Čia vykusiuose „Globalios Lietuvos apdovanojimuose 2013” apdovanoti šviesiausi lietuviai ir su Lietuva siejami asmenys, daug pasiekę mokslo, verslo ir kultūros srityse bei konkrečiais darbais prisidėję prie šalies pozicijų stiprinimo pasaulyje. Jiems atiteko Stasio Žirgulio sukurtos statulėlės.


„Jūsų darbai kuria veržlios, modernios ir stiprios Lietuvos įvaizdį, įkvepia mus tikėti savo šalimi ir stengtis dėl jos ateities. Esate puikus pavyzdys, kiek daug galima pasiekti, jeigu turi tikslą, tiki savo jėgomis ir stengiesi savo valstybės vardan“, - sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Valstybės vadovė pabrėžė, kad šių žmonių sėkmės istorijos - tai Lietuvos įvertinimas visame pasaulyje.

Už viso gyvenimo nuopelnus apdovanotas Jo Eminencija kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Jis, būdamas Lietuvos diplomato sūnus, padėjo Lietuvai 1992 m. atkuriant diplomatinius santykius su Šventuoju Sostu, įkūrė vargšų valgyklą „Betanija“, Carito valgyklą, atkūrė Vilniaus kunigų seminariją ir nusipelnė kitais darbias. Dėl ligos A. J. Bačkis negalėjo atvykti į apdovanojimų ceremoniją, tad apdovanojimą iš užsienio reikalų ministro Linko Linkevičiaus rankų atsiėmė Vilniaus vyskupas augziliaras Arūnas Poniškaitis.

Už eksporto skatinimą apdovanota Angelė Kavakienė. Šiuo metu JAV gyvenanti „Food Depot International Inc.“ vadovė nominuota už aktyvų Lietuvos eksporto skatinimą organizuojant tarptautines konferencijas bei reklamuojant lietuviškus produktus JAV. Jos įmonė pirmoji JAV rinkai pristatė lietuviškus maisto produktus, kurie buvo pažymėti „Product of Lithuania“ ženklu.

Specialiai iš JAV į apdovanojimų ceremoniją atvykusi A. Kavakienė sakė, kad pirmiausia reikia pradėti nuo lietuvių psichologijos: turi mažėti baimės, įsivaizdavimo, kad lietuviškų produktų JAV nepirks. „Pirktų. Visų pirma, reikia drąsos, nebijoti, antra, įdėti pastangų ir man atrodo, kad negalima apsiriboti tik maisto produktais. Manau, Lietuva turi be galo daug ką pasiūlyti“, - dėstė A. Kavakienė.

Už investicijų pritraukimą apdovanojimą pelnė Cynthia J. Pasky. Šiuo metu JAV gyvenanti „Strategic Staffing Solutions (S3)“ įkūrėja, prezidentė ir vykdomoji direktorė nominuota už Lietuvos kaip puikios valstybės užsienio investicijoms įvaizdžio formavimą JAV. C. J. Pasky prisidėjo prie tokių užsienio kompanijų kaip „Barclays“, „Western Union“ ir „Intermedix“ investicijų pritraukimo į Lietuvą.

Kategorijoje „Už tarptautinių naujovių diegimą“ laureatais tapo Augustinas, Kristijonas ir Dominykas Vizbarai . Jie nominuoti už tarptautinės patirties grąžinimą į Lietuvą, kur jų įkurtoje laboratorijoje kuriamos inovatyvios lazerių technologijos jau sulaukė klientų iš daugiau nei 160 bendrovių nuo Japonijos iki JAV susidomėjimo. UAB „Brolis Semiconductors“ įkūrėjai šiuo metu gyvena Vokietijoje ir Lietuvoje.

Atsiimdamas apdovanojimą vienas brolių sakė, kad jų sėkmės istoriją pakartoti įmanoma: turime visus įrankius, Lietuva teisingame kelyje, čia yra mokslo įstaigos, galimybė išvažiuoti studijuoti į užsienį.

Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje „Pasaulio Lietuvio 2013“ kategorijoje apdovanotas M. Levickis. Jis nominuotas už pergales tarptautiniuose muzikos konkursuose Lietuvos vardu, kurias Martynas susižeria už naujai ekspresyvų klasikinių ir modernių muzikos kūrinių atlikimą akordeonu. M. Levickis šiuo metu gyvena Didžiojoje Britanijoje.

Beje, už „Pasaulio Lietuvio 2013” kandidatus balsavo ir šios kategorijos laimėtoją rinko 3000 DELFI skaitytojų. Nugalėtoją paskelbusi DELFI vyriausioji redaktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė kalbėjo, kad nepriklausomybės metais gimęs M. Levickis – savo šalies patriotas, tarsi švarus lapas, simbolizuojantis naująją kartą.  

„Noriu tikėti, kad Martyno sėkmės istorija gali atspindėti visą mūsų jaunosios kartos situaciją. Aš džiaugiuosi tuo, kad Martynui labai svarbu pristatyti Lietuvą pasaulyje ir linkiu jam sėkmės“, - sakė portalo vyriausioji redaktorė.

Už jaunimo lyderystės skatinimą apdovanota Milda Dargužaitė. Šiuo metu Lietuvoje gyvenanti „Investuok Lietuvoje“ direktorė nominuota už jaunimo lyderystės viešajame sektoriuje skatinimą, paramos projekto JPP „Kurk Lietuvai“ inicijavimą, kuris po pasaulį išsibarsčiusiam jaunimui suteikia galimybę konkrečiais darbais prisidėti prie Lietuvos gerovės kūrimo.

Laureatu „Lietuvos draugo“ kategorijoje tapo Jonas Ohmanas. Šiuo metu Lietuvoje gyvenantis filmų kūrėjas, vertėjas, kalbininkas nominuotas už Lietuvos vardo garsinimą filmais apie Lietuvos rezistencinių kovų istoriją: „Raudonieji metai“, „Laisvės trajektorija“, „Pokalbis su nacionalistais“ ir daugelį kitų.

„Globaliu jaunuoju Lietuvos talentu“ paskelbta plaukikė R. Meilutytė. Atsiimdama apdovanojimą, olimpinė, pasaulio, Europos čempionė ir rekordininkė jaunimui linkėjo atkaklumo, drąsos priimant iššūkius ir atstovauti Lietuvai ne tik sporte, bet ir už jo ribų.

Laureatu kategorijoje „Už patirties sklaidą“ tapo Josephas Pressas. Kauną gimęs ir šiuo metu Izraelyje gyvenantis Schneider vaikų medicinos centro direktorius nominuotas už glaudžius ryšius su Lietuvos medikais, jų stažuočių Izraelyje organizavimą ir bendradarbiavimą su Lietuvos gydymo įstaigomis. Jam apdovanojimas skirtas ir už pagalbą sergantiems vaikams iš Lietuvos.

Apdovanojimus antrus metus inicijuoja lietuvių profesionalų diasporos tinklas „Globalios Lietuvos leaderiai“ (GLL) kartu su Užsienio reikalų ministerija, VšĮ „Versli Lietuva“ bei telekomunikacijų bendrove TEO LT. GLL tinklo tikslas – įvairių projektų pagalba įtraukti užsienyje gyvenančius profesionalus bei panaudoti jų sukauptą patirtį, kontaktus ir žinias Lietuvos tarptautiškumo stiprinimui.

Apdovanojimams iš viso nominuotas 41 kandidatas iš 13 šalių.