Nepanašu, kad įprastą ritmą sudrumstę svečiai vietinius būtų papiktinę. Balkonus užpildantys į chalatus įsisupę turtingojo rajono šeimininkai miego likučius vaikė ritmingai linguodami klubais.

Kol prekeiviai ir šokių muzikos vakarų vedėjai kuriasi darbo vietose, pavaikščioti po šventės teritoriją, apsižvalgyti, kas ir kur, tinkamiausias metas, nes vėliau, įdienojus, to padaryti neleidžia žmonių srautas – įeinančių į karnavalo teritoriją vis daugėja, o išeinančių – vos vienas kitas.

„Tie, kas čia ateina, nori atsipalaiduoti, linksmintis ir gerai praleisti laiką, - traukos priežasties padėjo ieškoti už karnavalo prekystalio jau aštuonerius metus stovinti Jay. – Ateina šokti, nes visos gatvės virsta didele diskoteka, paskanauti Karibų patiekalų, nors ir susėdus ant grindinio. Labai laisva, tolerantiška aplinka, plius gera nuotaika, skanus maistas ir daug pulsuojančios muzikos“.

Prekiautojų aromatingais klasikiniais Karibų patiekalais – vištiena, aviena, mėsos, jūrų gėrybių vėrinukais, ryžiais, įvairiais pyragėliais, vaisių salotomis, – tūkstančiai. Kaip pirmą kartą dalyvaujančiam tokioje fiestoje iš gausybės išsirinkti tai, kas tikrai skanu?

„Aš karnavalo virtuvėje dirbu nuo 1974 metų, - patirtimi, ant grotelių skrudindamas vištieną, dalijosi brandaus amžiaus Tom. - Patariu nesirinkti pirmo pasitaikiusio maisto, kurį radote. Pavaikščiokite aplinkui, pasidairykite, tegul jūsų akys jums pasako, ko norite. Tai, kas kris į akį, imkite ir ragaukite“.

Stulbinanti statistika

Iš vietinėje spaudoje pateiktų stulbinančių skaičių matyti, kad į akį karnavalo lankytojams dažniausiai krenta vištiena (jos pernai suvartota 5 tonos), kokoso riešutai (16 tūkstančių), romo gėrimai (25 tūkstančiai butelių), Jamaikos pyragėliai (1 tona), morkos sultys (70 tūkstančių litrų).

Notting Hillo karnavalas laikomas vienu didžiausių gatvės karnavalų – antru po Rio de Žaneiro. Kiekvienais metais jis per dvi dienas sukviečia apie du milijonus žmonių. Laukdami jų organizatoriai pasirūpina viskuo, kas būtina.

Ateinantiems dalijamas šventės detalus planas-žemėlapis, kuriame pažymėta karnavalo eisenos kelias, lauko prekyvietės-užkandinės, tualetai, greitosios pagalbos punktai. Jų daug. Visur gausu policininkų. Tik jie kelia ne baimę, o pagarbą, nes čia yra tam, kad visiems padėtų jaustis saugiai ir patogiai, o ne baustų.

„Mūsų pareiga užtikrinti visų patogumą ir saugumą, - sakė kelerius metus iš eilės ilgąjį savaitgalį karnavale dirbantis policininkas Joaquim. – Žmonių daug, ir suvaldyti jų srautą reikia didžiulių pastangų. Reikia didžiulės kantrybės. Didesnių incidentų bent mano praktikoje nėra buvę, bet raminti alkoholio padauginusius yra tekę. Normalu, juk žmonės ateina atsipalaiduoti“.

Karnavalas kiekvienais metais vyksta dvi dienas: sekmadienis – vaikų ir šeimos diena. Pirmadienį – Bank Holiday – Notting Hillas tampa suaugusiųjų karnavalo ir šėlsmo vieta. Apie vidurdienį startavusios eisenos, judėdamos pagal triukšmingą soul, funk, hip-hop muziką, finišą pasiekia maždaug po šešių valandų.

Šokiai, spalvingi karnavalo kostiumai į bendrą vyksmą įtraukia ir milijoninę spūstį. Žiūrovai nuo dalyvių stengiasi neatsilikt - visur pilna žmonių, pasipuošusių dirbtinių gėlių girliandomis, kaukėmis ir nekasdieniais rūbais.

Skendi šiukšlėse

Prestižinis vakarų Londonas Notting Hillo karnavalo metu ir jam pasibaigus skendi šiukšlėse – jų šiukšliadėžės nesutalpina, tačiau maloniai stebina tai, kad žmonės lieka supratingi, šiukšlių stengiasi bet kur nemesti - sudeda į krūvas. O jų iki ankstyvo ryto nelieka, ir, kol pabunda pirmieji į darbus skubantys londoniečiai, gatvės vėl spindi švara.

Istorinės renginio užuomazgos nukelia į šeštąjį dešimtmetį. Tuo laiku dabar prestižiniu laikomas vakarų Londono rajonas buvo panašus į lindynių kvartalą, retai lankomą žmonių. Jis tapo emigravusių afro-karibiečių prieglobsčiu.

1959 metais, kaip atsaką į rasistinius išpuolius, afro-karibiečiai surengė pirmąjį Notting Hillo karnavalą, kuris laikui bėgant išpopuliarėjo.

Šalį užplūdusios imigrantų bangos iš Jamaikos į britišką kultūrą atnešė „reggae“ muzikos stilių, Bob Marley kūrinius, rastafariečių judėjimą. Visa tai - Nothing Hillo karnavalo, eisenos prestižinėmis rajono gatvėmis, dalis.