Šiuo metu Seime svarstomi net trys Pilietybės įstatymo pataisų projektai – parengti Armino Lydekos vadovaujamos parlamentarų grupės, Vyriausybės ir Tėvynės sąjungos lyderio Andriaus Kubiliaus.

Bene didžiausio atgarsio iš jų sulaukė pirmasis, supriešinęs išeivius ir, anot jų pačių, rūšiuojantis žmones. Mat šiame projekte dviguba pilietybė numatoma ES šalyse gyvenantiems lietuviams ir jų vaikams, o apie tuos, kurie įsikūrė JAV, Kanadoje, Australijoje, Norvegijoje ir kitose valstybėse, nekalbama.

Anot komisijos pirmininkės, Seimo narės Laimos Mogenienės, visi trys projektai turi nemažai bendrumų. Juos būtų galima sujungti į vieną projektą ir priimti sprendimą.

„Prašau jūsų kaip derybininko ir diplomato techniškai sutvarkyti visas ambicijas ir rasti bendrą vardiklį, - prašė parlamentarė. – Visi žmonės sako, kad taip gyventi nebegalima".

Norėdami, kad jų raginimas būtų išgirstas ir nepasimestų tarp gausybės dokumentų, komisijos nariai Č. Juršėnui įteikė ir raštu išdėstytą prašymą.

Jame siūloma inicijuoti bendrą visų projektų autorių, suinteresuotų institucijų, PLB, visuomeninių organizacijų, mokslo įstaigų atstovų pasitarimą, kuriame būtų rastas sprendimas, leidžiantis kuo didesniam žmonių skaičiui išlaikyti Lietuvos pilietybę. Radus optimalų sprendimą, pilietybės klausimą prašoma svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Vienam iš socialdemokratų lyderių Č. Juršėnui taip pat buvo įteikta 19 raudonų rožių puokštė – po vieną gėlę nuo kiekvieno komisijos nario ir vieną – nuo visos komisijos.