Visi šie žmonės yra „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ (VEKS) įkurtos
dalyviai. Juos vienija siekis – geromis ir teisingomis žiniomis griauti klaidingus mitus apie Lietuvą ir Vilnių. Pasaulis mažai žinodamas apie mūsų šalį kuria tikrovės neatitinkančius mitus. Visi kartu keiskime pasaulio požiūrį į Lietuvą ir Vilnių, griaukime mitus ir skleiskime teisingą žinią!

Tik žinodami, kokie nebūti pasakojimai sklando apie Lietuvą, kartu galėsime juos paneigti ir paversti tiesa.

Algimantas Čekuolis, žurnalistas: „Užsieniečiai išties mažai žino apie Lietuvą. Didelį vaidmenį atlieka jų išsilavinimo stoka. Mažai išprusęs tvirtins, kad nacionalinis lietuvių valgis yra kiškio ausys. Išsilavinęs užsienietis žino, kad Lietuva yra viena seniausių Europos valstybių, o tas kuris neskaito ir nesidomi – ne.“

Siųskite mitus, kuriuos esate girdėję apie Lietuvą, Vilnių ar lietuvius. Vėliau rinkite dienos mitą, kurio nugalėtojui bus įteikti VEKS firminiai suvenyrai.

Registruokitės ir papildykite „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ Ambasadorių programos dalyvių gretas.

Dienos mitu vakar išrinktas šis mitas:

Bare bendraujant su vienu vietiniu, jis man pradėjo aiškinti, kad yra buvęs Lietuvoje ir ten (t.y. Lietuvoje) vienam vyrui tenka ne mažiau nei 5-6 moterys. Pabandžius paprieštarauti, jo pagrindinis argumentas buvo: aš gi ten buvau ir pats mačiau.

Pateikiame atrinktuosius mitus, kuriuos mums atsiuntėte vakar.

1 Mitas - Ukraina

Neseniai teko viešėti Ukrainoje - studentiškos praktikos tikslais, taigi teko pabendrauti su ukrainiečiu studentais. Vienos paskaitos metu sužinojau labai vertingų dalykų apie Lietuvą, kurių iki šiol girdėti neteko.. Ogi pasirodo Kijevo Ševčenkos univeristete ekonominiams geografams apie Lietuvą pasakojama taip, kad joje gyvena 24 mln. gyventojų, o Klaipėdos miesto uostas pats moderniausias ir geriausias Europoje.. Ir visa tai dėstoma aukščiausio lygio Ukrainos universitete.

2 Mitas – Didžioji Britanija

Bendraklasis užsienyje kartą norėjo pasitikslinti ar ne todėl čia tiek daug Lietuvių, jog Lietuvoje esą girdėjęs, kad vyksta pilietinis karas (civil war).

3 Mitas - Pietų Amerika

Teko kalbėti skyp‘e su vaikinuku iš Pietų Amerikos ir kai pasakiau, jog esu iš Lietuvos klausinėjo manęs ar turiu šaldytuvą,televizorių ir t.t. tai gi sakau kompiuteriu susirašinėjam....tai jis pasakė, kad aš turbšt labai turtinga, nes mes esame trečio pasaulio neturtinga šalis...

4 Mitas - Italija

Viena kolegė iš Italijos kartą sako man "va dabar Rumunija į Europos Sąjunga stoja, tai gal kada ir jums pasiseks" aš pasakiau, kad mes jau nuo 2004 metų ES narė. Tai liko labai nustebusi.

5 Mitas - Austrija

Svečiuojantis Austrijoje teko išgirsti nuostabųjį mitą, kuris kaip tik iškėlė Lietuvėlę į aukštumas. Pasirodo, kad Lietuvoje įvyko pirmosios žiemos Olimpinės žaidynės. Deja...iš to juoko nepaklausiau, kelintais gi metais:)

6 Mitas - Vokietija

Tai nutiko prieš mėnesį Berlyne. Mokiausi vokiečių kalbos, ten buvo maišyta grupė, žodžiu žmonės iš viso pasaulio. Reikėjo daryti pristatymą vokiečių kalba apie savo gimtąją šalį: klimatas, geografinė padėtis, gyventojai, įpročiai, maistas ir pan. Daugelis užsieniečių atvyko grupėmis, o aš buvau vienas. Tai dėstytoja ir sako: pristatymą galit ruošti poromis. O kadangi aš buvau vienas, ji man sako:

Daryk pristatyą su Aleksejumi (jis iš Peterburgo), vis tiek tą patį pasakosit.

7 Mitas - Airija

Vieną dieną aš su keliais draugais buvome lauke. Mes kalbėjome lietuviškai ir vėliau atėjęs vyras pradėjo klausinėti mūsų iš kur mes. Pasakėm, kad Lietuva (we're Lithuanians), o jis sako aš galvojau, kad čia yra rasė, aš paklausiau kodėl,jis atsakė mūsų odos spalva labai įdegus,ir mūsų akys mėlynos.

8 Mitas - Anglija

Gyvenu Anglijoje. Įsidarbinau vienoje nekilnojamo turto agentūroje. Kartą bosas prieina prie manęs ir sako, "vakar pasižiūrėjau žemėlapyje kur ta Lietuva. O, ji tik mažas taškelis žemėlapyje. Sunku jums tarp didelių valstybių, tai su lenkais, tai su rusais kariaujate. O, pajūrį jūs ar turite?", dar užklausė. Likau apstulbusi nuo tokios nuomonės. Bandžiau jam paaiškinti, kad Lietuva nepriklausoma, civilizuota šalis, kad su niekuo nekariauja. O, kai patvirtinau, kad pajūrį turime, tai tik tarstelėjo, štai kodėl kitos šalys nori mus užkariauti.