Pradėkime nuo pradžių. Kaip atsidūrėte Islandijoje?

Myliu Lietuvą ir buvau beveik įsitikinusi, jog „šaknis leisiu“ tik ten. Tačiau nutiko taip, kad ištekėjau už islando. Lietuvoje užsieniečiams nėra itin lengva įsidarbinti, todėl nusprendėme persikelti į mano vyro tėvynę - Islandiją. Tad dažnai juokauju, jog esu meilės tremtinė.

Dabar turite savo kompaniją, bet kas buvo iki tol? Kuo užsiėmėte? Kokia buvo ta pradžia?

Pataisymas – kompanija priklauso dviems akcininkams, aš viena iš jų (šypsosi – aut. past.).

O toliau atsakant į jūsų klausimą, turėčiau pasakyti, jog pradžia buvo vaikystėje. Mano tėvai visą laiką bandydavo įvairiais būdais uždirbti šeimai papildomų pinigėlių: buvo metų, kai jie dirbo trejuose darbuose. Iš jų išmokau suprasti, jog galimybių gyventi geriau yra be galo daug - tiesiog turi stebėti aplinką, mąstyti, tobulintis ir tuomet tau pasiseks. Esu labai dėkinga tėvams už šias praktines pamokas.

Mokyklinis laikotarpis buvo aktyvus – lankiau gal 10 būrelių ir šiaip buvau „spirganti“ ką nors nuveikti. Baigusi mokyklą įstojau į ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą, kuris man davė neįtikėtinai daug. Nuo 2000-2007 metų buvau pardavimų asistentė, rinkodaros ir pardavimų vadovė, personalo vadybininkė, magistrantūros studentė, projektų vadybos centro vadovė, dėstytoja, konsultantė, seminarų vedėja, personalo vadovė, straipsnių autorė. Stengiuosi kiek galima praplėsti savo akiratį ir nenoriu užsiimti tik viena veikla. Štai ir dabar, esu naujai įkurtos kompanijos vadovė, o jau svarstau galimybę užsiimti absoliučiai socialine veikla – įsteigti lietuvių centrą Islandijoje.

O dabar jau papasakokite apie kompanijos įsteigimą? Kaip kilo mintis? Nebuvo baisu rizikuoti? Minėjote, kad tai grynai lietuviško kapitalo įmonė?

Kaip ir minėjau anksčiau, mėgstu stebėti aplinką ir nepraleisti pasitaikančių progų – juo labiau, jei progos pačios neprieštarauja būti „pagriebiamos“ (šypsosi – aut. past.) Kompanijos įsteigimo istorija buvo tokia. Po magistrinio darbo gynimo nuėjome išgerti su draugėmis kavos. Ten sutikau be galo žavią ir įkvepiančią moterį – Silviją Vielavičienę. Ji papasakojo man, jog yra vienos, personalo valdymo paslaugas teikiančios, bendrovės vadovė.

Aš prasitariau jai, jog man jos veiklos pobūdis be galo tiktų. Silvija jau buvo girdėjusi, jog gyvenu Islandijoje, todėl pasakė: „steigiam padalinį Islandijoje“. Mes abi tuščiai kalbėti nemėgstam. Ir štai, jau yra sukurta atskira įmonė „Persona Optima Iceland“.

Kuo jūsų kompanija užsiima?

„Persona Optima Iceland“ teikiamų paslaugų spektras yra šiek tiek platesnis nei „Persona Optima“, kuri yra Lietuvoje. Islandiškoji įmonė teikia personalo valdymo, projektų valdymo, marketingo valdymo, renginių organizavimo, saugos konsultacijas.

Tačiau šiuo metu aktyviai dirbame tarpininkavimo srityje. Pastebėjome, jog daug Lietuvos įmonių bandė ar bando užmegzti sėkmingus verslo kontaktus Islandijoje. Tačiau ne tiek daug įmonių pasiekia norimo rezultato. Priežasčių tam yra daug. Viena iš jų – islandų mentaliteto, verslo kultūros aspektų nežinojimas. Būtent todėl nusprendėme padėti Lietuvos įmonėms įveikti šias kliūtis ir teikti tarpininkavimo paslaugas: užmegzti kontaktus, dalyvauti derybose, jei reikia – atstovaujame įmonę visą kontrakto vykdymo laiką.

Kuo ji išsiskirai iš kitų panašaus pobūdžio įmonių?

Tikriausiai galėčiau išskirti du svarbiausius aspektus. Visų pirma „Persona Optima Iceland“ siekia būti ne konsultacine bendrove, o partneriu įmonėms, siekiančioms savo tikslų. Dirbdami su įmonėmis mąstome plačiau nei mūsų atliekama paslauga – jei matome organizacijai palankią progą, būtinai apie tai informuosime. Kliento sėkmė yra mūsų sėkmė.

Antras, ne mažiau svarbus išskirtinumas yra mūsų įmonėje ar įmonei dirbantys specialistai. Kiekviena teikiama paslauga esant reikalui gali būti įvertinta pradedant marketingo specialistu, baigiant psichologu. Taip pat džiaugiamės, jog „Persona Optima Iceland“ konsultantai yra iš viso pasaulio, pavyzdžiui saugumo konsultacijos gali suteikti specialistai iš daugelio šalių, egzotiškesnės verslui būtų: Čilė, Kinija, Afrikos valstybės, Indija ir t.t.

Kas jūsų klientai?

„Persona Optima Iceland“ yra jauna įmonė, tačiau čia dirbantys specialistai turi begalę patirties ir žino, kokioms įmonėms gali būti naudingiausi.

„Persona Optima Iceland“ klientai skiriasi priklausomai nuo paslaugos, kuri jiems yra teikiama. Pavyzdžiui personalo valdymo paslaugas dažniau užsisakys vidutinė ar didelė įmonė. Tuo tarpu tarpininkavimo paslaugomis siekia pasinaudoti tiek mažos, tiek labai didelės įmonės.

Kokie skirtingi klientai bebūtų – jie pasižymi vienu bendru bruožu: siekia praplėsti galimybes ir būti sėkmingesni.

Kas sunkiausia steigiant verslą Islandijoje? Lengviau ar paprasčiau nei Lietuvoje pradėti verslą ten?

Turiu pasakyti, jog steigti verslą Islandijoje vienareikšmiškai yra lengviau.. Islandija buvo pripažinta viena iš patraukliausia verslo vystymui šalių (praeitais metais buvo 4 – oje pagal patrauklumą vietoje). Yra daug aspektų, steigiant įmonę, kurie gerokai palengviną steigėjo dalią. Keletas pavyzdžių: įmonės veikla gali oficialiai būti vykdoma vieną mėnesį iki oficialaus jos įregistravimo; jei tai UAB – nereikia jokio apvalaus „štampo“ – šiuolaikiniame technikos amžiuje tai skaitoma atgyvena; UAB nereikalingi jokie notaro patvirtinti įstatai – platus notarų atliekamų funkcijų spektras gali būti randamas tik 79- ųjų knygose – taip juokauja islandai (šypsosi – aut. past.)

Banalu, bet visgi kokie jūsų kompanijos ateities planai?

Nebanalu, nes ateitis yra šiandienos variklis, o ateities planai – variklio galingumo indikatorius. O jei rimtai - planų be galo daug... Pirmiausia, žinoma, norime pristatyti rinkai „Persona Optima Iceland“ teikiamų paslaugų kokybę bei nešamą naudą. Vasarą planuojame vykdyti mokymus Islandijoje aukščiausio lygio vadovams iš Lietuvos. Artimuose planuose yra ir jau mano minėto Lietuvių centro kūrimas.

Papasakokite apie darbuotojų kolektyvą. Gal jie visi lietuviai?

Kaip jau minėjau, „Persona Optima Iceland“ dirbantys specialistai yra iš skirtingų, nors ir susijusių sferų. Islandijoje įmonei kol kas dirba nedaug žmonių – ir tik aš viena lietuvė. Tačiau mes turime unikalią darbo schemą – įvertinus ją, galima būtų teigti, jog „Persona Optima Iceland“ kolektyvas yra nemažas.

Pora žodelių apskritai apie Islandijoje gyvenančius, dirbančius lietuvius? Kiek jų? Ką dirba? Kada daugiausia atvyko? Yra tekę girdėti, kad lietuviai Islandijoje sudaro didžiausią tautinę mažumą, tai tiesa?

Didžiausią tautinę mažumą sudaro lenkai. Lietuviai, manau yra antri. Manau, jog pirmoji didelė banga lietuvių į Islandiją atvilnijo prieš trejetą metų.

Labai gaila, jog didelė čia esančių lietuvių dalis kuria itin neigiamą įvaizdį apie mūsų tautą: prekyba narkotikais, vagystės, vairavimas išgėrus (o tai itin didelis nusikaltimas), muštynės... Bėda ta, jog ši kategorija lietuvių nesuvokia kokią žalą daro sau ir kitiems savo tautiečiams, kurie Islandijoje elgiasi tinkamai. Deja, tinkamai besielgiančiųjų yra mažuma, tačiau džiaugiuosi, jog ji egzistuoja: menininkai, verslininkai, įvairių sričių specialistai (slaugės, siuvėjos).

Jums gera gyventi Islandijoje?

Dabar taip – norėtųsi tik, kad saulės būtų daugiau. Islandija ją aplankiusiems arba labai patinka, arba palieka pilkumos įvaizdį. Tačiau visi sutinka, kad bent kartą gyvenime šią šalį verta aplankyti.

Jūsų ateitis Islandijoje ar Lietuvoje? O gal dar kažkur kitur?

Artimiausi trys metai tikrai Islandijoje. O toliau – nežinau. Reikėtų įsikurti kur nors tarp Islandijos ir Lietuvos, nes abiejose šiose šalyse yra brangūs žmonės, kuriuos norisi aplankyti dažniau, be to – abejose šalyse yra verslai, todėl pavyzdžiui Danija būtų gan tinkamas variantas. Tačiau tai jau ateitis, ir gan tolima.