Didžiosios Britanijos dienraštis "The Daily Mail" nupiešė tokį vaizdą: paskui Grand Union kanalu išdidžiai plaukiančią gulbę sėlina “peiliais apsiginklavusių alkanų lietuvių arba lenkų gauja”.

Neseniai Bedfordšyre buvo rastos kelių nužudytų gulbių liekanos. Ten pat buvo pastebėta grupė imigrantų, bandančių atokiau nusitempti apie 10 kg sveriančius paukščius. Spėjama, kad šiame regione dingo šimtai paukščių.

Manydami, kad atvykėliai nėra girdėję apie gulbes saugantį įstatymą, vieno vietos klubo nariai nusprendė specialiu ženklu įspėti, kad šie dailūs ilgakakliai paukščiai nėra skirti pietums ar vakarienei. Klubo nariai viliasi, kad vidaus vandenimis besirūpinanti tarnyba pastatys šiuos ženklus prie kanalo.

Tradicija kepti gulbes šalyje išnyko prieš šimtmetį. Laukinės gulbės oficialiai priklauso karalienei, o jų žudymas baudžiamas laisvės atėmimu šešiems mėnesiams ir 5 tūkst. svarų (maždaug 25 tūkst. litų) bauda.

Klubo atstovės Joanne Edwards teigimu, nuolat kyla konfliktų su lietuviais ir lenkais. Moteris pasakojo kartą mačiusi juos žvejojant ir nepaleidžianti žuvų atgal į vandenį. Tada jie pagavo gulbę už kaklo ir ištraukė ant kranto, nors paukštis jiems smarkiai priešinosi.

Prieš kelerius metus esą kanale buvo daugybė gulbių. Dabar žmonės sako nuvažiuojantys pakrante maždaug 10 km ir pamatantys vos porą paukščių. Pasak britų, akivaizdžiai yra sumažėję net laukinių ančių.

Viena rašinyje cituojama britė skundėsi, kad emigrantai nesuvokia žvejojimo “dėl sportinio intereso” idėjos, pagal kurią sugautos žuvys paleidžiamos atgal į vandenį. Per pastaruosius porą ar trejetą metų kanale esą beveik visai nebeliko karpių.

Beje, tvenkiniuose gyvenančias gulbes ir antis mėgstama gaudyti ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, vilniečiai skundžiasi, kad šių paukščių beveik nebeliko prie Rusijos ambasados esančiame Žvėryno tvenkinyje.