Pasak Seimo vadovės, kai kurios tokios baimės nepagrįstos, pavyzdžiui, baiminimasis, kad išvykus į JAV užsidirbti ir praradus Lietuvos pilietybę, iš Lietuvos nebebus mokama pensija.

"Žmonės turi asmeninių kažkokių baimių dėl to, kad jeigu jie praras pilietybę, neturės galimybės tokiuose socialiniuose dalykuose spręsti savo problemas", - teigė ji.

JAV prieš kurį laiką viešėjusi I.Degutienė sako paprašiusi Čikagos generalinės konsulės surinkti duomenis, dėl ko lietuviai kreipiasi į konsulatą. Pagal šiuos duomenis ketinama atsakyti į konkrečius klausimus.

"Kai turėsime tyrimą, kokių praktinių teisių netenka netekęs pilietybės, tada galbūt žmonėms bus aiškiau ir ramiau", - sakė ji.

Dienraštis "Lietuvos žinios" antradienį pranešė, kad Seime svarstoma idėja kitąmet kartu su rinkimais į parlamentą surengti referendumą dėl dvigubos pilietybės.

2006 metų rudenį Konstitucinis Teismas išaiškino, jog pagal Konstituciją, dvigubos pilietybės atvejai turi būti reta išimtis, ir dvigubą pilietybę plačiau leidžiančias įstatymo normas paskelbė prieštaraujančiais pagrindiniam šalies įstatymui.

Siūlymą paskelbti referendumą turi teisę pateikti ne mažiau kaip ketvirtadalis visų parlamentarų. Referendumas laikomas įvykusiu, jei balsuoti ateina ne mažiau kaip pusė balso teisę turinčių rinkėjų, įrašytų į sąrašus.

Pasak I.Degutienės, Amerikos lietuviai referendumo nenori.