Šie mobilieji sulaikymo centrai daugiausia medžios ką tik į Jungtinę Karalystę atvykusius imigrantus, kurie dažnai atvežami didžiuliais sunkvežimiais, o kirtus JK sieną, paliekami likimo valiai.

Sučiuptieji imigrantai migracijos tarnybos automobiliuose bus sulaikomi, kol pavyks atskleisti jų atvykimo į šalį detales. Vėliau jie bus gabenami į pabėgėlių centrą Oakingtone, Cambridgeshire apskrityje.

Imtis tokių priemonių migracijos ministrą Liamą Byrne’ą privertė keli pastaruoju metu pasitaikę incidentai, kai policijos pareigūnai dėl perdėto savo užimtumo nesugebėjo užtikrinti, kad pabėgėliai būtų sulaikyti ir pristatyti į Oakingtoną.

Kai praėjusį rugsėjį pareigūnai sučiupo 16 nelegalių imigrantų iš Irako, kurie lipo iš sunkvežimio Flore mieste, Northamptonshire apskrityje, jie nesukėlė ant kojų atsakingų tarnybų, o liepė nelegalams patiems nukeliauti beveik 160 kilometrų iki Croydon‘e esančio pabėgėlių centro ir ten užsiregistruoti.

Tomis pačiomis dienomis sunkvežimyje toje pačioje apskrityje buvo rasti penki afrikiečiai vyrai, kuriuos policijos pareigūnai pavežėjo iki traukinių stoties, kad šie galėtų savarankiškai nusigauti iki Croydono.

Northamptonshire išrinkta parlamentarė Sally Keeble mano, kad šios situacijos buvo itin absurdiškos, nes neverta tikėtis iš išsigandusių pabėgėlių, kad jie važiuos per pusę šalies, kad pasiduotų migracijos tarnyboms.

„Sunkvežimiai labai palengvins gyvenimą vietinei policijai, kuri ir taip yra labai apkrauta darbais“, - sakė parlamentarė.

Nors sunkvežimiai jau netrukus pradės važinėti būtent šioje JK apskrityje, vėliau planuojama juos leisti ir į kitų miestų, taip pat ir Londono, gatves.

Naujausios statistikos duomenimis, per trejus pastaruosius metus nelegalių imigrantų, kurie bandė kirsti sieną pasislėpę sunkvežimiuose, padaugėjo net tris kartus. 2003-aisias buvo sugauti 3127 tokiu būdu į šalį patekti bandę nelegalai, o 2006-aisiais jų „sumedžiota” jau 7552.

Tačiau dėl naujosios tvarkos jau kilo migracijos tarnybų darbuotojų nepasitenkinimas – esą kaip jie ras laiko ne tik eiti savo tiesiogines pareigas, bet ir patruliuoti specialiuose sunkvežimiuose?

Slaptame laiške, kuris pateko į žiniasklaidos rankas, Vyriausybė ragina migracijos tarnybas protingai planuoti savo laiką ir darbus. Pavyzdžiui, palikti ramybėje JK studijuojančius užsienio studentus, kuriuos tarnybos masiškai siunčia iš šalies. Esą nereikėtų deportuoti studentų vien už tai, kad jie laiku neatnaujino savo vizų galiojimo.