Rugpjūčio pabaigoje grįžęs iš „Cido” arenoje vykusių krepšinio rungtynių M.Vasiliauskas susizgribo, kad pametė savo vairuotojo pažymėjimą.

Praėjusios savaitės pradžioje vyras pasitikrino sveikatą ir turėdamas gydytojų komisijos pažymėjimą peržengė „Regitros” Panevėžio skyriaus slenkstį.

Čia jam buvo paaiškinta, kad, norint gauti vairuotojo pažymėjimą, būtina Lietuvoje pragyventi bent 185 dienas.

Į klausimą, kokia galėtų būti kitokia išeitis, M.Vasiliauskas gavo paaiškinimą: „Registruokitės Darbo biržoje ir atneškite iš jos pažymėjimą, kad esate bedarbis. Arba pateikite sutartį su būsimu darbdaviu.”

„Nors jau trejus metus su šeima gyvenu Švedijoje, esu Lietuvos pilietis. Neatsisakiau ir neketinu atsisakyti savo šalies pilietybės. Tuomet kodėl negaliu savo gimtinėje gauti vairuotojo pažymėjimo?” – piktinosi 31 metų M.Vasiliauskas.

Pasak Laimutės Užupės, „Regitros” atstovės, „mūsų įmonė vairuotojo pažymėjimus išduoda vadovaudamasi Europos Parlamento ir Tarybos direktyva. Šioje direktyvoje nustatyta, kad išduoti naują vairuotojo pažymėjimą vietoj to, kuris buvo pamestas ar pavogtas, gali tik tos valstybės, kurioje yra įprastinė savininko gyvenamoji vieta, kompetentingos institucijos. <…> Šiuo reikalavimu siekiama užkirsti kelią vadinamajam vairuotojo pažymėjimų turizmui, kai į šalį atvykęs asmuo deklaruoja gyvenamąją vietą tik dėl to, kad čia gautų vairuotojo pažymėjimą. Nors jis ateities su gyvenimu ir darbu šioje šalyje nesieja.”