Nuo spalio 1 dienos iš Seinų atšauktas kunigas Bernardas Augaitis, mokėjęs abi kalbas ir atskirai aukodavęs mišias lenkams ir lietuviams. Šiame Lenkijos pakraštyje gyvenantys tikintys lietuviai jau kreipėsi į Vilniaus arkivyskupą Audrį Juozą Bačkį, kad šis pasirūpintų, jog jie ir toliau galėtų melstis gimtąja kalba.

Lenkijos lietuvių Šv. Kazimiero draugijos pirmininkas Algirdas Vektorius BNS pasakojo, kad praėjusį sekmadienį Seinų bazilikoje ir Žagarių bažnyčioje mišios aukotos tik lenkų kalba.

"Mūsų kunigas, kuris tarnavo lietuvių visuomenei, nuo spalio 1 dienos buvo atšauktas iš pareigų Elko vyskupo, jį pavadavo kunigas Egidijus iš Punsko du sekmadienius, bet jis dabar kažkur išvykęs ir sekmadienį vietoj lietuviškų pamaldų lenkiškai atnašavo pamaldas kunigas, kuris nemoka lietuvių kalbos", - pasakojo A.Vektorius.

Pasak Šv.Kazimiero draugijos pirmininko, lietuviai nori melstis gimtąja kalba, todėl tikimasi, kad Seinuose lietuviškai kalbantis kunigas gyventų nuolat arba nors atvažiuotų laikyti mišių iš, pavyzdžiui, Lazdijų ar Marijampolės.

"Čia turėtų susitikti vyskupai ir aptarti tuos visus reikalus - vyskupas iš Vilniaus kurijos ir Elko vyskupas (...). Mes raštu viską išdėstėme arkivyskupui A.J.Bačkiui", - pasakojo Lenkijos lietuvis.

Jis taip pat sakė, kad šiuo metu lietuviškas choras kviečiamas giedoti į lenkiškas mišias, tačiau tai esąs netenkinantis bandymas integruoti lietuvius.

"Lietuviai nepageidauja tokių dalykų, jie geriau nori melstis savo gimtąja kalba", - tikino jis.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių, daugiausia - Seinų ir Punsko krašte netoli valstybinės sienos su Lietuva.