„Ten gyvenimas yra pilkesnis, nei įsivaizdavau. Tas pats koledžas buvo kitoks. (…) Išties tikėjausi, kad pasimokinsiu ir kažko pasieksiu, bet buvo ne taip paprasta. Išlaidos labai aukštos, atitolsti nuo mokslų – daugiau valandų tenka atiduoti darbui”, - „Žinių radijo“ laidoje „Salos“ kalbėjo E. Gramba.
 
Žmonės, pasakojo E. Gramba, Anglijoje nelengvai įsitvirtina, todėl ir visas pastangas dažniaus deda tik į darbą. 

„Draugiškumo ir žmogiškumo buvo mažiau.  (…) Keletas draugų buvo, bet kadangi ten gyvenimas gana įtemptas, žmonės ne taip ir dažnai stengiasi su savais bendrauti“, – kalbėjo E. Gramba.
 
Sunkiausia išvykus, anot E. Grambos, buvo susidurti su nemalonia realybe: viskas buvo daug sudėtingiau, nei jis įsivaizdavo.

„Neįvertinau tos depresijos, kuri Anglijoje užtiko. Finansinė stoka, neramumas, tai, kad tu jautiesi vienas, kai nėra šalia draugų, kurie labai daug reiškia, – turbūt daug kam buvo ta pati problema. “
 
„Dažnai laikydavau bilietą rankose grįžti namo, bet negalėjau sau to leisti, nes išvažiavus reikia bent kažko pabandyti pasiekti, grįžti namo visą laiką galima”, – pasakojo emigrantas.
 
Nuo padavėjo iki verslininko
 
Išvykęs svetur E. Gramba, kaip ir daugelis kitų emigrantų, turėjo tapti vadinamuoju juodadarbiu. „Nesvarbu, kokie hobiai ar koks išsilavinimas, Anglijoje visi mes tampame panašūs, nes darbus per agentūrą tenka dirbti prasčiausius. Tai gali būti padavėjo darbas ar kažkas panašaus. Dar, be abejo, priklauso daug kas nuo anglų kalbos.”
 
Kai anglų kalba pagerėjo, darbas – taip pat. Paskutinius ketverius metus  Anglijoje E. Gramba dirbo sau: buvo atidaręs keletą nedidelių kompanijų. Kai daugiau šalių prisijungė prie Europos Sąjungos (tarp jų ir Lietuva, Latvija, Estija, Ruminija, Bulgarija), konkurencija paaštrėjo, ir  E. Grambos uždarbis sumenko.
 
Pamatęs galimybęs Azijoje, pradėjo su nekilnojamu turtu dirbti Tailande. 

„Čia žmonės labiau atsipalaidavę. Ir uždarbiai žymiai aukštesni, užtai paprasčiau gyventi”, - kalbėjo E. Gramba.
 
Be to, emigrantas pasakojo, kad Tailande ne tik klimatas geresnis, bet ir pati šalis yra saugesnė nei Didžioji Britanija.

„Anglijoje automobilių langai nuolat daužomi, jaunimas nesiskaito su niekuo. Kriminalų lygis gana aukštas. Mano nuostabai, Tailande yra visiškai kitaip – gali jaustis žymiai saugiau. Žmonės jaučia pagarbą savo karaliui, policijai, kitiems žmonėms. Retas atvejis, kad būtų kažkokie kriminaliniai dalykai.”
 
Lietuvos trauka
 
„Lietuva traukia labai, kuo toliau, tuo labiau. Nors ir gyvenu Tailande, ta šalis skamba labai džiugiai, bet visą laiką traukia (Lietuva - red.), be abejo.  Su mielu noru grįžčiau į Lietuvą, jeigu gaučiau tą patį atlyginimą Lietuvoje, kokį gaunu čia, turbūt sugrįžčiau. Tailandas būtų gera šalis aplankyti “, - pasakojo E. Gramba.
 
Emigrantas sako, kad šeimą norėtų kurti Lietuvoje, kad čia grįžti svajoja, tačiau dėl uždarbio kol kas lieka gyventi Tailande.
 
 „Man atrodo, jaunimui būtų labai geras dalykas išvažiuoti pasimokinti, bet neužtrukti taip ilgai kaip aš, turbūt metams, ir sugrįžti. Tiktai tada gali įvertinti, kas yra namuose. (…) Atrodo, kad iš Lietuvos išvažiavę, visi žmonės turėtų būti laimingi, bet vyksta atvirkščiai”, - reziumavo E. Gramba.

Visą laidos „Salos“ įrašą klausykite čia.