„Tiesa“ apie pasiruošimo mokyklai išlaidas kalbėjosi su lietuvėmis mamomis, leidžiančiomis vaikus į darželį, pradinę bei vidurinę mokyklas.

„Santander“ bankas paskelbė pagal kreditinių kortelių duomenis apskaičiavęs, jog 2013-ųjų rugsėjo pirmoji D. Britanijos tėvams kainuos daugiau nei pernykštė. Prieš metus vieną mokyklinio amžiaus vaiką išleisti į mokyklą atsieidavo apie 177 svarus, o šiemet ši suma siekia vidutiniškai 224 svarus.

Nors teigiama, kad viskas pabrango iki 27 proc., pašnekovės lyg susitarusios tvirtino, kad kainų skirtumo nepajuto.

Brangiausia – pirma Rugsėjo pirmoji

Į vidurinę mokyklą paauglį berniuką leidžianti Rita Taran dargi paprieštaravo „Santander“ apskaičiavimams:

„Šiemet nepajutau didelio finansinio šoko, nes daug kas liko nuo praėjusių mokslo metų. Va, pernai vaikas pradėjo lankyti vidurinę mokyklą, tai truputį paišlaidavom, reikėjo viską pirkti, nieko neturėjom. Šiemet dariau gudriau – uniformos kelnes bei marškinius pirkau iš didžiųjų prekybos centrų, ne specializuotose parduotuvėse, taip nemažai sutaupiau. Brangiau mokame tik už mokyklos ženklu pažymėtą švarką bei džemperį. Šiemet, manau, išleisiu ne daugiau kaip 60 svarų.“

4-erių metų berniuką į paruošiamąją klasę leisianti ikimokyklinio ugdymo pedagogė Rasa Klunko pritarė Ritai sakydama, kad pirmaisiais metais ruošiant vaiką tenka supirkti viską ir išleisti daugiau:

„Negaliu palyginti išlaidų skirtumo tarp pernai ir šių metų, nes pirmą kartą išleidžiu vaiką į mokyklą. Reikėjo visko: keleto marškinėlių, dviejų megztinių, džemperio su mokyklos atributika, ketverių kelnių, batų, kepurės, sportinės aprangos, sportinių batų, kuprinės su mokyklos atributika, dėžučių maistui, lipdukų su vardu. Pirkau kokybiškesnes prekes, noriu, kad visas 6 valandas mokykloje vaikas jaustųsi patogiai. Pagrindinėms prekėms išleidau apie 200 svarų.“

Lietuviško vaikų darželio „Lietutis“ direktorė ir įkūrėja Birutė Draskinienė, auginanti 4 ir 5 metų sūnus, šiemet vieną iš jų išlydės į pirmąją, kitą – į paruošiamąją klasę. Pirmą kartą mokytis išleidžiamas mažylis tėvams kainavo daugiau, nei pernai mokymosi įstaigą jau lankęs vaikas:

„Uniformai, batams bei kitoms smulkmenoms savo mažyliui išleidom apie 150 svarų, nes viską reikėjo pirkti, nes iki tol jam nereikėjo uniformos. O vyresniajam, kuris jau lankė mokyklą, reikėjo nupirkti tik keletą naujų uniforminių drabužių, ir tam išleidome ne daugiau kaip 50 svarų.“

Lietuvių taupymo įgūdžiai

Britų išlaidos vienam vaikui pateikiamos prie jų priskiriant ir moderniųjų technologijų prekes. Pagal šių metų apskaičiavimus, daugiau nei kas antras D. Britanijos tėvas pirko vaikui planšetinį kompiuterį ar išmanųjį telefoną dėl to, kad prasidėjo nauji mokslo metai. Lietuvės mokyklinėmis išlaidomis vadina tik būtiniausius daiktus ir įsigydamos jų dar moka sutaupyti.

Rita Stanionienė, auginanti 7-erių metų dukrelę, pasakojo, jog kasmet mergaitei nuperka naują megztinį, sportbačius, kelnes, batukus bei pėdkelnes. „Kiekvienais metais neperku suknelės, sijono, nes juos išrenku truputį ilgesnius. Taip pat dažnai būna gera striukytė bei marškiniai. Kasmet tikrai neperku visų naujų daiktų“, – pasakojo mama.

Visos pašnekovės teigė, kad nors labai neišlaidauja prasidedant naujiems mokslo metams, tačiau visada atkreipia dėmesį į vaiko drabužių išvaizdą.

„Kokybiški batai vaikui galėtų tarnauti porą metų, tačiau dažniausiai berniukai juos taip nuspardo, kad tenka keisti dažniau, nes netenka išvaizdos, nors dar būtų geri. Pigių, nekokybiškų pirkti net nepatariu, mums tokie atlaikė mokykloje lygiai savaitę. Nematau prasmės pirkti viską nauja, jeigu dar seni daiktai yra dėvimi ir geros išvaizdos. Žinoma, nusitrynusius ar nuskalbtus drabužius keičiame, ypač baltus mokyklinius marškinėlius, tačiau striukės, kelnės, kuprinės ir pan. tarnauja ilgiau“, – sakė darželio „Lietutis“ direktorė.

Lietuvoje ir vėl brangiau

„Tiesa“ kalbino Iną, pirmuosius metus savo 13 metų dukrą leidusią į mokyklą Lietuvoje, o vėliau atsikrausčiusią į Londoną. Mamos teigimu, paruošimas mokyklai Lietuvoje įpusėjus vasarai tapdavo galvos skausmu, nes tekdavo atidėti gerokai daugiau pinigų, negu gyvenant Anglijoje.

„Kasmet tekdavo pirkti viską, pradedant apranga ir baigiant kanceliarinėmis prekėmis. Dukra per vasarą išaugdavo viską, ką būdavo nešiojusi anksčiau. Taip pat reikėdavo įsigyti sąsiuvinių, piešimo, rašymo priemonių, kuprinę, penalą, skriestuvų, liniuočių, skylamušių ir panašių dalykėlių, kurie Lietuvoje tikrai nepigūs. Apytiksliai kiekvieną rugpjūtį išleisdavome 500–700 litų. Kartais dar tekdavo apsitarti– ar perkame batus, ar džinsus. Neslėpsiu, liūdėdavau, kad negalime leisti sau nupirkti visko, ko dukra norėdavo pradėdama naujus mokslo metus“, – atviravo Ina.

Atvykus į D. Britaniją moteris sužinojo, kad daugelio mokyklinių prekių pirkti nereikia, tad daugiau dėmesio ir pinigų galima skirti drabužiams: 

„Lietuvoje dukrai kartais tekdavo į mokyklą eiti su nunešiotais drabužiais ar batais, nes ne viską galėdavome nupirkti naują, čia kiekvienos vasaros pabaigoje nuperkame jai naujų drabužių, kad nereikėtų kentėti dėl išvaizdos. Be to, dauguma vaikų panašūs – jei klasės draugas turi, reikia ir man, tad ruošdami dukrą į mokyklą stengiamės, kad ji gerai jaustųsi.“

R. Taran bei R. Stanionienė pritarė Inai teigdamos, jog mokyklinių prekių kainų skirtumo, palyginti su pernai metais, nepajuto. Visų moterų nuomone, gyvendamos Lietuvoje artėjant rugsėjo 1-ajai jos išleistų kur kas daugiau. Vaikams pradėjus lankyti vidurinę mokyklą ir D. Britanijoje tenka pirkti daugiau priemonių, mokykloje duodamos ne visos, tačiau jos kainuoja ne tiek daug, prie drabužių išlaidų prisideda 10–20 svarų liniuotėms, pieštukams bei rašikliams.

Mokykla vaikams nekelia streso

Birutė Draskinienė
Naujų mokslo metų artėjimas gąsdina ne tik tėvų pinigines, bet ir pačius vaikus. Po ilgiausių per metus atostogų mokiniai kontroversiškai vertina grįžimą prie senųjų pareigų. „Tiesos“ pašnekovės pasakojo apie savo vaikų savijautą prieš mokyklą bei dalijosi pagalbos vaikams patirtimi.

Mamų nuomone, nerimą vaikai ima jausti prieš pradėdami lankyti vidurinę mokyklą. Mažieji noriai skuba į darželius ar paruošiamąją mokyklą, pradinėse klasėse taip pat retai pastebimas nenoras lankyti mokyklos. Bėdos, pasak pašnekovių, prasideda šiek tiek vėliau.

„Vasaros atostogas vaikai praleido su manimi darželyje ir šiek tiek atprato nuo angliškos aplinkos. Todėl tiek savo vaikučius, tiek lankančius mūsų darželį ir besiruošiančius mokyklai stengiuosi paruošti: kalbamės apie mokyklą, rengiame įvairias diskusijas, atsakinėjame į jiems kylančius klausimus, dažnai žaidžiame mokyklą. Todėl nei aš, nei kiti šeimos nariai bei kiti mano pažįstami tėvai nepastebėjome vaikų nerimo ar jaudulio požymių. Atvirkščiai, jie atrodo susidomėję, klausinėja, kada gi jau reikės eiti į tą mokyklą, nekantrauja, atrodo teigiamai susijaudinę. Žinoma, prieš metus mano vaikų situacija buvo šiek tiek kitokia, nes tai buvo pirmas kartas, kai jie atsiskyrė nuo namų ir išėjo į svetimą anglišką aplinką. Pamenu, jie buvo sunerimę, šiek tiek išsigandę, labiausiai dėl to, kad gali ko nesuprasti anglų kalba. Tačiau tai buvo trumpalaikis nerimas, nes abu gavo visapusišką palaikymą namie ir mokykloje“, – teigė darželio „Lietutis“ vadovė.

R. Taran pasakojo apie savo vaiko išgyvenimus pradedant lankyti mokyklą ir vėliau: „Kai sūnus lankė pradinę mokyklą, tai nekantriai laukdavo naujų mokslo metų. Prieš pradėdamas mokytis vidurinėje jaudinosi – dėl naujos mokyklos, kitų draugų. Ėjau su juo į Atvirų durų dieną, lankiausi susitikimuose prieš prasidedant mokslo metams, pirmą dieną lydėjau į mokyklą. Daug apie tai kalbėjomės.“ Mama teigė, kad stengiasi pastebėti vaiko jausmus, atkreipti dėmesį ir padėti kuo gali: „Manau, kad mokyklos pasikeitimo procesas mums buvo sėkmingas. Vaikas susirado naujų draugų, pamėgo mokyklą bei mokytojus. Tik po vasaros atostogų truputį aptingęs. Draugų pasiilgęs, bet žino, kad jo laukia daug darbų, tad nesiveržia atgal į mokyklą. Nepavadinčiau to stresu, tik jis panašėja į suaugusį, po malonių atostogų tingintį grįžti prie pareigų.“

Pedagogė R. Klunko sakė labai daug dėmesio skirianti tam, kad jos sūnus nejaustų nerimo prieš keliaudamas į mokyklą pirmą kartą.

„Jis dažnai man pasisako, kad bijo, dėl to lankome kursus, kuriuose vaikai ruošiami mokyklai. Priešmokyklinė grupė jam patinka, sunku net vakarais namo išsivesti, jei galėtų, turbūt liktų nakvoti. Daug kalbame ir analizuojame viską, kas vyksta mokykloje, ruošiamės atsiminti žaidimus, daineles, kad nuėjęs jis jau mokėtų ir nesupanikuotų. Mokomės pagrindinius angliškus žodžius bei frazes, kurių prireiks mokykloje. Stengiuosi pati išlikti rami, nes vaikai jaučia suaugusiųjų baimes ir reaguoja atitinkamai. Labai svarbu, kad naujoje mokykloje vaikas ne tik būtų saugus, bet ir pats gerai jaustųsi“, – pasakojo mama.

Kiek vidutiniškai kainuoja pagrindinės mokyklinės prekės Britanijoje

Mokyklos uniforma 41,27 £
Batai eiti į mokyklą 29,33 £
Švarkas ar paltas 25,22 £
Sportiniai batai 21,83 £
Sportinė apranga 19,42 £
Kuprinė, rankinė mokyklai 16,17 £
Sporto inventorius 16,76 £
Knygos 14,10 £
Dėžutės pietums 10,10 £
Kanceliarinės prekės 12,96 £