Siunčia siuntinius artimiesiems

Dubline gyvenanti ponia Danguolė „Saloje“ pasakojo, kad nuolat siunčia įvairius krovinius į Lietuvą. Moteris sako, kad siųsti paštu siuntinius jai per brangu – pašto išlaidos dažnai viršija daikto vertę Lietuvoje. Ji pasirinko galimybę daiktus siųsti pigiau – per privačius asmenis, tačiau kol kas nusivilti dar neteko.

„Jau porą metų su šeima gyvename Airijoje, tad natūralu, kad ir turto užgyvenome. Jei vieną dieną nuspręsime grįžti į tėvynę, bus tiek daiktų prisikaupę, kad net kelių vilkikų nepakaks“, - juokavo moteris ir prasitarė vertingus daiktus – buitinę techniką, smulkius namų apyvokos daiktus ir buityje reikalingą įrangą į Lietuvą siunčianti kartą per kelis mėnesius.

„Kai pirmą kartą paskambinau privačiai krovinius vežantiems žmonėms, buvo nedrąsu patikėti savo daiktus. Nors kaina viliojo (vežėjai prašė vos poros eurų už kilogramą – aut.past.) niekas nedavė jokių garantijų, kad krovinys pasieks mano gimines Lietuvoje. Teko girdėti įvairių istorijų, kad vertingesnius daiktus nesąžiningi vežėjai pavagia ar neatsako už sugadintus, vienos kaimynės daiktai išvis dingo kaip į vandenį – nei surasi tuos „verslininkus“, nei ką išsireikalausi“, - patirtimi dalijosi Danguolė.

Ji pasakojo pirmą siuntinį įdavusi neramia širdimi: „Buvau apskambinusi net keletą vežėjų. Kai kurie jau kalbant telefonu man nekėlė jokio pasitikėjimo – kalbėjo nemandagiai, mintis dėstė neaiškiai, tarsi ką slėpdami. Pasirinkau aklai – gal nuojautos vedama. Atvyko į mano namus, sukrovė, užsirašė giminaičių telefono numerį, įdavė lapelį su kažkokiu krovinio numeriu, paėmė pinigus ir išvažiavo“, - pasakojo moteris. Pirmą kartą ji siuntė ne itin vertingus daiktus – drabužius, patalynę.

„Kai mano daiktai pasiekė Lietuvą, atsidusau lengviau“, - atviravo Danguolė, kuri dabar nuolat patiki savo siuntinius privatiems asmenims. „Siunčiu savo daiktus arba dovanas artimiesiems įvairių švenčių proga. Stengiuosi nesiųsti labai vertingų daiktų, kad paskui nebūtų gaila praradus“, - sako ji ir pataria pasitikėti tais vežėjais, kuriuos rekomenduoja pažįstami žmonės.

Net pianiną parvežti į Lietuvą įmanoma

Prieš metus į Lietuvą iš Airijos išsikraustęs Rolandas Augutis pasakojo, jog daiktų, kuriuos reikėjo pervežti buvo daugiau nei jis tikėjosi.

„Bičiulis parekomendavo vieną žmogų, kuris mikroautobusiuku veža krovinius į Lietuvą. Atrodo, ne tiek ir daug tų daiktų, bet autobusiukas buvo beveik pilnas“, - sakė Rolandas. Už krovinio parvežimą teko pakloti 600 eurų. Vyras teigė, jog vilkiku daiktus vežti galbūt būtų buvę pigiau, bet į jį nebūtų tilpęs pianinas.

„600 eurų už tokio dydžio krovinio parvežimą nėra daug, kiti privatūs vežėjai prašė 1500 eurų“, - pasakojo Rolandas. Už paslaugą teko susimokėti iš anksto, kai tik krovinys buvo paimtas, nors vyras rekomenduoja sumokėti tada, kai daiktai pasiekia namus.

„Aš sumokėjau iš anksto, nes pasitikėjau tuo žmogumi, juk vis tik jį radau per pažįstamus, bet žmogui, kurį pirmą kartą matai, patikėti didelį siuntinį ir dar iš anksto sumokėti už parvežimą, nerekomenduoju“, – sakė pašnekovas. Paklausus ar buvo suteiktos kokios nors garantijos, jog visi daiktai pasieks namus, Rolandas patikino, jog jam tai buvo garantuota žodžiu ir rankos paspaudimu.

„Visi daiktai pasiekė namus sveiki, niekas nesudužo, nesuplyšo. Tiesa, vairuotojas būdamas Lietuvoje neskubėjo pristatyti krovinio į namus, bet gal turėjo svarbių reikalų“, - prisiminė pašnekovas.

Daiktus parsivežė patys

Ponia Vilma į Lietuvą iš Airijos grįžo prieš pusmetį. „Airijoje gyvenome tik porą metų, bet kai pradėjome pakuoti daiktus, pamačiau, kad ne tiek jau mažai užgyvenome. Mūsų lengvasis automobilis buvo pilnut pilnutėlis. Nesinorėjo palikti tokių daiktų kaip plazminis televizorius, DVD grotuvas, įvairūs virtuvės kombainai, kompiuteris su stalu, daugybė rūbų, patalynė“, - atviravo ponia Vilma.

Moteris sakė, kad buvo kilę minčių vienus daiktus parduoti, kitus atiduoti draugams, o trečius tiesiog išmesti, bet vėliau su vyru nusprendė namo važiuoti automobiliu, todėl visus užgyventus daiktus pasiėmė su savimi. „Jeigu būtume nusprendę grįžti lėktuvu, gal būtume samdę kokį nors vairuotoją, kuris būtų parvežęs vertingiausius daiktus“, - sakė pašnekovė.

Krovinių pervežimas – populiarus verslas

Lietuvių Airijoje įkurta tarptautinė automobilių pervežimų kompanija „Vainesta“ perveža ne tik automobilius, bet ir įvairius krovinius. Jie gali į lengvąjį automobilį sudėti jūsų daiktus ir kartu su gabenamu automobiliu parvežti į Lietuvą. Tiesa, į namus krovinio nepristato, jį atsiimti reikia Marijampolėje. Už pilnai pakrautą lengvąjį automobilį tektų sumokėti 200 eurų. Pasiteiravus dėl garantijų, buvo atsakyta, jog sudaromas vežamų daiktų sąrašas, o Lietuvoje jis patikrinamas. Kompanijos atstovas teigė, jog dar nėra buvę, kad dingtų koks daiktas. Už paslaugą galima atsiskaityti krovinį tik paėmus arba jau atsiimant Lietuvoje.

Pagal laikraščio skelbimą rastas lietuvis vairuotojas, vežantis krovinius maršrutu Airija – Lietuva – Airija, sakė, kad 1 kg vežamo krovinio kaina 2 eurai, bet jei norėtumėte persikraustyti, tai reiškia, kad krovinys bus didelis, padarytų nuolaidą. Už kilogramą reikėtų mokėti 1,80 euro. Krovinys į namus Lietuvoje pristatomas per dvi dienas. Už transportavimą sumokėti reikia iš anksto, mat yra buvę tokių atvejų, kai Lietuvoje klientai nenorėjo sumokėti už parvežtą krovinį. Pasiteiravus, ar galima tikėtis kokių nors garantijų, pašnekovas atsakė, jog sudaromas daiktų sąrašas, kuris siuntą pristačius į namus, patikrinamas. Vyras patikino, jog neužsiima daiktų vagiliavimu ir džiaugėsi, jog turi klientų, kurie juo pasitiki.

Firmos paslaugos kainuoja brangiau

Perkraustymo ir krovinių pervežimo kompanijos „Krausta“, įsikūrusios Lietuvoje, direktorius Artūras Paliulis teigė, jog jau ne vieną krovinį teko sėkmingai parvežti iš Airijos į Lietuvą. „Kuo mažesnis krovinys, tuo brangiau kainuoja jį parvežti“, - sakė įmonės direktorius. Perkraustymo paslauga susideda iš kelių veiksmų: krovinio apžiūra, pakavimas, pakrovimas, transportavimas, iškrovimas, išpakavimas, šiukšlių, likusių po išpakavimo, išvežimas.

„Klientas Airijoje turėtų pasirūpinti krovinio supakavimu ir pakrovimu. Visus daiktus supakuoti ir pakrauti į automobilį turėtų pats arba tai gali atlikti vietinė šių paslaugų kompanija. Lietuvoje šiuos darbus atliks mūsų darbuotojai“, - sakė A.Paliulis. 10 kubinių metrų (1 kubinis metras – 100 kg) krovinio transportavimas iš Airijos į Lietuvą gali kainuoti 3 000 – 5 000 litų.

„Žinau, kad yra nemažai privačių vežėjų, kurių paslaugos pigesnės, bet jie neduoda jokių garantijų, kad sveikas ir pilnas krovinys pasieks norimą tašką. Mes savo krovinius apdraudžiame, jeigu dėl mūsų kaltės koks nors daiktas sudužtų ar sulūžtų, mes sumokėtume už patirtą žalą“, - tikino A. Paliulis.