Vilius Orvidas (1952-1992) – Lietuvos skulptorius ir pranciškonų vienuolis gyveno netoli Salantų ir sukūrė didžiulę aplinkos instaliciją, kurią įvardijo kaip “dvasinį centrą”, Lietuvoje ji žinoma kaip Orvidų sodyba.

Savo kūrinį Vilius statė iš akmenų, išverstų medžių, sovietinių ginklų nuolaužų, ir savo laiku sodyboje ant akmenų krūvos stovėjo sovietinis tankas ir lėktuvas.

Nepaisant oficialiai sankcionuotų sovietų valdžios ir vietos partinių aktyvistų bandymų sunaikinti sodybą, taip bandymų ją marginalizuoti naujaisias laikais kaip neaiškų pakvaišėlio darbą, Orvidas sodybą nuolat statė ir plėtė.

Laimei, šis kūrinys yra tokių mastų, kad net po dviejų vandalizmo ir nesirūpinimo dešimtmečių Orvido sodyba vis dar nepraranda pirmapradės dvasios. Šiandien daugeliui jaunų žmonių Lietuvoje Orvido sodyba tampa piligrimystės ir nuostabos vieta.

Šiemet Serpentino galerijos menininkų maratone Orvido sodybą pristato Jonas Mekas ir Davidas Ellis, neseniai grįžęs iš dar vienos kelionės į šią magišką vietą.

Audriaus Naujokaičio nuotraukų, darytų taip ir iš oro šį rugsėjį, paroda vyks agnès b. Covent Gardene.