Ta proga ,,Vakarų” kvietimu į Čikagą atvyksta ,,Bėdų turgaus” vedėja ir to paties pavadinimo labdaros ir paramos fondo vadovė žurnalistė E. Mildažytė. Tai – jos pirmas vizitas pas Amerikos lietuvius.

Lėšų telkimas diabetu sergantiems Lietuvos vaikams prasidėjo dar balandžio pradžioje, tačiau gegužės 17 d. jis bus vainikuotas koncertu, kuriame dalyvaus ir solidarumą su vaikais Lietuvoje parodys net šeši vietiniai vaikų kolektyvai: šokių studija „Dance duo“, pop choras „Svajonė“, šokių studija „Baltija“, vaikų estrados studija „Tu ir aš“, dainos ir šokio studija „Pasaka“, šokių ir muzikos studija „Amber music@dance“.

Kartu su Čikagos lietuviu Evaldu Girdžiūnu koncertą sutiko vesti E. Mildažytė. Ji asmeniškai JAV lietuviams papasakos apie diabetu sergančių vaikų bėdas Lietuvoje ir atsakinės į dalyvių klausimus.

Akcijos organizatoriai tikisi, kad šiuo renginiu ne tik bus atkreiptas dėmesys į problemas, su kuriomis susiduria diabetu susirgusius vaikus auginančios šeimos, bet ir surinkta lėšų insulino pompoms pirkti. Lietuvos ligonių kasos nekompensuoja šių pompų, tuo tarpu aparatai kainuoja nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų.

Iš viso cukriniu diabetu Lietuvoje serga apie 850 vaikų. Po Kauno endokrinologijos centro atliktos apklausos paaiškėjo, kad apie du šimtai vaikų norėtų įsigyti insulino pompas, tačiau tam jų tėvai pinigų neturi.

Pasak gydytojos Vidos Uleckienės, insulino pompa veikia kaip dirbtinė kasa, todėl nedideliais kiekiais insulinas į kraują patenka nuolat. Naudojant šią pompą vaikui nereikia 5 – 7 kartus per dieną leisti insulino.

Taip pat ligoniui nereikia tiek pat kartų įsidurti į pirštą, kad stebėtų cukraus kiekį kraujyje. „Vaikas, naudojantis insulino pompą, išvengia 10 – 14 dūrių per dieną“, - sakė gydytoja.

Anot pusantrų metukų Luko, sergančio pirmojo tipo diabetu mamos Rasos Vydmantienės, ji negali nė minutei atitraukti akių nuo Luko, o ypač tada, kai sūnelis sukiojasi aplink maistą. Netoli Čikagos gyvenanti moteris privalo skaičiuoti kiekvieną vaiko suvalgytą kąsnelį, mat berniuko gyvybė nuolat kybo ant plauko.

Jei cukraus kiekis kraujyje per didelis, vaikui gresia smegenų ir galūnių pažeidimai, gangrena ar net mirtis. Jei cukraus kiekis pernelyg žemas, Lukas pradeda drebėti, negali rankytėse išlaikyti net buteliuko su pienu. Laiku nesuteikus pagalbos, mažylis gali prarasti sąmonę, nugrimzti į komą ir niekada iš jos nepabusti. Pasak berniuko mamos, visa tai yra net ne valandų, o minučių klausimas.

Vis dėlto Luko mama įsitikinusi, jog diabetikams vaikams Lietuvoje – daug sunkiau nei jai Amerikoje. Pasak jos, nors cukraligė šioje šalyje (skirtingai nei Lietuvoje) ir nelaikoma jokia ypatinga liga, čia bent jau visų reikmenų ir insulino kainą padengia draudimas.

Lietuvoje tėvai, kurių kūdikiai serga cukriniu diabetu, sako, jog nieko nėra baisiau, kai vaikas badomas 10 ir daugiau kartų per dieną, nes dėl pinigų stygiaus nėra kitokio būdo jų kančioms palengvinti. Maži vaikučiai net nesupranta, kodėl yra badomi ir kodėl turi kęsti nuolatinį skausmą. Viena insulino pompa kainuoja apie 6 tūkstančius litų. Kiekvieną mėnesį pompos priežiūrai, keičiamoms dalims reikia išleisti dar tris šimtus litų.

E. Mildažytės pradėtą akciją trumpam perkelti už Altanto pasiūliusio laikraščio ,,Vakarai” ir portalo www.vakarai.us kolektyvas tikisi, kad JAV gyvenantys tautiečiai neliks abejingi ir padės sunkios ligos ištiktiems vaikams Lietuvoje.

Kai kurie akcijai pinigų jau paaukoję Amerikos lietuviai neslepia, kad dalyvauti jiems yra garbės reikalas. Nemažą pinigų sumą paskyręs anonimu panorėjęs likti verslininkas sakė, kad jam tai – puiki proga parodyti, kad JAV lietuviai nėra tik pasyvūs gyvenimo Lietuvoje stebėtojai.

,,Mes norime dalyvauti šalies gyvenime. Mes – stipri bendruomenė, o ne saujelė išsibarščiusių pavienių lietuvių”, - sakė vyriškis.

Renginio organizatoriai primena, kad kiekvienas į labdaros koncertą nupirktas bilietas – taip pat tiesioginė parama akcijai, nes visos už juos surinktos lėšos keliaus į ,,Bėdų turgaus” fondą. Tuo tarpu bilietų kiekis yra ribotas.

Labdaros koncerto metu bus renkami ir drabužėliai bei daiktai (žaislai, dviračiai ir t.t.), kurie, neabejojama, suras savo naujuosius šeimininkus Lietuvoje. Kompanija ,,Atlantic Express” sutiko visą šių gėrybių konteinerį nemokamai nugabenti į Lietuvą, kur drabužėliai bei žaislai bus tiesiogiai išvežioti daugiavaikėms ir nepasiturinčioms šeimoms.

Daugiau informacijos apie renginį bei diabetu sergančių vaikų istorijas galite rasti internetiniame dienraštyje www.vakarai.us. Ten pat galima užsisakyti bilietus į labdaros koncertą.