„Susituokiau su vyru musulmonu, kuris yra egiptietis. Sprendimą pasivadinti kitu vardu priėmiau ne dėl religijos. Pamaniau, kad naujoje šalyje su nauju vardu bus lengviau gyventi. Tai kaip ir naujo gyvenimo pradžia, juo labiau, kad aš niekada nekeisiu savo lietuviškos pavardės“, – Žinių radijo laidoje „Salos“ pasakojo lietuvė bei pridūrė, kad Hajar – pranašo Abraomo žmona, labai gerbiama asmenybė Egipte. Ji jam pagimdė sūnų Izaoką.

Laidos pašnekovė pasakojo, kad ji nebuvo praktikuojanti katalikė, tačiau tikėjimas Dievu visuomet buvo su ja. „Tikėjau, kad yra ta didžioji energija, kuri siunčia kažką nepaaiškinamą“, – savo išgyvenimais dalijosi emigrantė.

Su egiptiečiu moteris susipažino internete. Vėliau nuvyko į turistinį miestą Hurgadą ir ten pasimatė su vyru, kuris netrukus ir pasipiršo.

„Mes susitikome ir nusprendėme būti kartu. Jis yra geras žmogus, iš geros šeimos. Pasipiršo man ir užmovė sužadėtuvių žiedą. Po pusės metų, susitvarkiusi galybę dokumentų, grįžau pas jį visam laikui“, – savo istoriją pasakojo emigrantė.

Hajar prisiminė, kad vyro tėvas iš pradžių labai prieštaravo jų santykiams, tačiau jis nepasidavė tėvo nuomonei ir galiausiai būsimasis uošvis pritarė sūnaus apsisprendimui.

Hajar su vyru iki šiol kalbasi angliškai, nors moteris jau yra pramokusi arabų kalbos egiptiečių dialektą.

Egiptas mane priėmė labai draugiškai. Visi, kas sutikdavo, sakydavo „sveika atvykusi“, „kuo galiu padėti“. Neprisimenu jokio blogo įspūdžio. Be, abejo, prekeiviai, sužinoję, kad esu užsienietė, užkeltų kainą“, – pasakojo lietuvė.

Hajar nešioja musulmoniškus drabužius, skarelę ir suknelę, su prekeiviais kalba arabiškai ir griežtai – nuleidžia akis, nesileidžia į pokalbius ir niekas jos neapgaudinėja.

Lietuvoje manoma, kad musulmonės moterys turi mažiau teisių negu vyrai, tačiau Hajar tai neigia.

„Mano pastebėjimas toks, kad moterys turi daugiau teisių negu vyrai. Moteris turi teisę rinktis, ar ji nori dirbti ar ne, vyras tokio pasirinkimo neturi. Jis privalo išlaikyti šeimą. Vyrai turi tik vieną laisvą dieną per savaitę – penktadienį, visas kitas dienas daug dirba, grįžta namo tik pavalgyti ir miegoti, todėl per šventes laiką skiria šeimai. Vaikų auklėjimas – absoliučiai moters prievolė. Vyras visiškai nesikiša. Manau, kad tai pliusas, nes vaikai prisiriša prie motinos ir klauso jos. Moteris labai gerbiama kaip mama. Meilė motinai yra antra po Dievo“, – apie gyvenimą Egipte pasakojo lietuvė.

Hajar per 6 metus Lietuvoje buvo tik 2 kartus.

„Iš pradžių traukė, bet grįžus nebuvo tos nostalgijos ar nuoskaudos, kad pasiilgau Lietuvos. Nėra labai didelės traukos. Aš pasiilgstu tik namų ir tėvų. Aš esu laiminga, nes turiu šeimą. Tai moteriai, kuri nesiekia karjeros, svarbiausia“, – pokalbį pabaigė Hajar.