procedūros užtruko.

Gavus papildomus natūralizacijos dokumentus ir pareiškimą, kad vyras neatitinka minėtųjų nuostatų, šiuo metu jau yra priimtas sprendimas ir procedūriškai laukiama įsakymo. Ministrui pasirašius įsakymą dėl D. Burzminsko pilietybės, Lietuvos Respublikos gyventojų registre jis jau nebebus LR pilietis.