Jo mirties dieną tūkstančiai piligrimų kopdavo į aukštą Croagh Patrick’o kalną, kur šlovindavo Išvaduotoją.

Bėgo metai ir kelionę į kalną pakeitė margaspalvis ir griaudintis paradas.

Kovo 17 d. minima ir už šalies ribų, bet Airijos sostinėje vykstančios eitynės yra pačios didžiausios.

Tai šokio, muzikos, gatvės teatro pasirodymai, žavintys spalvomis, choreografija ir dalyvių gausa. Juk eisenoje žygiuoja daugiau nei 2000 dalyvių, kuriuos stebi džiūgaujanti minia, viršijanti pusę milijono.

Sunku patikėti, kad norint dalyvauti šiame grandioziniame renginyje nėra taip lengva, − kuruojančios organizacijos tik 8, o dalyvių paraiškų – tūkstančiai.

Airijoje gyvenantys lietuviai jau devintus metus iš eilės organizacijos „City Fusion“ kvietimu dalyvavo Dublino parade.

„City Fusion“ − tai internacionalinis meno projektas, vadovaujamas Muirne Bloomer, kuris propaguoja etninių grupių įtraukimą į Šv. Patricko festivalį Dubline.

2014 metais startavo 3-ių metų projektas. Praeitais metais „City Fusion“ inscenizacija „Laiko ratai“ nunešė iš praeities į ateitį, – iš skirtingų vietų ir laiko.

Joje susidūrė simboliai, žinoma ir užmiršta istorija bei fantastika. Visi šventė pasiutusį Karnavalą, kuriame jokios taisyklės nebegaliojo.

Prancūzė dizainerė Sabine D’Argent naudojo panašias formas ir spalvų sistemą, kuri leido atskleisti, kad laikas keičia viską ir tuo pačiu metu nekeičia nieko. „Laiko Ratų“ koncepcija, grindžiama idėja, kad viskas ateina ir išeina, inovacijos vyksta ant laiko pelėsių.

Šiais metais projektas žengė sekantį žingsnį ir pristatė „Sprogstančią dabartį“, kuri kasdieninę realybę priartino prie mūsų įsivaizduojamo pasaulio, kuriame gyvena intensyvumas ir mūsų svajonių grožis.

Dizainerės Sabine D’Argent fantazija įsibėgėjo ir sukūrė lėles, kurios su kiekviena grupe didėjo, dalyvių dėvimi šilko kostiumai pleveno vėjyje persmelkti tamsėjančių vibracijos spalvų, o Muirne Bloomer choreografija dėsningai sujungė formas ir transformaciją, užliedama stiprėjančia emocijų ir džiaugsmo banga.

„Sprogstanti dabartis“ – tai galinga mūsų vidinio pasaulio vizija.

2016-aisias Airija švęs savo Nepriklausomybės šimtmetį.

„City Fusion“ žengs paskutinį žingsnį šiame trijų metų projekte.
Jau dabar galime spręsti, kad žodis „ateitis“ tikrai skambės ateinančių metų tematikoje. Tik va, kokia gi ji bus?